Volgens de wetenschapper zijn insecten het voedsel van de toekomst. Ze kunnen een groot probleem oplossen. Zo zal in 2050 de wereldbevolking groeien naar ongeveer 9 tot 10 miljard mensen. 70 procent meer voedsel zal dan nodig zijn.
Insecten als diervoeder
Wat betreft het voer van de insecten kunnen de beestjes een grote rol spelen in het circulair maken van de voedselketen. Insecten kunnen namelijk gekweekt worden op reststromen uit de voedselketen en op mest. Dus kunnen ze bijdragen aan een duurzame veehouderij.
Om in 2050 binnen de grenzen van onze planeet te eten, is de grootste verandering volgens het onderzoek van het WWF dat we veel minder vlees gaan eten. In plaats daarvan is het nodig om meer noten, peulvruchten, soja en vleesvervangers te eten. Ook plantaardige zuivelalternatieven zouden meer moeten worden gegeten.
Sommige insecten bevatten van nature aanwezige toxinen die bij consumptie een risico voor de volksgezondheid zouden kunnen opleveren. Daarnaast kunnen insecten via het voer of de omgeving worden blootgesteld aan toxische stoffen, die het uiteindelijke product kunnen contamineren.
Ook eten mensen onbewust gemiddeld al 500 gram insecten per jaar.
In deze lijst vinden we dan ook terug dat pindakaas een gemiddelde van 30 insectendeeltjes per 100 gram mag bevatten, die met het oogsten/verwerken van de pinda's mee zijn gekomen.
Waar of niet: gemiddeld eet een mens acht spinnen per jaar
Volgens sommigen zou dit zelfs op kunnen lopen tot twaalf. Durf je nu niet meer te gaan slapen? Wees gerust, want volgens een onderzoek in het Scientific American magazine, eten we er geen één.
Zo'n vijf jaar geleden was Nederland vol verwachting: het zou niet lang duren of insecten zouden onze winkels en onze smaakpapillen veroveren. De koudbloedige kruipers hebben een duurzame bijsmaak.Bijvoorbeeld omdat ze maar weinig voer nodig hebben.
De antropoloog Marvin Harris heeft gesuggereerd dat het eten van insecten taboe is in culturen die andere eiwitbronnen hebben die meer werk vereisen om te verkrijgen , zoals pluimvee of vee. Er zijn echter culturen die zowel veeteelt als entomofagie toepassen.
Japanners smullen van rijst met gekookte wespen. Dus niet alleen in de tropen worden insecten op grote schaal gegeten maar ook in landen als Japan en China. Alleen in Europa en Noord Amerika kent men deze eetgewoonte nauwelijks.
In de toekomst zullen borden over de hele wereld voornamelijk gevuld zijn met fruit, groenten en peulvruchten, terwijl vlees afkomstig zal zijn van dieren die op een manier zijn gefokt die hen vrij houdt van ziektes . Circulaire voedselsystemen, waarbij dieren het land bemesten en schaarse hulpbronnen efficiënt gebruiken, zullen de norm zijn.
De versmelting van mens en machine, programmeerbare materie, kunstmatige fotosynthese, de exocortex en de kolonisatie van de ruimte. Het zijn allemaal signalen van verandering waar wij in de toekomst mee te maken zullen krijgen. STT laat zien hoe de wereld er in 2050 uit kan zien.
“Eigenlijk weten we heel goed wat je moet eten om langer te leven. Geen rood en bewerkt vlees, een beetje (of geen) wit vlees, veel groenten en peulvruchten, 25 gram noten per dag”, somt Maier op. Seidell verwijst naar de Schijf van Vijf, de eetadviezen van het Voedingscentrum.
Het is rijk aan eiwitten. Sommige soorten bevatten relatief veel vet zoals de sprinkhaan (67%) en de meelworm (43%). Dat komt omdat insectenvlees lijkt op orgaanvlees, en dat is rijker aan vet en cholesterol dan de meeste gewone vleessoorten.
Ze zijn milieuvriendelijker en goedkoper om te produceren dan rundvlees . Ze bevatten meer eiwitten en andere voedingsstoffen dan vlees. Ze kunnen worden gekweekt zonder hormonen. Ze kunnen een oplossing zijn voor een wereld vol voedselonzekerheid, overbevissing en overbevissing.
Vanaf januari 2015 liggen er bij alle Jumbo winkels in Nederland insectenproducten in het schap. Jumbo is de eerste supermarktketen in Nederland die in al haar winkels eetbare insecten gaat aanbieden.
" Vanwege onze sterke Europese culturele invloed , mijden de meeste Amerikanen het idee om insecten te eten," vertelde David Shetlar, Ph. D., hoogleraar entomologie aan de Ohio State University, aan ABC News.
De consumptie van eetbare insecten heeft een belangrijke historische achtergrond in China, met een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat (Su et al., 2023). In de oudheid waren poppen van zijderupsen een veelvoorkomend basisvoedsel (Feng et al., 2018).
Er zijn verschillende redenen waarom mensen vaak walgen van of bang zijn voor insecten, en het is waarschijnlijk een combinatie van zowel evolutionaire als culturele factoren. Vanuit een evolutionair perspectief ontwikkelden onze voorouders waarschijnlijk een angst voor bepaalde soorten insecten als een manier om zichzelf te beschermen tegen mogelijke schade .
We eten ook delen van insecten in de vorm van E-nummers (hulpstoffen). Voorbeelden zijn E120 (een natuurlijke rode kleurstof, gewonnen uit de schildluis Dactylopius coccus), E904 (schellak, een natuurlijk hars, een uitscheidingsproduct van diverse Indiase luizen) en E901 (bijenwas, uitgescheiden door bijen).
Pesticiden en stikstof
De achteruitgang van insecten heeft een aantal oorzaken. Zo is meer grondbewerking funest voor larven die ondergronds leven (meikever, junikever). Pesticiden zijn niet alleen giftig voor plaagsoorten, maar ook voor de overige insecten, en verwaaien tot in natuurgebieden.
KEVERS, WERELDKAMPIOENEN
Deze keverfamilie is de meest geconsumeerde op aarde en vertegenwoordigt 31% van de eetbare insecten alleen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat is een fabel en dus niet waar. Spinnenexpert Aart Noordam legt aan RTL Nieuws uit dat spinnen solitaire dieren zijn die onafhankelijk van elkaar leven. Ziet u er toevallig 2 of meer tegelijkertijd? Dan kan het zo zijn dat er op die plek veel voedsel te vinden is.
'Er zijn mensen die niet durven te slapen als ze een spin gezien hebben in de slaapkamer, maar dat is echt niet nodig. Zo'n spin gaat echt geen donkere, vochtige krochten in die naar kooldioxide ruiken.
Spinnen zijn gevoelig voor trillingen, als je op ze blaast rennen ze weg. Ze zouden nooit vrijwillig in onze mond kruipen. Je zou ze er opzettelijk in moeten proppen. De angst voor spinnengif is ook ongegrond, vooral in Europa.