Het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 was een door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groots opgezette belegering van de door onder Spaans gezag staande stad 's-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Maar Willem van Oranje wist dat de protestantse bevolking wel mee zou helpen vechten, omdat zij een hekel hadden aan Alva. Samen met opstandelingen, die de (water)geuzen worden genoemd, wilden zij de Spanjaarden verdrijven. De oorlog begon met de Slag bij Heiligerlee in 1568. De oorlog zou tachtig jaar duren.
Des Hertogen Bosch
Uit de lijst met namen van Erfgoed 's-Hertogenbosch zien we dat het bos en de hertog in verschillende vormen en talen een rode draad vormen. Duidelijk is dat 's-Hertogenbosch direct is afgeleid, of een upgrade is van Des Hertogen Bosch. De eerste officiële naam van onze stad is echter Den Bosch.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
1 april 1572 is voor Brielle, maar ook voor de rest van ons land, een belangrijke dag geweest. Want toen verloor de Spaanse veldheer Alva 'zijn bril'.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
de Bosschenaar zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: Bosschenaren<br>Bosschenaars een inwoner van Den Bosch ('s-Hertogenbosch), of iemand afkomstig uit Den Bosch Bron: WikiWoordenboek....
Na 2 jaar keert Carnaval terug in Den Bosch, beter bekend als Oeteldonk! Van 25 februari tot en met 1 maart 2022 dompelt Den Bosch zich weer in de kleuren rood, wit en geel. Carnaval is een feest dat al meer dan 550 jaar wordt gevierd in Den Bosch en waar menig bezoeker van buiten de stad op af komt!
Den Bosch wordt Oeteldonk, Eindhoven Lampegat, Tilburg Kruikenstad. Op de landkaart waren die bijnamen nooit te vinden, maar dat veranderde in oktober 2007: de toen gepresenteerde Bosatlas van Nederland van uitgeverij Wolters- Noordhoff heeft een speciale kaart met de carnavalsnamen.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar. Maar het was niet tachtig jaar volop oorlog.
De Beeldenstorm (1566)
Protestanten dringen in totaal honderden kerken en andere heiligdommen binnen. Ze zien de Beeldenstorm als een manier om kerken te zuiveren. Door beelden te verwoesten, worden de kerken geschikt gemaakt voor meer sobere, protestantse kerkdiensten waarin het volgen van de Bijbel wordt gepredikt.
De Nederlandse Opstand begon met de Beeldenstorm van 1566, door onvrede onder de protestanten tegen over de katholieken en de katholieke overheersing. Koning Filips II liet protestanten streng straffen. Edelen, waaronder Willem van Oranje, kwamen in opstand.
Deze bannelingen en oproerlingen waren vermengd met dieven en avonturiers. De bemanning was veelal afkomstig uit Holland en Zeeland, wat te verklaren is door de natuurlijke vertrouwdheid van deze gewesten met de zeevaart. Het leeuwendeel van hen was verbannen of voortvluchtig.
De Tachtigjarige Oorlog wordt ook wel de Opstand genoemd. Hij begint namelijk in de jaren zestig van de zestiende eeuw met een rebellie van ontevreden edelen tegen de koning van Spanje, op dat moment hun wettige heer.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
Roep geen alaaf!
Oeteldonk is ontstaan doordat een bisschop uit Den Dungen het liederlijke feest wilde verbieden omdat hij er sterk op tegen was. Bosschenaren hebben dit toen voorkomen door het feest een serieus tintje te geven. Bij dit serieuze tintje hoort geen alaaf, geen pronkzittingen en verkleedpartijen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de kikker niet een verwijzing naar het woord 'Oetel' in Oeteldonk, maar meer een symbool voor het Oeteldonkse moeras. Oetel is namelijk helemaal geen synoniem voor kikker/kikvors, maar een schertsende verwijzing naar de Bossche bisschop Godschalk uit Den Dungen.
Bosch is een Brabants dialect dat in 's-Hertogenbosch gesproken wordt.
Bosch is de oude spelling van bos. Letterlijk betekent 's-Hertogenbosch dus 'het bos van de hertog'. Om aan te geven dat 's bij hertogen hoort en niet bij bosch, moet 's-Hertogenbosch met een koppelteken worden geschreven.
De Aa en de Dommel vormden vóór 1185 een delta gebied. Op een zandopeenhoping temidden van dit gebied, ter hoogte van de huidige markt, werd de stad Den Bosch gesticht. De stad dankt haar officiële naam aan "des hertogen bosch" het bos van hertog Hendrik I van Brabant.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
In 1581 zetten de Staten-Generaal Filips II af als heer van de Nederlanden. Na een onsuccesvolle zoektocht naar een nieuwe vorst, wordt in 1588 besloten verder te gaan als Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.