Voedsel. Zeer gevarieerd, maar vooral aas en kleine tot middelgrote vogels en zoogdieren. Hangt sterk af van leefgebied. Is opportunistisch en daardoor zelfs op vuilnisbelten te vinden.
Aas, kleine zoogdieren, vis, kleine tot middelgrote (vaak jonge) vogels, reptielen en amfibieën. Ook afval. In het buitenland vaak te vinden in steden, bij vuilnisbelten en abattoirs e.d. Zoekt voedsel meestal in vrij lage glijvluchten. Pakt vis met poten uit het water, steelt prooien van andere vogels.
De grijze wouw komt vooral voor in savannes, grasland en landbouwgebieden en jaagt vooral op kleine zoogdieren en reptielen, vanaf bomen, telefoonpalen en telefoondraden.
Afhankelijk van de soort maximaal 13-37 jaar.
Vogels en zoogdieren, variërend van muizen tot steenbokken en herten. Steenarenden eten daarnaast ook soms aas.
Arenden stelen soms de buit van reigers pelikanen en andere vogels Arenden jagen in hun eentje of tweeën Tenzij er op een plaats veel voedsel is In Alaska zijn honderden arenden omdat daar veel zalmen zwemmen Die zalmen zijn moe van tegen de stroom in te zwemmen dus zijn ze makkelijk te vangen.
De harpij is vernoemd naar het gelijknamige wezen uit de Griekse Mythologie. Het is één van 's werelds grootste arenden. Deze roofvogel heeft een gewicht van 4 tot 9 kilogram. De lengte van de harpij is 89 tot 102 centimeter lang.
Geluid. Schril en hoog, bijna meeuwachtig.
Sinds 2010 broedt de rode wouw echter weer jaarlijks in ons land, met in 2014 drie paar, in 2015 acht paar en dit jaar lijken er ongeveer tien broedparen te zijn. De meeste broedgevallen concentreren zich in Overijssel, Gelderland en Limburg, maar er zijn ook broedgevallen in Groningen en Noord-Brabant.
In hun vliegbeeld vallen deze op door hun smallere vorm, meestal toegevouwen staart in vlucht en spitse en geknikte vleugels. Vertegenwoordiger zijn torenvalk, boomvalk, smelleken en slechtvalk.
De rode wouw (Milvus milvus) is een roofvogel uit de familie van de havikachtigen (Accipitridae).
Vooral kleine zoogdieren, zoals woelmuizen (in Nederland veel veldmuis, rosse woelmuis) en jonge konijnen. Ook regenwormen, kevers, amfibieën, jonge vogels en aas. Over het algemeen geen snelle jager, maar kan soms vogels en volwassen konijnen pakken. Jaagt vooral vanaf zitplaats laag boven de grond.
Unieke roofvogel door zijn uitgesproken voedselvoorkeur: larven, poppen, volwassen wespen en honing.
In Nederland en België broeden de volgende soorten roofvogels: havik, sperwer, wespendief, buizerd, zeearend, visarend, rode wouw, zwarte wouw, bruine kiekendief, blauwe kiekendief en grauwe kiekendief (behorend tot de Accipitridae), en torenvalk, boomvalk en slechtvalk (behorend tot de Falconidae).
De roofvogel jaagt op kleine en middelgrote zoogdieren en vogels, maar kan ook prooien van andere roofvogels afpakken. Daarnaast is de wouw een aaseter. Bij ons vind je twee soorten wouwen : de rode wouw en de zwarte wouw. De rode wouw vliegt liefst in open gebieden om te jagen.
Dit is het land van de grote roofvogels: hier broeden de steenarend, lammergier, vale gier en aasgier. Ook slechtvalk, slangenarend, dwergarend en wespendief zijn hier te vinden. Daarnaast raaf en alpenkraai. In het dal de waterspreeuw en op de flanken klauwieren en grijze gors.
Ransuilen broeden vaak in halfopen (natuur)gebieden, waar ook veel campings zijn te vinden. Je hoort ze 's nachts al van ver met hun typische hoge, piepende, bijna klagende aanhoudende geluid. Ransuilen zijn tijdens de zomer zo luidruchtig omdat de uilskuikens hun nest verlaten en door de omgeving gaan zwerven.
Zwarte kraaien en buizerds komen regelmatig met elkaar in conflict als het om voedsel gaat. Net als buizerds houden kraaien van wormen, jonge vogels en aas. Hoewel kraaien een stuk kleiner zijn, tonen ze weinig angst en jagen ze de buizerd soms zelfs weg. Deze buizerd is het zat en jaagt de zwarte kraai weg.
De harpij, in het Engels harpy eagle, is een wonderbaarlijke vogelsoort die voornamelijk in het Amazonewoud leeft. Het is de sterkste roofvogel ter wereld met klauwen die groter kunnen worden dan die van een grizzlybeer. Door haar omvang denken sommige mensen dat ze te maken hebben met een verkleed persoon.
Wat veroorzaakt agressief gedrag bij roofvogels? In Nederland is de kans dat je door een roofvogel wordt aangevallen vrij klein. Wanneer dit toch gebeurt is het vaak omdat de vogel zich bedreigd voelt en/of kleintjes heeft en deze wil beschermen. De meeste aanvallen op mensen zijn overigens schijnaanvallen.
Die achterste teen is de belangrijkste. Hiermee maakt hij zijn prooi dood. Met zijn snavel scheurt een zeearend het vlees van zijn prooi los. Omdat het vrouwtje groter is dan het mannetje, vangt het vrouwtje meestal ook grotere prooidieren.