Typisch Grieks eten omvat gerechten zoals moussaka, souvlaki, gyros, tzatziki, en baklava. Grieks eten bestaat meestal uit veel verse en voedzame ingrediënten. De Griekse keuken biedt een smaakvolle en culinaire ervaring met veel traditionele recepten.
Wat is een typische eetroutine in Griekenland? Traditioneel ontbijten Grieken niet en kiezen ze in plaats daarvan voor een tussendoortje in de ochtend, zoals een koulouri – de broodringen die voor minder dan 1 euro bij kleine kraampjes overal worden verkocht. De lunch is de grootste maaltijd van de dag en wordt rond 14:00 uur geserveerd, altijd met salade en brood op tafel.
Eettijden in Griekenland: Grieken maken doorgaans niet zo veel werk van het ontbijt. Ze drinken 's ochtends een kop koffie met een broodje of een paar koekjes. Wie in de loop van de ochtend honger krijgt, haalt een snack bij een cafetaria of een zoete lekkernij bij de bakker.
Griekse kost is uiteraard ideaal als het lekker warm weer is. Je kan er een Griekse avond van maken, en een aantal typische 'mezze' (hapjes) serveren en dan de barbecue aansteken voor enkele heerlijke vleesspiesjes en gegrilde vis. Wat retsina erbij, en de sirtaki dansen, en het Griekse feest is compleet!
Maar populaire cultuur eist dat je ook de frappé ontdekt – instantkoffie met water, melk en suiker, ooit een vast onderdeel van het ontbijt. De meest gebruikelijke ochtendkoffie voor Grieken vandaag de dag (niet alleen in de zomer) is een iced freddo espresso of freddo cappuccino .
Griekse lunches zijn traditioneel een lichte maaltijd die bestaat uit een zelfgemaakte groentestoofpot of ovenschotel . Het wordt geserveerd met vaste bijgerechten zoals kaas, brood, salade en, het allerbelangrijkste, wijn.
Γειά σας (yássas) en χαίρετε (chérete)
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'. Yássas en chérete worden vaak opgevolgd door kaliméra, kalispéra, of ti kánete (hoe gaat het).
als grieken uit eten gaan, is de lunch meestal laat, rond 2:00 of 3:00 's middags.het diner is meestal niet vroeger dan 9:00 's avonds. het is niet ongebruikelijk om om 11:00 's avonds naar een restaurant te gaan, vooral in de zomermaanden.
Bij een warme maaltijd wordt brood geserveerd, meestal witbrood. Naast witbrood, dat vaak met sesamzaad bestrooid is, kent Griekenland bruinbrood, zuurdesembrood en brood met zwarte olijven erdoorheen. Broden zijn meestal rond of ovaal van vorm.
Rood vlees wordt slechts een paar keer per maand gegeten , en gevogelte en eieren een of twee keer per week in het Middellandse Zeegebied. Kijk eens hoe vaak u dit soort eiwitten momenteel eet en verminder dit door rood vlees bij een of twee diners per week te vervangen door vis en zeevruchten.
De voordelen van het Griekse dieet voor de gezondheid zijn goed gedocumenteerd. Onderzoek heeft aangetoond dat het volgen van een mediterraan dieet, zoals het Griekse dieet, kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen, beroertes en bepaalde vormen van kanker.
Baklava: Lagen van zalige zoetheid
Baklava is het kroonjuweel onder de Griekse desserts en betovert met zijn fijne laagjes knapperig fyllodeeg, boter en een verleidelijke notenvulling (vaak een mix van walnoten, pistachenoten of amandelen).
Hieronder geven we de gemiddelde prijzen aan als je uit eten gaat in een grote stad in Griekenland tijdens de Griekenland single reizen. Voor een eenvoudige maaltijd inclusief drankjes betaal je ongeveer 12 tot 20 euro.Een driegangenmaaltijd inclusief drankje bij een taverne kost je ongeveer 20 tot 40 euro.
Als je echter meer wilt zeggen dan alleen 'bedankt', kun je 'σ' ευχαριστώ' ('s' efcharistó') zeggen, wat 'dank je wel' betekent in het Grieks. Hoewel informeel, is 's' efcharistó' meer vergelijkbaar met 'dank je wel' en kan het veilig worden gebruikt bij het bedanken van vrienden of collega's.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
In Griekenland is het gebruikelijk om op de eerste dag van de maand elkaar een goede maand te wensen. καλημερα και καλο μηνα wordt uitgesproken als kalimera ke kalo mina. De letterlijke vertaling hiervan is goedemorgen en een goede maand.
Ontbijt was een lichte maaltijd die meestal bestond uit brood of pap . Tijdens de lunch aten de Grieken vis, kaas, peulvruchten en fruit. En daarna hadden ze een GROOT diner! Bij zonsondergang vulden de Grieken hun tafels met allerlei soorten voedsel, groenten, vis, peulvruchten, kaas, brood, olijven en wijn.
Souvlaki . Een van de populairste gerechten in Griekenland is souvlaki, of gegrilde kip gekookt op een rotisserie. Het lijkt het meest op de kip die je in een kebabzaak in het Verenigd Koninkrijk zou krijgen, souvlaki wordt vaak op zichzelf geserveerd met chips en salade of in de vorm van gyros.
Ouzo kan ook rechtstreeks uit een shotglas worden gedronken . Ouzo wordt vaak geserveerd met een klein bordje met verschillende voorgerechten, mezes genaamd, meestal kleine verse vis, friet, olijven en fetakaas. Ouzo kan worden beschreven als een smaak die lijkt op absint, wat lijkt op drop, maar dan zachter.
Grieken houden ervan om honing of fruitconserven toe te voegen aan hun yoghurt om de natuurlijke pittige smaak te zoeten, en ze eten het ook als dessert . Yoghurt in zijn puurste vorm is moeilijk te vinden buiten het land, dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk yoghurt (van dit soort) eet.
Veel klanten zijn vaste gasten, die van 16 verschillende merken ouzo nippen en toosten op het bord tegenover de ingang: "De hele wereld is een gekkenhuis, maar dit is het hoofdkwartier." Wij zouden "yamas" zeggen boven deze mezetafel.