• Warme zorgBij 'warme zorg' gaat het erom dat uw omgeving daarop is ingesteld. Dat begint met een vaste structuur en een vast dagritme en de inzet van - zoveel mogelijk - vaste medewerkers en vrijwilligers; niet telkens nieuwe gezichten. Ook uw familie geven wij volop de ruimte om voor u te blijven zorgen.
Het begrip 'warme zorg' is afkomstig uit de ouderenzorg. Warme zorg heeft als doel een omgeving te creëren voor dementerende ouderen, waarin ze zich geborgen en veilig voelen. Het opzetten van deze omgeving heeft als doel om angsten en onzekerheden verminderen.
Bij de methode Warme zorg ligt de nadruk op ontwikkelen van een veilige en vertrouwde omgeving. Door inzet van de methode Warme zorg kun je als begeleider de tevredenheid van leven van de cliënt vergroten. Bij het ontwikkelen van een veilige omgeving is er oog voor de wooninrichting (zoals vroeger).
Realiteitsoriëntatie Training (ROT) heeft als doel het dementeringsproces te vertragen door verwarde personen te stimuleren en te activeren om het verloren contact met de werkelijkheid terug te vinden.
Bij belevingsgerichte zorg staat vooral de beleving van de cliënt centraal. De zorg houdt in dat geval rekening met de individuele behoefte, waarbij een negatieve ervaring, bijvoorbeeld tijdens een ADL zorg moment dat stress geeft, zoveel mogelijk omgezet wordt in een positieve beleving.
Daarom maken we gebruik van verschillende begeleidingsstijlen, waarvan de belangrijkste vier bekend staan als instrueren, overtuigen, participeren en delegeren. Deze vormen van begeleiding in de zorg zijn taakgericht of relatiegericht.
Belevingsgerichte activiteiten zijn ontworpen om de zintuigen te prikkelen, creativiteit te stimuleren en emotionele verbindingen tot stand te brengen.
'Bij sundowning zijn mensen met dementie aan het eind van de middag onrustiger. Meestal begint dit rond 16 uur. Veel roepen, verward zijn, naar iets zoeken, angstig zijn, naar huis willen, veel lopen… Dit kunnen allemaal symptomen zijn van sundowning.
Professionals zoals verpleegkundigen en ziekenverzorgenden maken in de omgang met dementerende cliënten gebruik van verschillende benaderingswijzen. De meest gebruikte benaderingswijzen zijn: realiteitsoriëntatietraining (R.O.T./R.O.B.), Validation, warme zorg, snoezelen en geïntegreerde belevingsgerichte zorg.
De Raad voor het Openbaar Bestuur heeft tot doel het vergroten van de doeltreffendheid en doelmatigheid van het openbaar bestuur. De ROB draagt bij aan de kwaliteit van het politiek-bestuurlijke en maatschappelijke debat en van de politieke besluitvorming.
De Realiteitsoriëntatie benadering (ROB) is een manier om het denkvermogen van ouderen met dementie te prikkelen. Deze benadering wordt ook wel Realiteitsoriëntatie therapie genoemd. Met behulp van bepaalde oriëntatie oefeningen kan de achteruitgang in het geheugen worden afgeremd.
Validation is gebaseerd op een empathische houding en een holistische visie op het individu. Wanneer iemand “in andermans schoenen kan staan” en “door hun ogen kan kijken”, kan diegene in de wereld van gedesoriënteerde, zeer oude mensen stappen en de betekenis van hun soms bizarre gedrag begrijpen.
Valideren is bevestigen, accepteren van gedrag en uitingen van mensen met dementie, dus niet in discussie gaan, bekritiseren en niet ontkennen van wat ze uitten of aangeven maar inleven in de beleving van mensen met dementie en dat is goed luisteren, kijken/observeren, oogcontact maken en lichaamstaal (leren) begrijpen ...
Kenmerken van goede zorg
De zorg is veilig. De zorg is cliëntgericht: u krijgt de zorg op het juiste moment en de zorg sluit aan bij wat u nodig heeft. De zorg is beschikbaar voor iedereen die het nodig heeft. De zorg is effectief (heeft een goed resultaat) en doelmatig (is niet te duur)
Indeling fases van dementie
Een andere veel gebruikte indeling is de omschrijving van de vier fases van ik-beleving bij dementie; de bedreigde ik of cognitieve fase; de verdwaalde ik of emotionele fase; de verborgen ik of psychomotore fase; de verzonken ik of zintuiglijke ervaring.
Deze zorgcompetenties omvatten de vaardigheden en eigenschappen die jou als zorgprofessional onderscheiden. Het gaat verder dan alleen technische kennis; het draait om empathie, communicatieve vaardigheden, probleemoplossend vermogen, stressbestendigheid en teamwork.
Frequent en lang slapen overdag komt veel voor bij de ziekte van Alzheimer. Dat komt doordat stoornissen in de hersenen het slaap-waakritme ontregelen. Amerikaanse onderzoekers gingen na of middagdutjes een aanwijzing kunnen zijn om later de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen (1).
Beginnende dementie herkennen
Vergeetachtigheid. Problemen met dagelijkse handelingen. Vergissingen met tijd en plaats. Taalproblemen.
Om vanuit een begeleider belevingsgerichte zorg toe te passen, moet de begeleider zijn of haar houding aanpassen aan hoe de cliënt zich voelt. Door 1 op 1 met de cliënt te zijn en bijvoorbeeld samen te gaan snoezelen, oude herinneringen op te halen of aan reminiscentie te doen.
Een zinvolle dagbesteding verwijst naar activiteiten die betekenisvol, bevredigend en nuttig zijn voor de cliënt. Het gaat om het vinden van bezigheden die voldoening geven, een gevoel van doel en richting bieden, en het algehele welzijn verbeteren.