Na Gastric Bypass
Een kleine groep patiënten kan na verloop van tijd te veel eten na een Gastric Bypass operatie en komt weer in aan in gewicht. Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk.
Ook wordt er soms voor de eerste operatie al besproken dat er na verloop van tijd een tweede operatie moet gebeuren. Dit doen we bijvoorbeeld bij patiënten met een extreem hoog BMI. Vallen deze patiënten te weinig af dan kunnen we de sleeve omzetten naar een gastric bypass of SADI. Ook dit noemen we een redo.
Gemiddeld vallen patiënten in het begin 1 kilo per week af. Dit is natuurlijk het gevolg van de kleine maag. Maar voor het grootste deel doe je dit zelf door je aangepaste leefstijl. Het is dan ook erg belangrijk uw nieuwe eet- en beweeggedrag vol te houden.
Ongeveer 1,5 á 2 jaar na de operatie kun je weer aankomen. Dat kan onder andere omdat ghreline (het “hongerhormoon”) dat niet meer geproduceerd werd in de maag, nu weer door een ander deel in je lichaam wordt aangemaakt. Daardoor heb je meer honger. En dát vraagt om discipline om niet te veel te gaan eten.
Bij sommige patiënten wordt gezien dat de maag na verloop van tijd iets groter wordt. Doordat de maag continue gevuld is en er continu druk op de maagwand is, dan kan er, net als bij de dunne darm en slokdarm een verwijding plaatsvinden. Maar dit komt niet van één keer te veel eten bij bijvoorbeeld het kerstdiner.
Vervang brood door beschuit, crackers of geroosterd brood. Maak de maaltijden niet te zwaar (vermijd hardgebakken vlees, gefrituurde gerechten, vette sauzen of vetstof). Vermijd pikante of pittige kruiden (zoals cayennepeper, pilipili, tabasco, wasabi).
Waarom stopt het afvallen vaak op een gegeven moment, of kom je weer aan? Doordat er minder in je maag past, val je vaak snel en veel af, zonder dat je daarvoor je eetkeuzes hoeft te veranderen. Maar op een gegeven moment kan je lichaam zich hebben aangepast aan de situatie, waardoor je weer grotere porties kunt eten.
Stop met eten of drinken zodra er een volheidsgevoel optreedt. Meer eten of drinken kan passagestoornissen veroorzaken, zoals pijn, misselijkheid en braken. De eerste weken na de ingreep weegt uw warme maaltijd niet meer dan 100 gram, op termijn niet meer dan 250 gram.
Na een gastric bypass is die sluitspier omgeleid. Het voedsel verlaat daarom sneller de maag en komt in de darm terecht. Na een gastric bypass eet je minder. Daarnaast is het na operatie belangrijk om mager en zo veel mogelijk suikervrij eten want suiker en vet kunnen (dumping)klachten geven.
Gastric Bypass is een veelvoorkomende operatie voor gewichtsverlies en is veilig en efficiënt. De ingreep duurt ongeveer 1 tot 2 uur en wordt uitgevoerd onder algehele verdoving. Met deze operatie wordt het volume van de maag verkleind tot de grootte van een borrelglaasje, tot een volume van 15 tot 25 ml.
De revisie (revisiechirurgie) is een operatie waarbij een eerdere bariatrische operatie omgezet wordt in een nieuwe variant. Dit kan verschillende medische redenen hebben zoals onder refluxklachten.
Maagverkleiningen (algemeen)
Een maagverkleining is een operatie om blijvend gewicht te verliezen bij ernstig overgewicht en obesitas. Daardoor kan je minder eten en heb je minder honger en daar val je van af. Vaak zelfs wel meer dan 70% van je overgewicht.
Weer gewoon eten heeft tijd nodig. Vier à vijf dagen tot een kleine week (gastric bypass) of twee weken (gastric sleeve) na de operatie mag je weer gewoon eten. Verwacht niet dat dit ook altijd meteen gaat zoals je zou willen. Dit heeft tijd nodig.
Tussendoortjes Tussendoortjes mogen uit maximaal 100 calorieën bestaan en het is belangrijk dat ze eiwitten bevatten. Voorverpakte tussendoortjes zijn vaak rijk aan calorieën en bevatten weinig eiwitten. Het is daarom handig om zelf tussendoortjes te maken die u mee kan nemen.
Vanaf dag 18 kunt u zacht fruit eten, van belang is dat u goed fijn kauwt.Vanaf dag 19 kunt u alle soorten fruit gebruiken. Dranken Gebruik thee, koffie zonder suiker. (Mineraal) water, eventueel met suikervrije siroop.
Ongeveer drie weken na de ingreep is je maag voldoende hersteld om langzaam over te schakelen op half vaste voeding. Hierbij kies je nog steeds het best voor maaltijden die licht verteerbaar zijn zoals bijvoorbeeld: Geroosterd brood. Puree.
De meeste mensen zijn een jaar na een maagverkleining afgevallen tot een BMI van minder dan 35. De gemiddelde BMI na een operatie is 30 tot 32. Het is niet zeker dat u uw overgewicht helemaal kwijt raakt. Meestal vinden mensen hun kwaliteit van leven ook beter geworden.
Een maagverkleining is een effectief middel tegen ernstig overgewicht, maar kent veel risico's. Je moet dan ook aan strenge criteria voldoen om in aanmerking te komen voor zo'n operatie. Het is geen magische oplossing: je moet goed op je voeding blijven letten en voldoende bewegen.
Wanneer je na een gastric bypass (in veel mindere mate na een sleeve) te veel of te snel zou eten, maar vooral te veel suikers of ook te veel vetten, dus kortom een fout zou maken tegen de regels, is de kans groot (60-70%) dat je er “mottig” van wordt!
Misselijkheid/braken
Meestal gaat de misselijkheid vanzelf weer over. Na de operatie kan er zwelling ontstaan bij het maagje. De toch al smalle doorgang van het nieuwe maagje en de dunne darm kan zich daardoor nog verder gaan vernauwen, waardoor braken kan ontstaan.
Het is aan te raden elke dag een handvol (25 g) noten en/of zaden te eten. De voorkeur gaat hier uit naar de ongezouten soort. Bovendien zijn er ook smeerpasta's te koop die voor 100% uit noten bestaan zoals pindakaas.
Sporten. Voor lopen en fietsen zijn er geen beperkingen.Na twee weken mag u zwemmen maar alleen als de wondjes dicht zijn.Krachttraining na vier tot zes weken.
Om extreem overgewicht aan te pakken is bariatrische chirurgie vaak een veilige en de goede oplossing. De gastric bypass is voor het verlies van overgewicht effectiever dan een maagband. Dit blijkt uit onderzoek van drs.
De kosten van een maagverkleining zijn in totaal ongeveer tienduizend euro. Het gaat dan de prijs van het totale behandeltraject; van intake en screening tot en met begeleiding in de jaren na de operatie. Gelukkig worden de kosten van het behandeltraject vanuit de basisverzekering vergoed door uw zorgverzekeraar.