Bij een onjuiste melding spoort de politie de beller op.De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
9000 euro boete
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Je kunt de app Persoonlijke veiligheid gebruiken om je noodinformatie op te slaan en te delen. In bepaalde landen en regio's en bij bepaalde providers kan je telefoon ook automatisch contact opnemen met hulpdiensten.
Als u 112 belt voor een ambulance wordt u doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in uw regio. De medewerker van de centrale meldkamer vraagt wat er precies aan de hand is. De medewerker bepaalt of er een ambulance naar u toe komt.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
112 bellen met een mobiele telefoon
Wanneer je 112 belt dan verschijnen je telefoonnummer en locatie automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Dit geldt ook voor een mobiel nummer en ook bij een geheim nummer.
U kunt zelfs 112 bellen als het toetsenbord van uw mobiele telefoon is geblokkeerd. Ook kunt u het alarmnummer bellen als uw beltegoed op is. Heeft uw provider een storing? Dan gaat de verbinding naar 112 automatisch via een andere provider met wel bereik.
Nadat je een noodoproep hebt geplaatst, worden bepaalde telefoonfuncties die inkomende gesprekken blokkeren of stilhouden, mogelijk korte tijd uitgeschakeld, zodat de hulpdiensten je kunnen terugbellen.
Hoe schakel ik de alarmmodus uit? Om de alarmmodus uit te schakelen, klik je rechts bovenin op de menuknop (net onder de klok). Klik vervolgens op 'Alarmstand uitschakelen'.
In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld. Bijna 40% van deze oproepen werd niet doorgezet naar de hulpdiensten, omdat het ging om misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer. Het bezorgt de politie en andere hulpverleners veel onnodig werk en wordt als een zwaar vergrijp gezien.
Helaas is het nog niet mogelijk om naar 112 te sms'en als je in nood bent. Je kunt alleen bellen met de Meldkamer via het nummer 112.
Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen. U belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in uw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.
Op dit nummer kunt u terecht met al uw niet-spoedeisende vragen en problemen. Zonodig wordt u snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau. 0900-8844 is 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Belt u met 0900-8844 of 144 dan betaalt u 2 cent per minuut, plus uw gebruikelijke belkosten.
Wanneer iemand jou probeert te bellen terwijl jij het nummer van diegene geblokkeerd hebt, wordt dit gesprek automatisch geweigerd. De geblokkeerde beller krijgt één kiestoon te horen die meteen wordt gevolgd door jouw voicemail.
Een telefoonnummer blokkeren of de blokkering van een telefoonnummer opheffen. Als je geen gesprekken van een bepaald telefoonnummer wilt ontvangen, kun je het blokkeren. Als dat nummer je probeert te bellen, wordt het gesprek automatisch geweigerd op je telefoon.
Wil je bijvoorbeeld bellen naar 0612345678, dan toets je dus op je telefoon #31#0612345678 in.Als de telefoon vervolgens vaker dan één keer overgaat, is de kans groot dat je inderdaad geblokkeerd bent. Houd er wel rekening mee dat veel mensen anonieme telefoontjes niet aannemen.
Als je in nederland 911 belt, wordt je automatisch met 112 doorverbonden.
Je kunt nog steeds een noodoproep doen met de schuifknop 'Noodoproep'. Zeg "Hé, Siri, bel 112".
Als 'Bel met ingedrukt houden en loslaten' is ingeschakeld en je de zijknop en een van de volumeknoppen ingedrukt houdt om een noodoproep te plaatsen, begint de iPhone met aftellen en klinkt er een waarschuwingsgeluid.Als je na het aftellen de knoppen loslaat, belt de iPhone automatisch de hulpdiensten.
Hou na het gesprek het toestel waarmee gebeld is vrij. Bij bijzonderheden kan de centralist terug bellen. Je hoeft geen rekening te houden met nummerweergave. Het nummer wordt voor de centralist altijd zichtbaar en in de bijzondere gevallen dat de centralist dit nummer niet kan zien zal hij er vanzelf om vragen.
Met de functie 'SOS-berichten verzenden' verstuurt u met drie keer snel drukken op de aan-uitknop een noodbericht naar een vooraf ingesteld contactpersoon. Handig wanneer u in nood bent.
112 locatie: Meldkamer ziet direct waar je bent
Voortaan is Advanced Mobile Location (AML) automatisch ingeschakeld op Android-telefoons, waardoor de centralist je precieze locatie kan zien.
Verkeersgegevens; naast de zendmastgegevens kan de politie ook de verkeersgegevens van uw telefoon opvragen bij de telecomprovider. Over een periode tot 6 maanden terug kan dan worden nagegaan met wie u hebt gebeld of gebeld bent, gespecificeerd naar duur en tijdstip van de gesprekken.
De politie kan uw telefoon misschien traceren aan de hand van het genoemde IMEI-nummer. U kunt ook geluk hebben en ontdekken dat uw telefoon door een vreemde werd binnengebracht op het politiebureau. De politie kan ook zonder bevelschrift uw telefoon opsporen om deze terug te krijgen.