Conclusie. Als je wilt genieten van geluid van hoge kwaliteit zijn koptelefoons de beste keuze. Als je op de sportschool bent of onderweg bent, zijn oordopjes waarschijnlijk beter, vanwege hun lichte gewicht en draagbaarheid.
Over op of je oren
Met geluid over of op je oren hebben we het over over ear en on ear koptelefoons. Koptelefoons zijn minder makkelijk mee te nemen dan oordopjes, maar leveren over het algemeen een betere geluidskwaliteit.
Het beste zijn koptelefoons/oortjes met noise cancelling. Daarmee heb je helemaal geen last van geluiden om je heen. En dan hoef je het volume nooit te hard te zetten. 'Over-ear'-koptelefoons zijn een goede keuze, omdat ze helemaal om je oor heen gaan en niet zo dicht op het trommelvlies in je oor zitten.
Met een koptelefoon kan je langer luisteren want ze zijn comfortabeler om te dragen dan oordopjes. Je wordt sneller moe van oordopjes. Oordopjes zijn ook niet aanpasbaar zoals hoofdtelefoons. Een koptelefoon is gemakkelijker te delen dan oordopjes.
Het verschil tussen een headset en koptelefoon
Het enige verschil is dat een headset een geïntegreerde microfoon heeft. Je zou dus kunnen zeggen dat een headset eigenlijk een koptelefoon met microfoon is, maar fabrikanten van headsets richten zich doorgaans toch op een andere doelgroep dan koptelefoonmakers.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Hanteer veiligheidshalve de zogenaamde 70-60-regel. Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten.
Je kan ze NIET gebruiken als je last hebt van oorontstekingen of van ophoping van oorsmeer. Hoe lang kan je een setje oordopjes gebruiken? Een setje oordoppen gaan ongeveer 1,5 tot 2 jaar mee, wanneer je ze niet dagelijks gebruikt. Wanneer je de filteroordopjes dagelijks gebruikt gaan ze ongeveer 6 maanden mee.
Geen enkel teken van slijtage qua geluid. Ik mis de ervaring om het te bevestigen, er wordt beweerd dat je minstens 10 jaar moet kunnen doen met een hoofdtelefoon (qua geluid).
Sony WH-1000XM3
De Sony WH-1000XM3 is de draadloze over-ear hoofdtelefoon die wij hebben uitgeroepen als de beste koptelefoon van 2022. Deze koptelefoon beschikt over een uitstekende noise cancelling functionaliteit.
Kies in dat geval voor in-ear oordopjes. Deze komen het dichtst bij de kwaliteit van een goede koptelefoon en kun je zonder problemen dragen als je een bril hebt.
Trek aan je oorlellen om de oordopjes op hun plaats vast te zetten. Zodra je een oordopje losjes in elk oor hebt, pak je je oorlel vast en trek je eraan met je andere hand. Hierdoor wordt de gehoorgang iets geopend en vergroot.
Wanneer mensen in een rustige omgeving spreken, is het geluid dat ze horen rond de 50 à 60 dB. In een rumoerige ruimte kan dit oplopen tot 80 à 85 decibel. Uw oren kunnen acht uur naar 85 decibel luisteren.
De volledig draadloze, gebruiksvriendelijke JBL Free II is jouw flexibele metgezel voor bellen, muziek luisteren en actief bezig zijn. Je krijgt een volle dag (24 uur) afspeeltijd: 6 uur continu luisteren met de oordopjes plus 18 uur back-up van de oplaadcase.
OORDOPJES EN OORONTSTEKING
Niet alleen de ophoping van oorsmeer kan een oorontsteking veroorzaken. Wanneer je je oordopjes gedurende een langere tijd gebruikt, groeien er ook steeds meer bacteriën op die op hun beurt ook weer voor een ontsteking in het oor kunnen zorgen.
Nee, luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dichtbij het trommelvlies.
Is het schadelijk om te slapen met oordoppen? Oordopjes zijn niet schadelijk voor het gehoor. Ze komen niet verder dan het buitenste deel van de gehoorgang, waardoor ze geen schade kunnen aanbrengen in het inwendige oor. Je kunt oordoppen dus zonder problemen iedere nacht dragen.
Als je te lang naar hard geluid luistert, kan je gehoorschade oplopen. Je beschadigt de haarcellen in je oor, waardoor je tijdelijk minder goed hoort of tinnitus krijgt (fluitende, suizende of piepende geluiden). Dit kan permanent zijn.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Het voordeel van earbud oortelefoons is dat je contact kan houden met je omgeving, je hoort nog wat er om je heen gebeurd. In-ear oortjes plaats je niet alleen in je oor maar gaan ook echt je gehoorgang in.
Bluetooth is een draadloze verbinding die muziek van jouw afspeelapparaat naar de koptelefoon stuurt. Je hebt hiervoor wel een afspeelapparaat met Bluetooth nodig. Deze techniek vind je met name terug in tablets en smartphones, maar ook in sommige laptops, pc's en televisies.