Zelfs schuin tegen de wind in voortbewegen (laveren) is mogelijk. dactylozoïden: het Portugees oorlogsschip kan 15 tot 50 meter lange tentakels ontwikkelen die de prooi, vooral kleine vissen, vangen en verlammen.
Het gif van het Portugees oorlogsschip zit in kleine harpoentjes in de tentakels. Als de prooi de tentakels aanraakt, schieten er harpoentjes met gif uit de tentakels. Kleine vissen en andere prooien raken erdoor verlamd en worden opgegeten.
Een steek van het Portugees Oorlogsschip is niet per definitie dodelijk. Het gevaar zit hem meer in het feit dat het gif van de kwal ervoor kan zorgen dat de spieren van een mens verlamd kunnen raken. Als dat met de hartspier gebeurt, ontstaat een hartaanval.
Het is trouwens geen echte kwal, maar een kolonie van poliepen met tot 40 m lange tentakels. Oorspronkelijk drijft het Portugees oorlogsschip op (sub)tropische zeeën, maar het kan verre afstanden afleggen onder invloed van de wind. Bij contact krijg je meteen flinke pijn, jeuk en striemen.
In het (tropische) buitenland wordt gebruik van azijn wel aangeraden omdat dit het gif kan neutraliseren en de ernstige verschijnselen kan voorkomen. Bij het Portugese oorlogsschip worden de tentakels bij voorkeur met azijn geïnactiveerd.
Het Portugees oorlogsschip is geen echte kwal, maar een siphonophora, een kolonie van individuele poliepen. Ze drijft op het zeeoppervlak door middel van een met lucht gevulde vlotter en is uitgerust met zeer stekende tentakels, die tot wel 40 meter lang kunnen worden.
Azijn op de plek wrijven helpt en een pijnstiller kan verlichting geven bij jeuk of pijn. Hoe lang blijft een kwallenbeet zichtbaar? Een beet van een kwal trekt meestal na een paar uren en soms dagen vanzelf weg. Meestal is de kwallenbeet na een week niet meer zichtbaar.
Voortplanting. Elk Portugees oorlogsschip kent twee stadia: dat van een drijvende groep poliepen en dat van een kleine, rondzwemmende meduse, die lijkt op een kwal. Dit is het geslachtsrijpe stadium, waarin het dier zowel eitjes als sperma maakt.
Als een kwal aanspoelt op het strand, droogt die snel uit en overlijdt binnen een paar uur. Maar dat betekent niet dat je geen gevaar meer loopt. De zogeheten netelcellen, die aan de buitenkant van de tentakels van de kwal zitten, blijven langer actief. En juist in deze cellen zit het gif van de kwal.
Bij een oostenwind, een aflandige wind, ontstaat er boven de zeebodem een tegenstelde stroming richting het strand om het weggeduwde water te compenseren. De kwallen worden met deze onderstroom meegevoerd en komen vervolgens aan de kust terecht.
De gevaarlijkste kwallen zijn tropische soorten, waarvan de giftigste de Australische zeewesp (Chironex fleckerii) is, die dodelijk kan zijn voor de mens. Langsheen onze kustlijn komen geen soorten voor die dodelijk zijn voor de mens.
Wat eten kwallen? Kwallen eten vissenlarven en kreeftachtigen. Met de netelcellen die ze op hun tentakels hebben verlammen ze hun prooi, en met hun tentakels brengen ze de prooi naar hun mond.
Sardines en mul zijn favoriet in Lissabon, terwijl octopus door het hele land heen hoog wordt gewaardeerd. In het zuiden eet men graag spiesen met kleine stukjes vis die boven het smeulende vuur worden geroosterd. Varkensvlees overheerst in de binnenlandse Portugese keuken en wordt van noord naar zuid gebruikt.
Onderzoekers van het Schmidt Ocean Institute hebben tijdens een expeditie een kwal gevonden in de diepzee in het westen van Australië die mogelijk het langste lichaam ooit heeft. De sliert is spiraalvormig – de buitenste ring heeft een diameter van 15 meter en de totale lengte is ongeveer 47 meter.
De vijanden van kwallen zijn: tonijnen, zwaardvissen, haaien pinguïns en schilpadden, maar ook mensen.
De onderzoeker laat de imposante kwal op het strand liggen zodat andere mensen hem ook kunnen bewonderen. Wie dat wil, kan het dier gewoon oppakken. Deze kwal is ongevaarlijk, volgens Ecomare, het centrum voor wadden en Noordzee. De netelcellen zijn te zwak om door de menselijke huid te dringen.
Kompaskwallen, blauwe haarkwallen en de kruiskwallen kunnen wel voor flink wat overlast zorgen. De kruiskwal kan vooral heel gemeen zijn en zelfs tot een ziekenhuisbezoek leiden. Gelukkig is die zeldzaam in Nederland en komt hij tot nu toe alleen voor in de Oosterschelde en Grevelingenmeer.
Met 'supervliegdekschip' wil Amerika de maritieme voorsprong op China en Rusland behouden. Amerika's duurste en grootste oorlogsschip ooit, de USS Gerald R.Ford, vaart in de Middellandse Zee om Israëls vijanden te intimideren.
Een ongenode gast waar je mogelijk mee te maken kunt krijgen is de kwal. Er komen rond Klein Bonaire verschillende soorten kwallen voor, die je soms zo snel niet ziet. Voor je het weet kun je last hebben van een geïrriteerde huid door de aanraking van een kwal.
De voortplanting van de kwal is vergelijkbaar met die van vissen. Het vrouwtje spuit haar eicellen de zee in en vervolgens doet het mannetje hetzelfde met zijn sperma (A). Nadat de eicel en het mannelijk zaad gekruist zijn (B), klemt het bevruchte eitje zich aan een rots of op de zeebodem (C).
Bij een kwallenbeet wordt je niet gebeten door tanden, maar geprikt door een tentakel. En dat kan flink pijn doen. Op zo'n tentakel zitten zogenaamde netelcellen, een soort gifpijltjes. Deze cellen worden geactiveerd wanneer een tentakel je huid raakt.
Na een kwallensteek kunnen er verschillende reacties ontstaan: Een lichte reactie: branderige jeuk, pijn en rode bultjes op de huid.Een mild ernstige reactie: misselijkheid, kortademigheid, maagklachten, verwarring. Dit komt voor bij kleine kinderen of als de kwal veel gif heeft afgegeven.
De tentakels van kwallen hebben giftige netelcellen. Wanneer je gestoken wordt, spuit de kwal gif in je bloedbaan.Hierdoor kan je jeuk en pijn voelen. Wanneer je uit het water stapt, drogen de netelcellen uit.