Een haalbij vliegt gemiddeld met en straal van 3 km rond haar kast. Een bij kan 800 km gevlogen hebben aan het einde van haar leven. Na ongeveer 800 km haar vleugels versleten zijn. De haalbij op sommige dagen zo'n 250 km vliegt en dan zeer kort leeft.
Er zijn 700.000 bijen nodig om een 1/2 kilo honing te produceren.
Werksters vliegen maximaal drie kilometer weg van hun kast. Bij een verdere vlucht, is de voorraad nectar al verbruikt voordat ze thuis zijn. De mannetjesbijen of darren kunnen tot wel 7 km ver vliegen om te paren met een jonge koningin.
Bijzonderheden: Heb jij weleens zonder benzine gestaan? Bijen kunnen op een volle tank (dat is zo'n 40 mg nectar) ongeveer 10 km ver vliegen. Daarom vliegt een bij nooit verder van huis dan ongeveer 4 km.
Een haalbij vliegt in de zomer tot wel 30 keer per dag uit. Per vlucht worden gemiddeld wel 100 bloemen bezocht.
De prijs van de volken varieert door het jaar heen. In het voorjaar, nog voor de fruitbomen in bloei komen, ligt de prijs hoger dan erna. U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Bijen verzamelen stuifmeel en nectar, waarbij zij tegelijk zorgen voor 80% van de bloembestuivingen. Eén bijenvolk op een hectare boomgaard levert 40% tot 60% meer fruit op vanwege die goede bestuiving. Van de verzamelde nectar maken de bijen, door toevoeging van enzymen, honing.
een honingbij kan vliegen met een snelheid van 40 km per uur? … een werkbij 33 keer per dag de bijenwoning verlaat om stuifmeel en nectar te gaan zoeken? …
Wilde soorten zijn daarin vaak effectiever dan honingbijen. Veel wilde bijen vliegen bovendien niet verder dan 150 tot 500 meter tussen hun voedsel en nestgelegenheid. Dat betekent dat beide op korte afstand van elkaar aanwezig moeten zijn.
Waar trekken deze dieren heen bij koude of regenweer een waar bevinden ze zich 's nachts? De meeste wilde bijen maken een eigen nest in de grond, in holle stengels, in dood hout of in oude muren. Vrouwtjes maken gretig gebruik van deze beschutte plek om te schuilen voor ongunstige weersomstandigheden.
Hommels kunnen afstanden afleggen tot ongeveer twintig kilometer van het nest om voedsel te zoeken maar meestal vliegt een hommel niet meer dan vijf kilometer van het nest.
De zwerm kan 10000 tot 30000 bijen bevatten, die een merkwaardige toon laten horen. Na een weinig over en weer vliegen gaan ze in de nabij- heid van de bijenhal hangen aan een boomtak, rond een boom of in een haag. Het is aan de imker om deze zwerm te “scheppen”.
Koninginnen en darren vliegen uit op de mooiste momenten van de dag, tussen 12 en 16 uur zonnetijd en bij temperaturen boven de 18°C.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
Honing is rijk aan antioxidanten
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook. Zorg er wel voor dat je huisdier hier zelf ook niet bij kan.
Langere vlucht
We weten dat bijen doorgaans trager vliegen in de schemering en 's nachts terugkeren naar hun nesten.
Een volwassen bij leeft meestal slechts enkele weken. De rest van het jaar zijn de bijen alleen in andere levensstadia (larve, pop) aanwezig, zoals hierboven beschreven. Uitzonderingen zijn hommels en sommige groefbijen, waarvan bevruchte vrouwtjes overwinteren en zo wel een half jaar oud kunnen worden.
Zwaluwen vliegen meer dan 800 kilometer per dag.
De gemiddelde snelheid van onze gewone wesp ligt allicht tussen 10 en 20 kilometer per uur. Ter vergelijking, de snelheid van onze gewone huisvlieg is ongeveer 7 kilometer per uur. Onze steekmug vliegt veel trager, ongeveer 2 kilometer per uur.
Wilde bijen hebben het zwaar te verduren in Nederland. Bijna elke vierkante meter wordt gebruikt en bijen zijn gevoelig voor landbouwgif en stikstofuitstoot. Meer dan de helft van de Nederlandse bijensoorten staat op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten of is zelfs al uit Nederland verdwenen.
Bijen zijn beschermde dieren en kunnen overlast bezorgen in uw omgeving. Het is daarom verboden bijen te houden: binnen een afstand van 30 meter van een woning of andere gebouwen waar overdag mensen zijn (kantoren, scholen) binnen een afstand van 30 meter van de openbare weg.
Omdat bijen grotendeels voor zichzelf zorgen, is het houden van bijen een minder intensieve hobby dan je misschien zou denken. Tijdens het voorjaar en in de zomer is eens per week een inspectie voldoende, maar tijdens de wintermaanden hebben ze geen bijzondere aandacht nodig.