Kosten. Defensie koopt de vier MQ-9 Reaper drones voor zo'n 179 miljoen eruo.
De vier toestellen kosten nu 179 miljoen euro. Daar komt jaarlijks minimaal 25 miljoen euro bij aan exploitatiekosten. Als de Reapers worden ingezet tijdens missies, dan kan dat bedrag oplopen tot 85 miljoen euro per jaar. Het contract met de VS werd getekend tijdens de Farnborough International Airshow in Engeland.
Met dit (informatie)wapensysteem kan Defensie vanuit de lucht data en informatie verzamelen. Het systeem bestaat uit 4 toestellen, 4 grondstations en communicatieapparatuur. Op 7 juli 2021 rolde het 1e Nederlandse exemplaar uit de fabriek van General Atomics Aeronautical Systems Inc. in het Amerikaanse Poway.
Defensie heeft vandaag tientallen mini-drones ter grootte van een libel aangeschaft. De drones, die rond de 35.000 euro per stuk kosten, worden vooral gebruikt voor verkenning en om vijanden te vinden op het slagveld.
Sinds kort heeft Nederland vier MQ-9 Reaper-drones. Gisteren maakte een ervan zijn eerste trainingsvlucht. Dat gebeurde vanaf Curaçao. De drone kan langdurig observeren, zowel boven land als zee, maar is niet bewapend.
Nederland zelf is in bezit van 4 militaire drones. We hebben het dan over 4 MQ-9 Reaper drones. Verder heeft Nederland geen militaire drones. Ze hebben de drones gekocht van de VS in 2019.
Nederland heeft sinds begin dit jaar vier van deze Reapers. Deze toestellen zijn nog niet bewapend, maar een Kamermeerderheid wil dat drones van de krijgsmacht wel bewapend worden. Ook komen er vier extra Reapers bij en die worden bewapend, zo werd duidelijk uit de onlangs gepubliceerde Defensienota.
Aantal drones in Amerika: Totaal aantal geregistreerde drones: 868.804. Commerciële drones geregistreerd: 372.157.
De 300-versie kost ongeveer zesduizend dollar per systeem. Dat is een stuk goedkoper dan veel andere raketten die al gauw meer dan 100.000 dollar kosten.
Een onbemand luchtvaartuig, sonde of drone is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. Het toestel wordt op afstand bestuurd, waarbij het luchtvaartuig binnen of buiten het gezichtsveld van de piloot kan vliegen.
Drones. In totaal bestond de Nederlandse luchtvloot eind 2021 uit bijna 2,6 duizend luchtvaartuigen, eind 2020 waren dat er 2,5 duizend. Het aantal drones wordt eind 2021 geschat op ongeveer 1,8 duizend.
REAPER is een digitaal audiomontagesysteem dat wordt gemaakt door Cockos. De naam REAPER is een acroniem en staat voor "Rapid Environment for Audio Production, Engineering, and Recording".
Alle Navo-landen bij elkaar beschikken over zo'n 3,5 miljoen militairen. Het Zweedse leger is laatste jaren gegroeid, na een herinvoering van de dienstplicht. In Finland is deze nooit afgeschaft. Daar ken men na afloop ook nog opfristrainingen, zodat het land, in elk geval op papier, 900 duizend reservisten telt.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.
Wanneer er wordt gekeken naar de daadwerkelijke macht van het leger, heeft de VS wél het sterkste leger van de wereld. Rusland en China staan op respectievelijk de tweede en derde plaats van de grootste en sterkste legers van de wereld.
Met 773.000 actieve militairen heeft Turkije een van de grootste permanente legers in de wereld en het op een na grootste leger van de NAVO. Samen met de twee andere gewapende diensten heeft het vaak ingegrepen in de Turkse politiek.
Landen waar niet met een drone gevlogen mag worden
In Afrika is vliegen met een drone ook in verschillende landen verboden, namelijk in Tunesië, Egypte, Nigeria, Botswana en Kenia. In het Midden-Oosten mag het niet in Oman, Saudi-Arabië, Libanon, Syrië, Irak, Bahrein, Qatar en Azerbeidzjan.
Naast China ontwikkelden ook Iran, Pakistan en Turkije zich de afgelopen jaren tot drone-grootmachten. Turkse bedrijven produceren inmiddels ook de lasergestuurde precisieraketten waarmee ze hun drones bewapenen. Daarmee is Turkije het zesde land ter wereld dat zowel drones als wapens voor drones produceert.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
Het Duitse leger dankte de Leopard 2 tanks vier jaar geleden af. Nu de regering terugkomt van die beslissing stijgt het aantal Duitse tanks in actieve dienst naar 328.
Maar ze zijn ook duur: 60 tanks operationeel houden kost 90 miljoen euro per jaar. Dat bedrag komt bij de aanschafprijs van een paar miljoen euro per stuk.
In 2010 had Nederland nog 116 Leopard 2A6-gevechtstanks, waarvan er 60 nog in gebruik waren. De overige waren opgeslagen. In dat jaar werden omvangrijke bezuinigingen bekendgemaakt. Als gevolg hiervan, en een verdere verlaging van het budget, werd in april 2011 het einde van de laatste 2 tankbataljons aangekondigd.