Uiteindelijk leiden complicaties zoals slik- en ademhalingsproblemen tot de dood. De tijd tussen het besmet raken en ziek worden duurt meestal tussen de 20 tot 90 dagen.
In Nederland is weinig kans op besmetting. Rabiës komt eigenlijk alleen voor bij vleermuizen. Vleermuizenhondsdolheid is niet zo besmettelijk, maar wel gevaarlijk. Vermijd daarom direct contact met vleermuizen.
Na een beet, krab of lik van een mogelijk besmet zoogdier
De tweede inenting krijgt u 3 dagen na de eerste inenting. Als u nog niet eerder ingeënt bent tegen rabiës, heeft u 4 inentingen nodig. U krijgt de eerste 3 inentingen verdeeld in de eerste week.
Rabiës is een dodelijke ziekte. In de internationale literatuur wordt bij hoge uitzondering melding gemaakt van patiënten met symptomen van rabiës die de ziekte overleefd hebben.
Veranderd gedrag is een van de eerste symptomen van rabiës. Vaak worden dieren druk en agressief. Dit gedrag is zo kenmerkend, dat de ziekte er zijn naam aan heeft te danken: hondsdolheid. Maar er zijn ook dieren die juist schuw worden en zich terugtrekken.
Eenmaal in het zenuwstelsel doorgedrongen, zal het virus rabiës veroorzaken en is geen genezing meer mogelijk. Afhankelijk van hoe dicht bij de hersenen de beet of wond zich bevindt, kan het weken tot vele maanden duren voordat de verschijnselen zich openbaren.
Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Honden moet u ook registreren als het dier langer dan 3 maanden in Nederland blijft. Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
De bloedtest meet de hoeveelheid antistoffen tegen rabiës in het bloed. De bloedtest wordt ook wel titerbepaling genoemd. De test toont aan of het dier voldoende tegen rabiës is beschermd. En of de rabiësvaccinatie goed werkt.
Hondsdolheid is een virusinfectie van de hersenen die als ze eenmaal is uitgebroken, dat wil zeggen als de patiënt eenmaal symptomen van infectie vertoont, vrijwel altijd dodelijk afloopt. Er zijn wereldwijd in de medische literatuur slechts 6 mensen bij wie genezing optrad.
U kunt besmet raken als een dier met rabiës u bijt of krabt. U kunt besmet raken als een dier met rabiës aan een wondje van u likt. U kunt besmet raken als u speeksel van een besmet dier in uw mond, neus of ogen krijgt.
Ja, dat kan.De kans is wel veel kleiner, maar neem geen enkel risico.
Waar komt rabiës voor? Rabiës komt in de meeste delen van de wereld voor en met name veel in Afrika, India, Zuidoost-Azië, China, en Zuid- en Centraal-Amerika (vooral Brazilië, Peru en Mexico). In enkele landen komt het rabiësvirus niet voor (bijvoorbeeld Engeland, Ierland, Australië, Noorwegen, Zweden en Japan).
Rabiës is zowel in Nederland als in de meeste andere Europese landen vrij goed onder controle.
De rabiësvaccinatie is in geen enkel land verplicht voor mensen. Het vaccin wordt vooral aanbevolen als u langere tijd in een risicogebied verblijft. Rabiës komt vaak voor in Afrika, Oost-Europa, Azië, Zuid- en Midden-Amerika.
Prikken tegen hondsdolheid
Of bent u in het buitenland door een dier gebeten? Dan is er kans dat u met hondsdolheid (rabiës) wordt besmet. Dit is een ernstige ziekte die zonder snelle behandeling dodelijk kan zijn. Ga zo snel mogelijk, binnen 24 uur na de beet, naar een arts.
Het is belangrijk om in landen waar rabiës veel voorkomt bij huisdieren uit de buurt te blijven van honden of katten en deze dus niet te aaien. Daarnaast bestaat er een vaccinatie tegen rabiës. Na 2 vaccinaties met een tussentijd van minimaal 1 week ben je levenslang beschermd.
Elke hond, kat of fret die de grens over gaat moet dus minimaal 15 weken oud zijn. Het dier moet gechipt zijn en een Europees dierenpaspoort hebben. Bij overtreding van deze regels kan een dier in beslag worden genomen, in quarantaine worden geplaatst en in het ergste geval worden geëuthanaseerd.
Van de 21 in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is bij 2 soorten vastgesteld dat deze met hondsdolheid besmet kunnen zijn. Dit betreft de laatvlieger en de meervleermuis. Van de laatvlieger is de laatste jaren gemiddeld 15-20% van de voor onderzoek aangeboden laatvliegers positief op het EBL-virus getest.
De rabiës vaccinatie voor honden is bedoeld om weerstand op te bouwen tegen hondsdolheid, zonder echt ziek te worden. Als pup krijgt een hond via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten binnen. Na 9 tot 15 weken verdwijnt deze weerstand en moet het afweersysteem van de pup zelf aan de slag.
Hondsdolheid komt wereldwijd in meer dan 150 landen voor. Ieder jaar sterven er meer dan 55.000 mensen aan rabiës. In Nederland komt rabiës tegenwoordig gelukkig erg zelden voor.
Elders in Europa is rabiës nog een levensgroot probleem in vooral de oostelijk gelegen landen. Daar wordt de ziekte niet enkel vastgesteld bij vossen, maar ook bij andere wilde carnivoren, zoals de wasbeerhond.
Wanneer uw hond meegaat naar het buitenland is het verplicht om hem ook tegen hondsdolheid (= rabiës) in te laten enten. Dit kan vanaf twaalf weken leeftijd. Deze vaccinatie is doorgaans drie jaar geldig. Ook moet uw hond in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort en een chip hebben.