De bekendste en beste zijdesoort is de moerbei zijde. Deze soort zijde wordt gemaakt door de Bombyx Mori zijderups. Het telen van moerbei zijde gebeurt enkel nog in kwekerijen, waar deze zijderups zich uitsluitend voedt met blaadjes van de moerbei boom, vandaar ook de naam.
Ongeacht of zijderupsen pijn lijden, is zijde alsnog niet bepaald diervriendelijk, want er worden miljarden rupsen in gevangenschap gehouden en gedood, alleen voor een klein beetje zijde.
Echt zijde is kostbaar en wordt aangeduid met de benaming natuurzijde. Zijde heeft een zachte, effen textuur en is vaak niet zo glad als veel andere synthetische stoffen. Daarnaast is de substantie sterk, maar wordt het minder sterk als het nat is.
In principe mag moerbei zijde niet gewassen worden qua dekbed. Wassen mag ook alleen met zijdewasmiddel, op zijde programma, geen resten van andere wasmiddel in de trommel, 400 toeren centrifugeren, liggend drogen uit de zon. En, het zal slijten van wassen. Kortom, het is niet nodig om te wassen.
Bij een normaal en goed gebruik, zie ook de andere antwoorden over wassen en drogen, kan een zijde dekbed of kussensloop tussen de 1,5 en 5 jaar meegaan.
Hét wasvoorschrift voor zijde: Wees voorzichtig
Omdat zijde een natuurlijk materiaal is, bestaat het uit eiwit. Dat wil zeggen dat er geen chloor of optisch bleekmiddel gebruikt mag worden. Ook alcoholhoudende vloeistoffen als parfum en haarspray kun je beter uit de weg gaan.
De werking van zijde en van satijn is in essentie hetzelfde. Beide zorgen voor een stralende huid en een glanzende haardos. Dus wat betreft de werking kunnen we zeggen dat er geen verschil is tussen een zijden en een satijnen kussensloop. De prijs van zijde verschilt enorm met die van satijn.
Satijn is niet hetzelfde als zijde. Satijn is een weeftechniek, die van elk materiaal geweven kan worden. Voor het maken van satijn gebruikt men de "satijnbinding". Met deze techniek kunnen garens dicht op elkaar geweven worden.
Zijden stof wordt gemaakt van de draden van de cocon van de zijderups. De zijderups eet zich eerst ongeveer een maand vol met bladeren van de moerbeiboom. Als het tijd wordt zich te ontpoppen tot de zijdevlinder, spint de rups draden en maakt hiermee een cocon. De draden kunnen wel een kilometer lang zijn.
Hoewel zijde als weefsel vrij sterk is, is het kwetsbaar als het gaat om onderhoud, net als wol. Het kan het beste met de hand gewassen worden, in koud/lauw water. Gebruik een speciaal wasmiddel, geschikt voor wol en zijden stoffen. In ieder geval nooit heet wassen en ook niet laten weken.
De zijderups is de larve van de zijdevlinder (Bombyx mori) en een van de weinige insecten die door de mens voor zijn product gekweekt wordt. De zijdeteelt stamt uit China, waar men al in de oudheid ontdekte hoe deze vlinder op de bladeren van de witte moerbei te kweken was.
Ecru = Ecru is de kleur van zijden en linnen stoffen in ongebleekte staat, en die dus hun natuurlijke kleur hebben. Ecru komt van het Franse woord wordt écru, wat letterlijk `puur` of `ongebleekt` betekent.
Mooie soepelvallende stof uit polyester met een zijde look. Deze stof is geschikt voor blouses, rokken, losse broeken en jurkjes.
Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde van zichzelf roomkleurig tot zelfs diep bruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbei blad en geeft dus wittere zijde daardoor.
De beste vocht-en temperatuurregulatie heeft u met een zijden dekbed. TENCEL™ en bamboe viscose gaan minder lang mee dan zijde. In vergelijking met katoen, dons of wol bieden bamboe en TENCEL™ een betere vocht en temperatuurregulatie.
Hoe lang een zijden kussensloop bij dagelijks gebruik meegaat wisselt per persoon. Dat kan 1,5 jaar zijn, maar ook 4 jaar. Belangrijk dus om het juiste wasmiddel te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor de milde babyshampoo van Zwitsal of een fijnwasmiddel wat geschikt is voor zijde en wol.
Een zijden kussensloop zit vol proteïnen (eiwitten), aminozuren en antioxidanten. Deze voeden en behouden de natuurlijke vochtbalans van jouw huid en haar terwijl je slaapt. In tegenstelling tot andere stoffen absorbeert zijde geen vocht, maar heeft het een vochtregulerende werking.
Een satijnen kussensloop zorgt ervoor dat vocht dicht bij je huid blijft en blijft ademen. Slapen op een zijde kussensloop is een geweldige optie voor het behouden van het natuurlijke vocht in de huid.
Kortom zijde kan als grondstof voor kleding een milieuvriendelijk product zijn. Voor het produceren van zijde is geen kunstmest, landbouw bestrijdingsmiddelen of pesticiden nodig. Ook is er relatief weinig energie nodig om de zijde te verwerken tot stoffen.
Bamboe, satijnen en zijden kussenslopen zijn echter gemaakt van een veel gladder materiaal. Je haar en huid glijden er overheen, waardoor er 's nachts minder wrijving ontstaat. Bamboe, satijnen en zijden kussenslopen absorberen ook minder vocht, waardoor je huid en haar beter gehydrateerd blijven.
Geef dan, voordat je het met de hand gaat wassen, de vlekken een voorbehandeling door er met koud water en verdunde azijn op te deppen. Week de stof vervolgens in een bad met lauw water en een aantal druppels milde zeep – en laat dit niet langer dan vijf minuten staan.
Stop zijde nooit in de droger en laat het niet in de volle zon drogen. Bekijk voordat je begint ook altijd even het waslabel voor specifieke wasinstructies.