De overlast van vliegen komt vooral voor in de zomerperiode. De warme temperaturen zorgen ervoor dat de insecten zich makkelijk kunnen voortplanten. Daarnaast is voedsel volop aanwezig. Met name in woningen is er veel voedsel te vinden.
De zomer is dus het seizoen waarin de meeste insecten, zowel vliegend als kruipend, actief aanwezig zijn. Er is dan vooral veel overlast van muggen, vliegen en fruitvliegjes. Wanneer we een lange nazomer hebben, blijven insecten zelfs tot de maand september actief.
Ze komen voornamelijk af op warmte, licht, droogte en de geur van (bedorven) voedsel of kadavers (muizen, ratten etc.). Maar ze kunnen ook per ongeluk je huis binnen vliegen als je een raam of deur open laat staan. Vliegen hebben geen klassieke nesten zoals andere ongedierte.
Waarom heeft u last van vliegen in huis? De warmere periodes in het jaar zijn het hoogseizoen voor vliegen.Ze worden dan wakker, zijn zeer actief en constant op zoek naar voedsel. In deze tijd is de overlast van vliegen het grootst.
Dit komt doordat vliegen zich voortplanten in warme en vochtige omgevingen zoals afval, compost en water. Daarnaast kunnen er veel vliegen in huis zijn als er een bron van voedsel beschikbaar is, zoals onafgedekt voedsel in de keuken, vuilnis dat niet goed afgesloten is, dode dieren in de buurt en afval.
Als je zo min mogelijk turbulentie wil voelen, moet je in het midden van het midden gaan zitten. Aan de 'raamkant' voel je meer turbulentie dan in het midden van het gangpad. Waar je niet moet zitten, is aan de achterkant van het vliegtuig - daar voel je turbulentie sterker dan in het midden of aan de voorkant.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Vliegen bestrijden en voorkomen
Plaats goed sluitende vliegenramen in de vensters of een vliegengordijn voor de deur. Vliegen en muggen houden niet van een sterke tocht. Als ze binnen zijn, kan het helpen om de ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten, zodat het in huis flink tocht.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
De maanden juni t/m augustus is dé periode van steken en beten van insecten en ongedierte. In juni piekt de processierups en in augustus is het de beurt aan de wesp. De consument zoekt het meest naar sprays ter voorkoming , of ter behandeling van, beten en steken.
Vooral de stinkzwam trekt een hoop vliegen. Die is gespecialiseerd in het lokken van vliegen om de sporen te verspreiden. Het vliegje is onopvallend licht bruin, de roestbruine kleur en de vlekken op de vleugel kenmerken de soort. Zolang er paddenstoelen zijn komen er ook allerlei insecten op af.
Huisvliegen (Musca domestica)
In tegenstelling tot de bromvlieg kan je de huisvlieg amper horen voorbijvliegen; enkel wanneer ze echt rakelings langs je oren vliegt, zal je haar vleugels horen zoemen. Wanneer ze even op je plafond landt om uit te rusten, begint ze zichzelf meteen ijverig te 'wassen' met haar pootjes.
Verjaag vliegen met kruidige geuren
Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie.
Lavendel
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
Behalve basilicum hebben vliegen ook een hekel aan de geur van lavendel. Strooi wat lavendel door je huis of zet een paar plantjes neer. Als je zowel basilicum als lavendel in je huis hebt, is de kans op vliegenoverlast aanzienlijk kleiner.
Vliegen worden niet oud. De eendagsvlieg leeft slechts enkele dagen, maar de huisvlieg kan onder ideale omstandigheden zo'n 16 tot 24 dagen.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
De larven van de vlieg kunnen zowel direct als indirect op de huid van de mens terechtkomen. De larven hebben echter een grotere voorkeur voor de huid van een veedier, zoals een koe. Bij de directe route legt de vlieg de eitjes zelf op de huid van de gastheer. Een bekend voorbeeld hierbij is een open wond.
Beuk: 'Op warme dagen worden alle oppervlakten van een huis geleidelijk aan warmer en dat straalt uit. Als er een deur of een raam openstaat, dan straalt dat gedeelte geen warmte uit en lijkt het dus koeler. ' Dat voelt aantrekkelijk aan voor vliegen en die verdwijnen daarom naar binnen.
Hoe zien vliegeneitjes eruit? Vliegeneitjes zijn ongeveer anderhalve millimeter lang en wit tot gelig van kleur.Ze zijn langwerpig gevormd.Je treft de eitjes vaak in 'clusters' ofwel in 'groepjes' aan.