In de nacht van 9 op 10 november 1938 vinden er in heel Duitsland massale aanvallen plaats op Joodse winkels, scholen en synagogen. Mensen worden hun huizen uitgesleept, gebouwen worden in brand gestoken, mannen en vrouwen worden mishandeld en vermoord.
In de nacht van 9 op 10 november 1938 worden in Duitsland de ruiten van 7500 Joodse winkels ingeslagen en 1400 synagogen in brand gestoken. Overal op straat liggen scherven van stukgeslagen ruiten, vandaar de naam Kristallnacht.
Het wordt ook wel de nacht van het gebroken glas genoemd, een term die verwijst naar de vele gesneuvelde ruiten van Joodse huizen, synagogen en winkels. Brandweerlieden en politieagenten kregen van de Duitse staat de opdracht niet in te grijpen. De Kristallnacht wordt gezien als voorbode van de Tweede Wereldoorlog.
9 november historische datum in Duitse geschiedenis. Duitsland gedenkt komend weekeinde de Reichspogromnacht van 75 jaar geleden. In de nacht van 9 op 10 november 1938 vernielden de nazi's talloze Joodse synagogen, bedrijven en woningen. Als gevolg daarvan kwamen honderden mensen om het leven.
Hij vond dat alle Joden samen verantwoordelijk waren voor de dood van Vom Rath en daarom als collectief gestraft moesten worden. Hitler gaf hierna het bevel om gewelddadige acties tegen de Joden te starten. Deze acties startten met de Kristallnacht in de nacht van 9 op 10 november 1938.
De directe aanleiding voor Kristallnacht is de moord op een Duitse diplomaat in Parijs door Herschel Grynszpan. Hij wreekt hiermee de slechte behandeling van zijn familie, Poolse Joden die 27 jaar in Duitsland hebben gewoond en door de Gestapo (de geheime Duitse politie) naar Polen zijn uitgezet.
De Kristallnacht is vandaag precies 79 jaar na dato ook in Nederland herdacht. Net als in Duitsland kwamen op meerdere locaties mensen bijeen.
In totaal werden tijdens de Kristallnacht ten minste 7.500 winkels, 29 warenhuizen en 171 woningen verwoest, 191 synagogen verbrand en nog eens 76 synagogen vernield. Joden zelf werden ook aangevallen, waardoor er ongeveer 600 ernstig gewonden en 36 doden vielen.
Op 30 september 1938 keert de Britse premier Neville Chamberlain terug van een conferentie in München.Hij heeft samen met Frankrijk en Italië een verdrag met Hitler gesloten.
De Russen vielen in 1945 Duitsland zelf aan en versloegen de Duitsers bij de Slag om Berlijn. Hitler pleegde hierna zelfmoord en de capitulatie van Duitsland volgde op 8 mei 1945.
Op 10 oktober 1938 ging Sudetenland over in Duitse handen. Op de dag dat Tsjecho-Slowakije akkoord ging met het verdrag (dat door hen een dictaat werd genoemd) ondertekenden Chamberlain en Hitler - op initiatief van Chamberlain - een vredesverdrag tussen het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
De Kristallnacht (Nederlands: kristallennacht) was een nacht in Duitsland van 9 op 10 november in 1938 waarbij heel veel Joodse synagogen(Joodse kerken), winkels en bedrijven in brand werken gestoken of kapot werden gemaakt. Zo'n 7500 winkels en bedrijven zijn zo vernietigd. In heel Duitsland werden Joden aangevallen.
Op 20 juni 1943 werd bij een razzia in Oost- en Zuid-Amsterdam de groep Joden opgepakt die nog in Amsterdam verbleven. Dit gebeurde drie maanden voordat Amsterdam 'Judenrein' verklaard werd. 5542 mensen werden bij de razzia in juni opgepakt, geregistreerd bij het Olympiaplein, Sarphatipark en het Daniel Willinkplein.
Wat aten gevangenen? Gevangenen krijgen weinig en slecht eten. Het voedsel bestaat uit waterige koolsoep en brood. Soms is het eten niet eens gaar, andere keren is het bedorven.
Een concentratiekamp is een kamp waar mensen, meestal onder militaire dwang, bijeengebracht worden. Het is een inrichting om politieke tegenstanders of anderszins onwelgevallige mensen op grond van etnische, religieuze of sociale kenmerken te isoleren en psychisch en/of fysiek te breken, in sommige gevallen te doden.
In deze concentratiekampen worden gevangenen op gewelddadige wijze bij elkaar gezet zonder enige vorm van rechtspraak. De term concentratiekamp is een verzamelwoord voor interneringskampen, werkkampen en vernietigingskampen. De vernietigingskampen zijn speciaal bedoeld om gevangenen te vermoorden.
In de nacht van 9 op 10 november 1938 vinden er in heel Duitsland massale aanvallen plaats op Joodse winkels, scholen en synagogen. Mensen worden hun huizen uitgesleept, gebouwen worden in brand gestoken, mannen en vrouwen worden mishandeld en vermoord.
Op 12 maart 1938 trekken Duitse troepen de grens over en vallen Oostenrijk binnen. Nadat Adolf Hitler twee jaar eerder, in maart 1936, het Rijnland met succes had bezet, maakt zijn geboorteland vanaf dit moment ook deel uit van het Duitse Rijk.
Enthousiaste burgers tijdens Hitlers intocht. Wenen, 15 maart 1938. Op de ochtend van 12 maart 1938 trekt het Duitse leger Oostenrijk binnen.
De Kristallnacht (ook wel Nacht van het gebroken glas) was een door de nazi's georganiseerde actie (pogrom) gericht tegen het Joodse deel van de Duitse bevolking. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938.
Volgens de Duitse wet moest aan Zyklon B een waarschuwende geurstof worden toegevoegd, maar de nazi's bevalen Degesch, in strijd met deze wet, Zyklon B te produceren zonder de waarschuwingsstof. Het pesticide werd door de nazi's gebruikt in gaskamers van vernietigingskampen Auschwitz-Birkenau en Majdanek.
De zionistische ideologie werd hoofdzakelijk ontwikkeld door joden in Midden-Europa. De feitelijke emigratie naar Palestina in de 19e en vroege 20e eeuw vond vooral plaats vanuit Oost-Europa, waar discriminatie en vervolging van joden het hevigst was.
In het zuiden van Polen heeft het Rode Leger vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. In het kamp troffen de Sovjets ongeveer 8000 uitgemergelde gevangenen aan. De meesten zijn Joden. Waar al voor gevreesd was, is waarheid geworden: hier in het zuiden van Polen staat een enorm concentratie- en vernietigingskamp.
De Rassenwetten van Neurenberg werden op 15 september 1935 ingevoerd. Het waren drie wetten, die zaken regelden zoals burgerschap, bescherming van Duits bloed en Duitse eer en Bescherming van Genetische Gezondheid.
Op 27 januari 1945 werd het concentratiekampcomplex Auschwitz-Birkenau bevrijd door het Rode Leger (de Sovjet-soldaten red.). Het ging om de drie hoofdkampen van het complex in de buurt van het stadje Auschwitz (Oświęcim in het Pools). Daar waren in de vijf jaren voordien al 1,1 miljoen gedeporteerden omgekomen.