Ook bij nagerechten en zelfs sommige kaassoorten (Brie en Camembert) kan Crémant lekker zijn. Extra aanraders qua combinaties: een toastje gerookte zalm of forel, een voorafje met gevogeltepaté en kaasfondue - die laatste kan machtig zijn, en dan kan een Crémant de smaak lekker verfrissen.
Wat eet je bij Crémant de Bourgogne
En eigenlijk is de combinatie van een dergelijke wijn met frisse bubbels en vis altijd een goede en dat geldt ook voor een Crémant de Bourgogne. Met tonijn sashimi, zalm uit de oven of rauwe oesters met citroensap zit je dus goed.
Het is echt waar, Cheddar kaas en zoute snacks als popcorn matchen goed met de verfrissende, lichte smaak van champagne.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Bij een mooie droge Champagne kan je gerust aan de naturel chips, gezouten cashewnoten of kaaskoekjes eten.
Champagne kan goed samen met het dessert, mits het dessert niet al te zoet is. Bijvoorbeeld bessen, citroenachtige desserts en minder zoete cake en taartjes zijn lekker in combinatie met demi sec. Chocola, indien puur of een beetje bitter, is lekker met extra-dry of demi-sec.
De zuurgraad van champagne versterkt de smaak van het zoetzure fruit. Gerookte zalm is nog zo'n bekende klassieker, je kunt er heel snel en makkelijk een hapje mee maken. Maar ook rauwe zalm of tonijn is een echte aanrader. Citrus past er ook mooi bij, citrus past ook weer mooi bij vis dus dat komt extra goed uit.
Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut . Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Crémant de Bourgogne
De Bourgogne is bekend van de wijn die wordt gemaakt van de Chardonnay en Pinot Noir. Niet toevallig zijn dat dan ook de belangrijkste druiven die worden gebruikt om crémant de Bourgogne, de mousserende versie van de bekende wijnen, mee te produceren.
En je zou het misschien niet verwachten, maar een droge mousserende wijn past perfect bij Parmezaanse kaas. Kies bijvoorbeeld voor een Italiaanse Prosecco of een Cava uit Spanje. Die combinatie werkt verrassend goed! Bij Italiaanse kaas zoals een Parmigiano Reggiano wordt ook vaak een rode wijn geadviseerd.
WIJN EN SPIJS: PROSECCO
Deze mousserende wijn is lekker bij gerechten zoals: Zoute antipasti: prosecco wordt wat zoeter door de peer tonen die terug te vinden zijn in deze mousserende wijn. Daarom past deze erg goed bij zoute antipasti hapjes zoals pecorino, prosciutto of parmezaanse kaas.
Een combinatie met eiergerechten doet het meestal ook goed bij een Brut. Drink hem bij een feestelijk ontbijt of brunch bij een omeletje, gepocheerd ei, een quiche of een soufflé. Kazen die lekker zijn bij een Brut: Chaource, Boursault, Brillat Savarin of een jonge zachte geitenkaas.
Pinot Noir & Spijs
Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
Zwarte peper intensiveert de smaak van de aardbeien waardoor hun zoetigheid meer naar voren komt. Een spannende combinatie die zeker de moeite waard is eens te proberen. Ook lekker heerlijk een bolletje ijs.
Probeer ze eens te serveren met fijne snippers verse munt of wat balsamico en basilicum. Of pureer enkele aardbeien, verwarm de puree en meng met stukjes verse aardbei tot ze lauw zijn. Kortom, je kan eindeloos creatief zijn om de vruchten op een originele en smaakvolle manier te serveren.
Veel mensen zijn het er over eens dat je prosecco het best koud kunt drinken, zo rond de 5 tot 8 graden. Hierdoor krijg je helemaal de frisheid van de wijn helemaal mee, zonder eventuele smaakafwijkingen te proeven. In een tulpglas hou je de bubbels lang vast en komen de bloemige geuren goed tot hun recht.
Prosecco is een mousserende wijn die vanaf de opening koolzuur verliest. Het is mogelijk om een fles geopende prosecco tot drie dagen in de koelkast te bewaren met een kurk.
Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera.
Prijs per persoon: € 39,50 p.p. Vanaf 2 personen: € 34,50 p.p.