Eénjarige bloemen in een bloemenweide
Ze groeien snel en bloeien nog hetzelfde jaar. Tijdens de winter sterven ze af. Typische bloemen in een bloemenakker zijn: korenbloem, klaproos, kamille, gele ganzenbloem, bolderik …
Van alle lavendelsoorten past echte lavendel (Lavandula angustifolia), ook wel gewone lavendel, het best bij ons klimaat. Deze soort is goed winterhard en verdraagt nattigheid het best. Echte lavendel bloeit rijk en groeit – met een beetje inspanning – uit tot mooie, volle, paarse bossen tot 50 centimeter hoogte.
Deze planten zijn niet winterhard en moeten dus voor de winter verplaatst worden naar een serre of bedekte plaats. Buiten de koude vorst, heeft de ranonkel ook nog naaktslakken als vijand.
De jasmijn kan niet goed tegen de kou en moet daarom ook tegen de vorst beschermd worden. Een nachtvorst kan de plant wel verdragen, maar de ideale temperatuur om te overwinteren is in een omgeving boven het vriespunt.
Winterharde planten hoeft u niet te beschermen tegen de vorst omdat ze een soort antivries aanmaken die de sapstroom opgang houdt. Matig winterharde planten hoeven alleen beschermt te worden bij strenge vorst en niet winterharde planten moeten al beschermt worden bij matige vorst.
Een nachtvorstje kan de plant goed hebben. Wanneer aanhoudende vorst voorspeld wordt, de plant binnen zetten in koele/koude ruimte en zo licht mogelijk ( niet in de zon ) De Oleander 's winters aan de droge kant houden, maar niet laten uitdrogen. Een drogere Oleander kan wat meer vorst hebben.
Overwinteren. De Dipladenia behoort tot de niet winterharde planten. Haal de plant in de winter naar binnen. Plaats hem binnen op een plek met zoveel mogelijk zon, bijvoorbeeld bij het raam.
Alles over de Toscaanse Jasmijn
Het is een winterharde plant en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt het de ideale plant voor elke tuin. De sterjasmijn groeit het liefst op een plek in de volle zon. Met deze klimplant geef je je muur of schutting een prachtig mooie en fleurige uitstraling.
In het eerste jaar groeit hij vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij wel tot 100 cm per jaar groeien. In de winter terughoudend zijn met water geven.
De ranonkel wordt in het najaar geplant, zodat we haar in de lente in huis kunnen halen. Deze dubbelvormige bloem lijkt op een pioenroos, maar is iets kleiner. Je vindt de ranonkel in verschillende soorten en kleuren, van vrolijk paars of oranje tot geel en wit. Eenmaal in de vaas gaan de bloemblaadjes langzaam open.
Plant ze in april/mei op een zonnige, beschutte plaats in humus- en voedselrijke, goed water doorlatende grond. Leg de knollen voor het planten een nachtje in lauw water. Geef na het planten goed water en stop ermee tot de eerste uitlopers boven de grond verschijnen.
Wil je dat je ranonkel al in februari of maart bloeit, dan kan je de knollen gewoon in het najaar planten en de pot op een beschutte plaats laten overwinteren.
Kuiflavendel (Lavandula stoechas) 'Anouk' bloeit vroeger in het jaar dan de 'gewone' lavendel (Lavandula angustifolia) en bloeit bovendien langer door: van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer. De meest intense bloeitijd is mei-juli.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.