In 1585 werd de stad en de haven van Antwerpen heroverd door het Spaanse leger van Filips II.De Nederlanders sloten vervolgens de rivier de Schelde af, een dramatische gebeurtenis voor een van de belangrijkste havens en handelscentra in Europa.
Door het onder water zetten van de polders wilden ze voorkomen dat de Spaanse troepen makkelijk bij de stad konden komen. Daarnaast had Willem van Oranje toegezegd dat hij de stad, als die werd aangevallen, over water zou komen ontzetten.
In 1585 werd Antwerpen na een langdurige belegering door de Spaanse troepen van Alexander Farnese (1545-1592) heroverd. Het laatste belangrijke bolwerk in de Zuidelijke Nederlanden dat nog in handen was van de opstandelingen werd aldus tot overgave gedwongen.
Na een mislukte poging om een belangrijke dijk in te nemen, capituleerde Antwerpen op 17 augustus 1585. De Val van Antwerpen veroorzaakte een uittocht naar de noordelijke Nederlanden, waarbij meer dan de helft van de Antwerpenaren de stad verliet.
Scheepvaart langs Zeeuwse havens
Al lang voor de Tachtigjarige Oorlog gebruikten veel binnen- en buitenlandse reders de havens en rede van Walcheren als voorhaven van Antwerpen en Gent. Dat gebeurde vrijwillig, om de moeilijke vaart met grote schepen door de Schelde te vermijden.
De Tachtigjarige Oorlog begon met de eerste invasie van Willem van Oranje. Oranje viel in de zomer van 1568 stak de Eems over en viel de Spaanse Nederlanden in het noorden binnen. Medestanders van hem zouden de Nederlanden ook binnenvallen via Roermond (dat belegerd werd) en in het zuiden.
De Nederlandse Opstand, ook wel Tachtigjarige Oorlog genoemd, was de opstand tegen de Spaanse heerser Filips II. Er kwam kritiek op de Rooms-Katholieke kerk en men wilde godsdienstvrijheid. Volgens Karel V en Filips II kon een rijk maar één godsdienst hebben en dus kwam er geen godsdienstvrijheid.
Antwerpen is bekend om zilver en diamanten, daarom staan het Diamantmuseum en het Zilvermuseum ook in Antwerpen. Het Openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim is een beeldenpark in Antwerpen. Antwerpen telt daarnaast nog vele bekende pleinen en straten. De Grote Markt is hier het bekendste van.
Met de vrede van Münster (1648) werd de soevereiniteit over de forten definitief vastgelegd, de scheiding van de Nederlanden was een feit. De Noordelijke Nederlanden sloten nu de vrije doorvaart van de Schelde af door tol te heffen ter hoogte van de forten Liefkenshoek en Lillo.
Slechts één man durfde het tegen hem op te nemen: Silvius Brabo, een Romeinse soldaat. Brabo doodde de reus, hakte zijn hand af en wierp die in de Schelde. Zo komt de stad aan haar naam: 'hand-werpen', Antwerpen.
Willem van Oranje leidt de opstand van de Nederlanden tegen het Spaanse Rijk. Koning Filips II van Spanje looft een beloning uit voor de moord op Willem van Oranje. En dat gebeurt. Willem wordt op 10 juli 1584 vermoord door Balthasar Gerards in Delft.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Tijdens de Nederlandse Opstand, beter bekend als Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), komen de Nederlandse gewesten in verzet tegen koning Filips II van Spanje. In 1588 ontstaat uiteindelijk de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
In het jaar 1221, precies 800 jaar geleden, krijgt Antwerpen stadsrechten. Het is dan een bescheiden havenstad in het hertogdom Brabant. Via de Schelde en de Honte – de voorloper van de Westerschelde – staat het in contact met Engeland.
Historici als Adriaan Verhulst situeren een Romeins kamp ter hoogte van Antwerpen. Romeinse brandrestengraven werden gevonden nabij de Oudaan en nabij het Steen, hetgeen aantoont dat de nederzetting een bepaalde uitgestrektheid had.
Antwerpen (Frans: Anvers) is een centrumstad in het Vlaams Gewest in België. Het is de hoofdstad van de provincie Antwerpen en van het gelijknamige arrondissement. Anno 2023 telde de gemeente ruim 536.079 inwoners op een oppervlakte van 20.432 hectare.
De Schelde (Frans: Escaut) is een rivier die in Frankrijk ontspringt bij het plaatsje Gouy-Le-Câtelet en in de Westerschelde en uiteindelijk in de Noordzee uitmondt.
Door de inundatie konden de geallieerden vanuit drie richtingen Walcheren verdedigen. Hierdoor hebben de geallieerden de Duitsers sneller kunnen verslaan. Op 6 november 1944 gaf het Duitse leger zich over en kwam de Slag om de Schelde ten einde. Hiermee was een groot deel van Zeeland bevrijd.
Wat vroeger nog 'Nieuwstad' of 'Boerenkwartier' heette, was sinds de 16de eeuw het middelpunt van de eerste echte haven van Antwerpen. Het werd omgeven door vlieten, beken, kanalen en sloten, waarin al het afval werd geloosd. Door haar locatie woonden er vooral havenarbeiders, schippers en werklui.
Amsterdam is groter dan Antwerpen, maar de verkeersproblematiek is grotendeels dezelfde. De mobiliteit stijgt en de conflicten tussen de auto en andere vormen van mobiliteit, zoals openbaar vervoer, nemen toe.
Het Antwerps (autoniem: Aantwaarps) is het stadsdialect van Antwerpen. Het behoort tot de Brabantse dialecten; over zijn plaats binnen deze dialectgroep verschillen taalkundigen van mening.
Door velen wordt de Slag bij Heiligerlee gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de oorlog om onze soevereiniteit.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar. Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog.