De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn: Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken. Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak. Pijn bij het kauwen.
Hoe merkt u dat u een wortelkanaalontsteking heeft? Een eerste signaal is vaak hevige gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich in een later stadium uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt van de tand of kies.
Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Symptomen van een zenuwontsteking
Is de pijn scherp en stekend van aard en straalt hij uit naar andere tanden, dan kan dit ook duiden op een zenuwontsteking van de tand. Enkele andere symptomen van een zenuwontsteking zijn: Toenemende pijn bij warm eten of drinken. Afnemende pijn bij koud eten of drinken.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Zit er aan de wortelpunt een ontsteking, dan is de zenuw in de tand of kies al dood. Het dode zenuwweefsel zorgt voor de ontstekingsreactie. Deze wortelpuntontsteking kan door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben. Dit kan heel gevaarlijk zijn.
Na een wortelkanaalbehandeling verdwijnen klachten als pijn en zwelling vrij snel. Maar dat betekent niet dat de ontsteking ook meteen genezen is. Als de ontsteking al in het bot zat dan duurt het vaak wel een half jaar tot enkele jaren voor de ontsteking echt weg is.
Als u een wortelkanaalontsteking heeft, moet de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. De tandarts verwijdert de zenuw die de pijnprikkels veroorzaakt om de ontsteking te verhelpen en daarbij de kiespijn of tandpijn weg te nemen.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af.De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot.Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling. Maar wanneer je de behandeling uitstelt of negeert, wordt het alleen maar erger en kan er zelfs een abces in je kaak ontstaan.
Doet een wortelkanaalbehandeling pijn? De behandeling van het wortelkanaal vindt plaats onder lokale verdoving.Hierdoor voelt u van de ingreep zelf niets.Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren.
Je kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn ( extreme tandpijn na vulling of kloppende tandpijn) kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat je (nog) geen klachten hebt.
De wortelkanaalbehandeling kosten variëren tussen de 130,00 en 400,00 euro, zonder hier de verzekering bij te betrekken. Maar hier moet je dus opletten dat het duurder kan uitvallen, wanneer de wortelkanaalbehandeling complexer is.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat de patiënt wat last heeft van pijn. De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking.
Ondanks een eerder uitgevoerde wortelkanaalbehandeling kan de wortelpuntontsteking in het kaakbot toch pijn doen. Op een röntgenfoto kan de tandarts zien dat er kaakbot rondom de wortelpunt is opgelost. Dit wordt veroorzaakt door de wortelpuntontsteking.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Bij de herbehandeling is er vaak geen verdoving nodig, omdat er geen gevoel meer in de zenuw van de tand of kies zit.
De tandarts of mondhygiëniste verwijdert tandsteen uit verdiepte pockets. Maar bij een ernstige ontsteking is een flapoperatie nodig. Hierbij wordt het tandvlees teruggeslagen, het gebied eronder schoongemaakt en het tandvlees weer vastgenaaid.
Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot. Verder kun je na een wortelkanaalbehandeling een acute ontsteking krijgen. In dat geval wordt antibiotica voorgeschreven.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect. Houd hierbij wel altijd het advies in de bijsluiter aan!
Er zijn talloze verschillende oorzaken mogelijk voor tand- en kaakpijn. Zo is een tandvleesontsteking een veelvoorkomende oorzaak voor tandpijn, maar wist u dat u tandpijn sneller voelt als u gestrest bent?