De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt. Hij kan tijdens het groeiseizoen bemest worden met een langzaam werkende kunstmest. Onder in de pot kan een mix van kleikorrels en compost doorgewerkt worden. De grond wordt daardoor luchtiger en overtollig water kan weg.
De ideale grond voor een olijfboom is een kleihoudende bodem, maar olijfbomen gedijen op elke grondsoort, zelfs zand. De grond mag niet te nat zijn en idealiter nooit uitdrogen, al kunnen olijfbomen indien diep geworteld lange tijd tegen droogte.
De olijf kan in alle grondsoorten, zolang deze voedzaam is en niet te nat blijft. Dus zowel in klei- als zandgrond. Staat de boom in de volle grond en kan deze diep wortelen dan kan hij ook wat droogte verdragen. Geef in de zomer voldoende water, zelfs tot 3 keer per week als u zandgrond heeft.
De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar. Jongere olijfbomen moet je iedere 2 jaar verpotten. Bij oudere planten is dat slechts om de 5 jaar nodig. Voor het verpotten is een speciale potgrond met een hoog kwartszandgehalte en kleimineralen bijzonder geschikt.
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
De olijfboom is groenblijvend, kan goed tegen droogte en houdt erg van milde winters en warme zomers. Hij kan niet goed tegen vorst, en kan daarom het beste als kuipplant gehouden worden. De plant groeit prima in gewone potgrond, waar af en toe wat kalk bij gegeven wordt.
Wanneer je niet snoeit, blijven de takken van de olijf wel doorgroeien, maar wordt ze kaal aan de onderkant. Daar wordt de boom niet mooier van, dus daarom adviseren we elk jaar te snoeien. Wees ook niet bang om teveel af te snoeien, hoe meer je snoeit hoe harder de olijf groeit.
Gebruiksaanwijzing meststoftabletten. Geef de boom 1x in de week water. Niet teveel, anders rotten de wortels. Snoei de olijfboom na de winter, verwijder dood hout zodat de stam weer licht krijgt.
De grootte van de plantenbak is namelijk afhankelijk van de kluit van de olijfboom. Een algemene richtlijn voor het poten van een olijfboom in een grote plantenbak is dat de plantenbak ongeveer 30% groter moet zijn dan de kluit van de olijfboom. Er is dan voldoende ruimte voor de olijfboom om te wortelen.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen.
Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog. Wanneer de bladeren geel worden met vlekken en afvallen dan heeft de olijfboom last van een schimmel bij de wortels. De aarde rond de wortels is op dat moment te vochtig.
Fout snoeien is niet mogelijk, en zelfs een volledig kale olijfboom zal na enkele weken-maanden er weer prachtig fris bij staan! Oude, verweerde olijfbomen maken jonge scheuten op de stammen. Deze kun je beter wegsnoeien om zo het zicht te behouden op de oude decoratieve stam.
De beste planttijd is het voorjaar. Door vroeg in het voorjaar te planten ontwijk je de koude van de winter en kan de boom zich goed voorbereiden op een warme zomer. De olijfboom zal de winter daarna beter doorkomen omdat hij al goed vastgegroeid is. Nachtvorst in het voorjaar kan geen kwaad.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Een olijfboom snoeien doe je in maart of april, na de winter. Olijfbomen zijn taaie bomen en overlevers. Ze reageren goed op een rigoureuze snoeibeurt en zullen daardoor juist meer gaan bloeien. De olijfboom wordt kaal in de winter.
Er bestaat speciale mest voor olijfbomen, maar je kunt ook gedroogde koemest gebruiken. Geef twee tot drie keer mest, dit verdeel je over het groeiseizoen (april – augustus). De eerste keer mest geef je na het snoeien. Pas wel op voor overbemesting.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
Het verdient dan aanbeveling om voor de verzorging van een olijfboom, een pot te kiezen van enkele centimeters ruimer, waar de olijfboom nog lange tijd in kan blijven. In het voorjaar (maart) dient er een langdurig werkende meststof aan de bomen toegevoegd worden.
Terugsnoeien. Nadat de vorst volledig voorbij is kunnen de kale takken of twijgen met bruine bladeren met ongeveer 2/3 teruggesnoeid worden om nieuwe groei te stimuleren. Wees echter niet te rigoreus met het snoeien. Laat takken of overhangende twijgen minstens 20 à 25 lang.
Olijfboom verzorgen
Zorg dat de kluit van de boom nooit uitdroogt en altijd licht vochtig is. Dit betekent dat je hem in warme periodes wel 2 tot 3 keer in de week water moet geven en ook in de winter moet je in de gaten houden dat hij niet te droog wordt.
Zorg dat de grond licht vochtig blijft, maar pas op dat er geen water in de pot blijft staan. Wanneer de plant in de zomer in de volle zon staat, heeft de plant 2 á 3 keer per week water nodig. In de winter gebruikt de plant minder water omdat het kouder is en heeft de olijfboom dus ook minder water nodig.
Olijfboom winter binnen zetten
Zet hem dan in een koude kas, veranda of garage of een koel tuinhuis. Zorg er echt voor dat het binnen koud is, omdat een warme plek ervoor kan zorgen dat je olijfboompje doorgroeit en de noodzakelijke koude periode overslaat. Daarnaast is natuurlijk licht wel een vereiste.
Let bij het olijfboom kopen wel goed op de grootte van de olijfboom en houd er rekening mee dat de boom nog flink groeit. Een olijfboom kopen en die pal naast een schuur zetten is niet aan te raden, dan kan de boom op den duur in de knel komen. Je kunt een olijfboom in bloembakken zetten of gewoon in de vaste grond.