Hoewel een tandarts bevoegd is om bijvoorbeeld een verstandskies te trekken kan het zijn dat je wordt doorgestuurd naar een kaakchirurg. Een kaakchirurg is een medisch specialist en opgeleid om specialistische handelingen te verrichten. Naast een tandartsdiploma heeft een kaakchirurg ook een artsdiploma.
Als de tandarts je doorverwijst naar de kaakchirurg worden de kosten uit de basisverzekering vergoed. Omdat je eigen risico al op is, hoef je niets zelf te betalen.
Je kunt niet zonder verwijzing (verwijsbrief) bij de kaakchirurg terecht. Je tandarts, maar ook huisarts of een andere specialist kan je deze verwijsbrief geven.
De kaakchirurg behandelt de letsels van de beenderen van het aangezicht en de weke delen (huid en slijmvliezen) die er overheen liggen. Voorts behandelt de kaakchirurg de goedaardige en de kwaadaardige gezwellen van de mondholte en de naaste omgeving en behandelt afwijkingen van het mondslijmvlies.
In de meeste gevallen komt er een kaakchirurg aan te pas. Je moet dan naar het ziekenhuis of een zelfstandige behandelkliniek voor het verwijderen van de kiezen. Wat kost dit? Voor het trekken van twee verstandskiezen liggen de kosten op circa 400 euro voor de chirurgische ingreep met plaatselijke verdoving.
Ontstoken tand of kies
Wanneer uw tand of kies ontstoken is, is de eerste behandeling meestal een wortelkanaalbehandeling door de tandarts. Soms gaat de tand weer ontsteken. Dan kan de kaakchirurg uw wortelpunten inkorten en zo de ontsteking weghalen.
De behandeling duurt tussen de 10 minuten en 1 uur. Dit is afhankelijk van het aantal tanden en kiezen dat getrokken wordt en de moeilijkheidsgraad van de behandeling.
Napijn en zwelling
De verdoving is meestal na 2 uur uitgewerkt. Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. Als u geen recept voor een andere pijnstiller hebt gekregen, kunt u de pijn bestrijden met paracetamol, te verkrijgen bij drogist en apotheek.
De kaakchirurg behandelt voornamelijk ziekten en afwijkingen van mond en gezicht. Daarbij richt hij zich niet alleen op harde weefsels zoals gebit, kaak, een aangezichtsskelet. De kaakchirurg opereert ook weke delen zoals huid, slijmvliezen en speekselklieren.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Geldig legitimatiebewijs. De verwijzing van de tandarts of huisarts met eventuele foto's. Ingevulde medische vragenlijst, deze ontvangt u vooraf van ons. Indien u medicijnen gebruikt, neem dan uw medicijnlijst/paspoort mee.
Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) richt zich tot het ruime gebied van de mond, het gelaat, de hals en de speekselklieren met aandacht voor zowel tanden, kaakbeenderen, kaakgewricht als voor de weke delen zoals de gelaatshuid en de slijmvliezen van de mond.
Soms wordt u doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van tanden of kiezen onder narcose. Wij hebben alles in huis om deze behandeling zo aangenaam mogelijk voor u te maken. Deze ingreep gebeurt in sommige gevallen onder narcose. Als u een verwijsbrief heeft gekregen, kunt u bij ons een afspraak maken.
Een implantaat is een kunstwortel. De kaakchirurg plaatst die in de bovenkaak. Als u ook geen tanden in de onderkaak heeft, krijgt u daar ook vaak implantaten.
Het trekken van tanden en kiezen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt deze kosten dus zelf. Al kun je jezelf hiervoor wel aanvullend verzekeren via een tandartspolis.
Een kaakchirurg doet specialistische, chirurgische ingrepen in mond, kaak en gezicht. De kaakchirurg trekt bijvoorbeeld een verstandskies als de tandarts dit niet kan doen. Hij verwijdert cysten en tumoren uit de mond. En hij repareert breuken en beschadigingen in de kaak na een ongeluk.
Als de verstandskiezen doorkomen en er ontstaan problemen, dan is het nodig om een of meerdere verstandskiezen te laten trekken. Meestal is een kaakchirurgische behandeling nodig als de verstandskies half doorkomt, scheef groeit of als er sprake is van een ontsteking.
In de tandheelkunde kennen we twee soorten specialisten waar patiënten naar verwezen kunnen worden: de orthodontist en de kaakchirurg. Deze specialisten beschikken over specifieke vakkennis.
Als tandabces niet snel wordt behandeld dan kan dit voor veel meer problemen zorgen. Dit komt door het feit dat de ontsteking blijft voortwoekeren en en gaat uitbreiden waardoor grote schade aan de kaak en gebit wordt veroorzaakt. Vooral de omliggende tanden of kiezen en kaakbot raken hierdoor aangetast.
De verdoving is na één tot vier uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijn is goed te bestrijden door het innemen van pijnstillers. Begin daarmee voordat de verdoving is uitgewerkt.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
U krijgt van de MKA chirurg een slaapmiddel. U kunt zich hierdoor beter ontspannen en u bent rustiger tijdens de behandeling. Dit noemen we sedatie ('roesje'). U bent wel wakker, maar u bent slaperig.
Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met lauw (zout) water voorkomt dat er voedselresten in achterblijven en kan de genezing bespoedigen. Dit kan veelal makkelijk gedaan worden met een speciaal spuitje de monoject, welke veel praktijken in huis hebben.