Ontbijt (desayuno) Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Spaans ontbijt
De Spanjaarden beginnen hun dag graag met een licht broodje, zoals tostada con mermelade y mantequilla (geroosterd brood met jam en boter), pan con tomate (geroosterd brood met tomaten en olijfolie) of een croissant. Daarbij wordt vaak koffie met melk of chocolademelk gedronken.
Niet één, maar twee keer ontbijten is in veel delen van Spanje heel gewoon. Begin met een koffie en iets kleins zoals een gebakje als je voor het eerst opstaat, en maak halverwege de ochtend tijd voor een uitgebreider ontbijt, misschien met geroosterd brood met tomaten en olijfolie.
In Spanje eten ze 's avonds pas laat. Aan het eind van de middag nemen Spanjaarden daarom vaak nog een zoete snack, la merienda. Dit is bijvoorbeeld een kop koffie met stukje taart of wat fruit. Rond 21:00 uur is het tijd voor het avondeten, la cena.
Lunch (La Comida) De middagmaaltijd of la comida, zoals het in Spanje heet, is de grootste maaltijd van de dag. Het is absoluut een grote maaltijd en bestaat meestal uit meerdere gangen en wijn.
Ontbijt (desayuno)
Hier in Spanje geeft men de voorkeur aan een zoet ontbijt. Dit bestaat dan uit cakejes zoals magdalena of een variëteit aan koekjes. Dit eten ze dan op aan de ontbijttafel met een kop chocomelk (cola cao) of koffie.
Spanjaarden eten salades in de zomer, warme soepen in de winter en omeletten of eieren (meestal gegeten bij het avondeten) het hele jaar door. Dit is ook tapastijd, wanneer mensen graag een maaltijd delen aan een bar, omringd door vrienden en familie. Tapas zijn de bekendste bijdrage van Spanje aan de wereldkeuken.
Bovendien werken Spaanse werknemers doorgaans 11 uur per dag, van 9.00 tot 20.00 uur. Met het avondeten om 21.00 uur en een paar uur tv kijken, gaan ze meestal niet voor middernacht naar bed.
Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Het weer speelt ook een cruciale rol in de eetgewoontes van Spanje laat op de avond . Vaak is het in de zomer gewoon veel te warm om te koken en te eten als de zon op is, dus is het gebruikelijk om te wachten tot na zonsondergang, wat rond 21:30 uur is. Dit blijkt ook uit het feit dat de eettijden in het land verschillen, afhankelijk van het klimaat.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Een typische Spaanse lunch bestaat uit drie gangen: 'entrantes' of 'primer plato', 'segundo plato' en 'postre' (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) . Entrantes zijn doorgaans lichte salades of soepen. Segundo plato zijn zwaardere maaltijden, zoals vis- of vleesgerechten.
Buiten Spanje kennen we de Spaanse keuken vooral door gerechten als paella, tortilla, tapas, gazpacho en gerechten met de Spaanse worst chorizo. Bekende Spaanse dranken zijn sangria en tinto de verano. Maar de Spaanse keuken heeft nog zo veel meer te bieden! Wat dacht je van albondigas of Iberico secreto?
Populaire Spaanse ontbijtproducten zijn toast met tomaat en olijfolie of boter en jam, gebak, churros, sandwiches en tortilla de patatas (aardappelomelet) . Het is ook gebruikelijk om koffie en/of sap te drinken bij het ontbijt. Ontbijten ze in Spanje? Ja!
Het meest typische om te bestellen is una tostada, wat een stuk geroosterd brood is. Vaak is het wit stokbrood, maar je kunt bijvoorbeeld ook om meergranen of volkoren vragen. Heb je meer honger, bestel dan een bocadillo. Dit is een broodje, waar je vervolgens zelf de ingrediënten voor kunt kiezen.
croissant (zn): cruasán.
Een fooi is in Spanje, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Servicio (bedieningsgeld) is vaak al inbegrepen op de restaurantrekening, maar daarnaast is een fooi van 5 tot 10 % gebruikelijk.
Bonus: Traditionele Spaanse ontbijtdrankjes
Het populairste type koffie in Spanje is de klassieke café con leche (koffie met melk) . Andere koffieopties zijn: café solo (espresso)
In de zomer hanteert Spanje effectief de “dubbele zomertijd ” waarbij het om 22:30 uur ’s avonds nog licht is. Wie wil er dan naar bed? En dus doen de Spanjaarden dat niet!
Het biedt niet alleen een praktische manier om de hitte te vermijden, maar ook een gelegenheid om samen te komen voor de lunch, om daarna te rusten of te ontspannen. Veel Spanjaarden houden siësta dan ook samen; je gaat uitgebreid lunchen met familie of vrienden. De lunch is daarom de belangrijkste maaltijd van de dag.
Uit de slaappatronen van de Spaanse bevolking blijkt dat 80% van de bevolking minimaal 7 uur per dag slaapt, met een kortere slaaplatentie dan in andere buurlanden en een aanzienlijk langere totale slaapduur.
Het gebruik van knoflook is opgemerkt als gebruikelijk in de Spaanse keuken. De meest gebruikte vleessoorten in de Spaanse keuken zijn kip, varkensvlees, lamsvlees en kalfsvlees. Vis en zeevruchten worden ook regelmatig gegeten. Tapas en pinchos zijn snacks en voorgerechten die vaak worden geserveerd in bars en cafés.
Dit kan variëren van persoon tot persoon, maar over het algemeen gaan Spanjaarden tussen 23 en 1 uur 's nachts naar bed, staan ze tussen 7 en 9 uur 's ochtends op en streven ze naar gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht.
De mensen in Spanje consumeren meer varkensvlees en ham per hoofd van de bevolking dan enig ander volk op aarde . Hiervoor zijn twee redenen: ten eerste levert het varken een buitengewone hoeveelheid voeding met vrijwel geen verspilling – het is een zeer efficiënte voedselbron, die al millennia over de hele wereld wordt gebruikt.