Als je grote financiële veranderingen verwacht, is langer zekerheid over je maandlasten met 20 jaar vast interessant. Verwacht je juist over ongeveer 10 jaar te verhuizen, dan is 10 jaar vast de veiligere keuze. Tijdens je rentevaste periode kun je namelijk niet zomaar iets veranderen aan je hypotheek.
Als je de hypotheekrente lang vastzet, betaal je een hogere rente dan voor een korte periode. Je hebt dan hogere maandlasten maar ook voor lange tijd zekerheid. Een korte rente kan interessant zijn maar heeft ook nadelen. De renteperiode die je kiest, heeft invloed op het bedrag dat je maximaal mag lenen.
U hebt voor een lange tijd zekerheid over de hoogte van uw maandlasten (vooral belangrijk bij een onregelmatig en onzeker inkomen). Bij verhuisplannen kunt u de lage rente in veel gevallen meenemen naar uw nieuwe woning (maar let u goed op de voorwaarden, de verschillen per bank zijn groot).
Eén van de redenen waarom mensen kiezen voor 10 jaar rente vast is simpelweg dat het de laagste maandlast oplevert. Zeker in deze tijd waarin de huizenprijs hoog is en vooral starters een hoge hypotheek moeten afsluiten kan dat een reden zijn om te kiezen voor de lagere rente van 10 jaar vast.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
De conclusie van deze institutionele obligatiebeleggers is dat de lange rente de komende drie jaar laag blijft. Dat komt vooral voort uit de structureel hoog blijvende vraag naar langlopende obligaties. Bovendien blijken ze zich momenteel eveneens geen zorgen te maken over een stijgende inflatie.
Als je alleen naar de hypotheekrente kijkt en het allerlaagste tarief voor je hypotheek wilt, dan is een zo kort mogelijke rentevaste periode de beste keuze. De hypotheekrente 1 jaar vast is meestal de laagste hypotheekrente bij een hypotheekverstrekker. Elke langere rentevaste periode heeft een steeds hoger tarief.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
Je netto maandlasten stijgen tijdens de looptijd
In het begin betaal je meer rente en aan het einde van de looptijd minder. De aflossing gedurende de looptijd stijgt. Hierdoor is de brutolast steeds gelijk. Echter door de afnemende rentebetaling daalt de belastingaftrek; hierdoor stijgt de nettolast per periode.
Laagste hypotheekrente 20 jaar vast20 jaar vast 1,2 % laagste hypotheekrente ooit. In 500 jaar is de hypotheekrente nog niet zo laag geweest als nu. 20 jaar uw hypotheekrente vast zetten tegen 1,2 %.
De looptijd van een hypotheek is standaard 30 jaar omdat je 30 jaar lang recht hebt op hypotheekrenteaftrek. De maximale looptijd geldt voor iedereen ongeacht je leeftijd. Let op: de looptijd van je hypotheek is niet hetzelfde als de rentevaste-periode.
1,84% Afgelopen maart bereikten alle langlopende hypotheekrentes een historisch dieptepunt. Nu, acht maanden later, duikt 30 jaar rentevast (met NHG) als eerste onder dat memorabele rentepercentage. In maart lag de gemiddelde rente op 1,87%, nu al op 1,84%.
Een aanknopingspunt hiervoor biedt de economische prognose voor de komende jaren die economen van De Nederlandsche Bank afgelopen week naar buiten brachten. De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
Volgens onze prognoses zal de 10-jaars staatsrente zodra de inflatie afzwakt, weer dalen richting 1,5% eind volgend jaar. Als dit inderdaad gebeurt, zal de 10-jaars hypotheekrente eerst oplopen en daarna omlaag gaan.
Bij een vaste rente, ook wel lange hypotheekrente genoemd, zet je de rente voor een langere periode vast. Deze periode kan variëren van één tot dertig jaar. Het percentage dat je bij het afsluiten (of oversluiten) van je hypotheek vastzet, verandert niet gedurende de rentevaste periode.
Extra aflossen: als je huis een (stuk) meer waard is dan je hypotheekschuld, kan je hypotheekrente vaak omlaag. Je rente aan laten passen bij gestegen woningwaarde of na aflossing. Alsnog NHG (Nationale Hypotheek Garantie) aanvragen als je hypotheekbedrag nu lager is dan €355.000 (2022).
Je kunt je rentevaste periode tussentijds wijzigen om te zorgen dat je hypotheek weer bij jou past en eventueel om te besparen op je maandlasten. Aanpassen kan op twee manieren: De huidige periode stopzetten en een nieuwe kiezen (oversluiten); of. De huidige periode bij dezelfde aanbieder verlengen (rentemiddeling).
Banken zouden je minimaal drie maanden van te voren een bericht moeten sturen over het aflopen van je rentevaste periode. Echter niet alle banken doen dit binnen de gestelde termijn. Wees daarom zelf alert op de datum en stel een herinnering in op drie maanden van te voren.
Stijgt de rente dan zullen de lasten van een nieuwe hypotheek omhooggaan. Dit kan dus inhouden dat bij een stijgende rente en eenzelfde inkomen er minder geleend kan worden. Door herstel van het consumentenvertrouwen en de lage rente zijn er veel mensen die een woning willen kopen.