Dommelsch kan zich zonder veel problemen de oudste brouwerij van Nederland noemen. Hetzelfde bedrijf heeft sinds 1757 op dezelfde locatie bier gebrouwen.
Brouwerij Weihenstephaner oftewel de Bayerische Staatsbrauerei is een kloosterbrouwerij in Freising, in de buurt van München. Dit is de oudste bierbrouwerij ter wereld. In 725 werd een Benedictijner abdij gesticht die sinds 1040 wordt gebruikt als bierbrouwerij.
De eerste bewijzen van het maken en drinken van bier stammen al uit 13.000 voor Christus, in de buurt van de Israëlische stad Haifa. De gevonden locatie in Egypte zou de eerste plek zijn waar op grote schaal bier werd geproduceerd.
Die Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan is de oudste brouwerij die nu nog actief is. Deze brouwerij werd in 1040 opgericht en is onder andere bekend van Weihenstephaner Hefe Weisse en Weihenstephaner Vitus. Interessant biernieuws?
Brand Bier heeft een lange geschiedenis. De langste van Nederland. Deze brouwerij is sinds 1989 eigendom van Heineken en is gelegen in Wijlre (Limburg).
Wereldwijd wordt er 180.332.523 ton bier per jaar geproduceerd. China is de grootste bierproducent ter wereld met een productie van 49.781.500 ton per jaar. Verenigde Staten van Amerika komt op de tweede plaats met 22.600.000 ton jaarlijkse productie.
Brand Pilsener is een Nederlands pilsbier. Het bier wordt gebrouwen in Wijlre, bij de Brand Bierbrouwerij. Het is een lichtblond bier met een alcoholpercentage van 5,0%. Brand Pilsener heeft een aangename hopbitterheid.
Heineken staat dus duidelijk bovenaan met hun pils. Maar, de verschillen zijn erg groot per regio. Het valt ook op dat biermerken vooral populair zijn rondom de brouwerij. Zo heb je Bavaria (Lieshout), Grolsch (Enschede), Amstel (Amsterdam) en Brand (Wijlre).
1. Snow (101,2 miljoen hectoliter) Het Chinese Snow is met afstand het populairste bier ter wereld.
St.
De Westvleteren 12 wordt door kenners geroemd als het beste bier ter wereld. Is dat ook daadwerkelijk zo? In de brouwerij waar nu de Abt 12 wordt gebrouwen, kwam ooit de Westvleteren uit de ketels.
De geschiedenis van pils
Pils is al 175 jaar oud! Het werd in 1842 voor het eerst door de Duitser Josef Groll gebrouwen. Dit gebeurde in de Tsjechische stad Pilsen, vandaar de naam van het bier: pils. Door de ontevredenheid over het bier in Pilsen besloot Groll een eigen bier te brouwen.
Oranjeboom is een Pils met 5,0% alcohol. Oranjeboom wordt gebrouwen door Bierbrouwerij United Dutch Breweries in Breda.
Sinds 2013 is Affligem, dat nog steeds in Opwijk wordt gebrouwen, een onderdeel van Heineken. We hebben een expertise waar de gemiddelde brouwerij alleen maar van kan dromen én hebben bovendien onze kenmerkende rijke en zachte smaak behouden.
Gruit en gagel versus hop door de eeuwen heen
In de middeleeuwen werd bier gebrouwen met kruidenmengsels die in het Middelnederlandsch Woordenboek grute, gruyte, gruut, gruyt of gruet worden genoemd. Net zoals hop werd gruit toegevoegd om een tweevoudige reden: bier langer houdbaar maken en smaak geven.
De bakermat van het bier ligt waarschijnlijk in het Midden-Oosten en Egypte. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen van bier staan op 5000 jaar oude Soemerische kleitabletten uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië). Daarop worden meer dan 20 soorten bier en verschillende recepten met bier beschreven.
Het bier dat de Middeleeuwer dagelijks dronk lijkt overigens niet op het bier dat we nu drinken. Het bevatte nauwelijks alcohol en smaakte waarschijnlijk vrij zuur. Men dronk bier als alternatief voor water dat toen gehaald werd uit sloten en grachten. Dit water bevatte veel bacteriën en leidde tot ziektes.
Girardin lambiek, faro – Sinds 1882.
nou wat is de vieste/smerigste/walgelijkste bier die jullie ooit hebbe gezopen?? Grolsch blik is blik!
Château Neubourg is bekroond met een European Beer Star Award en behoort daarmee tot de top drie van de wereld. Bij de Dutch Beer Challenge won Chateau Neubourg een gouden medaille in 2015, 2016 en 2017. Dit bier mag zich volgens kenners de beste Pilsener van Nederland noemen.
Andere veel verkochte merken zijn onder meer Grolsch, Bavaria, Hertog Jan, Amstel en Brand. Die laatste twee zijn overigens ook van Heineken.
Hertog Jan Pilsener is een Pils met 5,1% alcohol. Hertog Jan Pilsener wordt gebrouwen door Hertog Jan Brouwerij in Arcen.
De naam Jupiler is in 1966 gevormd met het achtervoegsel -er bij de plaatsnaam (zoals in het Duits en soms in het Nederlands een adjectief voor plaatsnamen gevormd wordt, zoals in Aachener of Maastrichter). Het embleem van Jupiler is altijd al een stier geweest.
Ter dolen Tripel
Het eerste Limburgs Abdijbier in 1994 gecreëerd op Ter Dolen. Gebrouwen met twee soorten mout en twee edele hopsoorten, hergist op fles. Een volle zachte smaak, een goede dorstlesser. In 2010 door de krant “De Standaard” verkozen tot 3de beste Belgisch Abdijbier.