In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Waarom zou je vochtig toiletpapier gebruiken? Veel mensen voelen zich niet altijd even fris nadat ze naar het toilet zijn geweest om daar een grote boodschap te doen. Vochtig toiletpapier geeft je de zekerheid van een heerlijk schoon, gehydrateerd en hygiënisch gevoel.
Alleen toiletpapier en doorspoelbare vochtige doekjes die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik op het toilet mogen worden gespoeld. Alle andere doekjes horen in de afvalbak. Doekjes die niet geschikt zijn voor doorspoelen en toch in het toilet gegooid worden, veroorzaken verstoppingen in het riool.
Is een doorspoelbaar vochtig doekje te vergelijken met gewoon toiletpapier? Ja, beide zijn gemaakt van op cellulose gebaseerde materialen en kunnen worden doorgespoeld zonder dat het toilet of de riolering verstopt.
Stichting Rioned raadt aan alle doekjes in een prullenbakje te doen en niet door de wc te spoelen. Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden.
Billendoekjes in WC
Waarom billendoekjes niet in WC? Ondanks het feit dat billendoekjes doorspoelbaar zijn, betekent het niet dat het goed is. Het doorspoelen kan namelijk verstoppingen van je leidingen veroorzaken en dat wil je echt niet.
Het keukenpapier is een volgende.” Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol en servetten. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het gewoon in de vuilnisbak.
Terwijl wc-papier in het toilet uit elkaar valt, zwellen tampons juist op als ze nat worden. Ook tampons in de wc kunnen dus voor verstoppingen zorgen in je toilet of in de riolering. Dus mocht iemand je ooit vragen: 'kun je tampons door de wc spoelen? ', dan kun je duidelijk zijn – nee!
Dat een product doorgespoeld kan worden, betekent niet gelijk dat dat het een goed idee is om dat te doen. Doorgespoelde sanitaire producten komen in het riool terecht, waar ze verstoppingen veroorzaken. De kosten van het deblokkeren van het riool zijn natuurlijk hoog (waardoor onze belasting ook hoger wordt!).
Je maandverband of tampon doorspoelen doe je niet omdat de kans groot is dat dat de leidingen verstopt.
Billendoekjes zijn meestal gemaakt van een textielvezels, zoals viscose en/of polyester. De vezels nemen goed water en vocht op. In het vocht van de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en vette stoffen om de huid te verzorgen.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Vochtig wc-papier waarop het logo van een toiletpot staat, mag je door de wc spoelen. Maar niet: schoonmaakdoekjes, babydoekjes, billendoekjes, snoetenpoetsers en doekjes om make-up te verwijderen. Dranken en vloeibare restjes eten mag je wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft.
Yoni tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn biologisch afbreekbaar, maar dit betekent niet dat je deze door het toilet kunt spoelen. Dit zou verstoppingen kunnen veroorzaken.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Tampon kwijt
Je kunt bij de tampon komen door in hurkhouding te gaan zitten en je duim en vinger te gebruiken om hem in je vagina te vinden en dan te verwijderen. Mocht dit lastig gaan dan kun je ook glijmiddel gebruiken, zodat je er beter in komt met je vingers.
Gebruikte tampons en maandverband horen bij het restafval: ze zijn niet te recyclen.
Als je geen afvalvernietiger of composthoop hebt, kun je je eieren gewoon in de vuilnisbak gooien. Dit geldt voor eiwitten, dooiers, schalen en hele eieren.
Restjes groenten, pasta of kippenbotjes verstoppen het riool. Filter in dit geval eerst de etensresten uit je soep of saus voordat je het in het toilet gooit. En ook kleinere producten zoals koffiedik, rijst en bloem kunnen problemen geven en horen dus niet in de wc thuis.
Katoenen producten zoals oordopjes, wattenschijfjes of wattenbolletjes breken niet gemakkelijk af en mogen niet in het toilet worden weggegooid. Er is een grote kans dat ze gaan klonteren en verstoppingen in uw systeem veroorzaken.
Tampon-merk Tampax legt uit: “Tampons kunnen niet worden verwerkt door afvalwaterzuiveringsinstallaties en ze kunnen septische systemen schaden.”
Gebleekt, geparfumeerd of gekleurd papier is in elk geval af te raden, want het kan een allergische reactie veroorzaken. Ook vochtig toiletpapier raad ik af. Door de conserveringsmiddelen die het papier lang houdbaar maken, en de stoffen die het doekje vochtig houden, kan de huid bij veel mensen allergisch reageren.
Vochtig wc-papier van Edet is biologisch afbreekbaar en gemaakt van 100% plantaardige vezels, wat betekent dat ze net zo veilig zijn om door te spoelen als droog toiletpapier. Ons biologisch afbreekbaar vochtig toiletpapier is gecertificeerd als doorspoelbaar door de EDANA-richtlijnen 4e editie.