De belangrijkste klacht die bij schildklierkanker voorkomt is een voelbare knobbel in de hals. Soms wordt er bij toeval, bijvoorbeeld tijdens een ander onderzoek, een knobbel in de schildklier ontdekt.
Medullaire schildklierkanker ontstaat uit C-cellen. Deze vorm kan sneller groeien en zaait vaker uit dan papillaire en folliculaire schildklierkanker. De ziekte kan uitzaaien naar de lymfeklieren, de longen en de lever.
Papillaire schildklierkanker groeit meestal langzaam. Er wordt over deze soort ook wel gezegd dat het 'goed gedifferentieerd' is. Goed gedifferentieerd betekent dat de kankercellen nog op gezonde cellen lijken. Meestal groeit een goed gedifferentieerde tumor langzaam en is de kans op uitzaaiingen op afstand niet groot.
Schildklierkanker is zeldzaam. Jaarlijks horen ongeveer 700 mensen dat zij schildklierkanker hebben. Schildklierkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt vaak op relatief jonge leeftijd voor.
Onderzoek. Het belangrijkste onderzoek om vast te stellen of de knobbel in de hals wel of geen kanker is, is een punctie. Hierbij worden cellen met een dunne naald uit de knobbel opgezogen. Deze cellen worden vervolgens onderzocht door de patholoog.
De oorzaak van schildklierkanker is niet bekend. Er zijn wel risicofactoren bekend. Bestraling van de hals in het verleden, met name bij jonge mensen, geeft een verhoogd risico op schildklierkanker. Andere risicofactoren zijn het hebben van familieleden (met name vader, moeder, broer of zus) met schildklierkanker.
Veel schildklierpatiënten kampen met psychische klachten: stemmingswisselingen, vergeetachtigheid, depressies of neerslachtige gedachtes.
Als uw schildklier niet goed werkt, gebruikt uw lichaam de energie langzamer of sneller dan zou moeten. Als uw schildklier niet actief genoeg is, wordt dit hypothyroïdisme genoemd. Door hypothyroïdisme kunt u zwaarder worden, zich vermoeid voelen en gevoelig worden voor kou.
Stress heeft een grote invloed op het functioneren van het schildklierhormoon. Langdurige stress zorgt er namelijk voor dat er minder van het efficiënte T3 kan worden aangemaakt en meer van minder efficiënte Reversed T3 (rT3) wordt aangemaakt. Een teveel aan rT3 blokkeert dan de receptoren van het schildklierhormoon.
Schildklierkanker is een zeldzame kankersoort die begint in de schildklier. De schildklier zit voorin de nek, net onder de adamsappel. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 700 mensen een vorm van schildklierkanker.
Mensen kunnen goed leven zonder schildklier. Wanneer een groot deel van de schildklier is verwijderd, is vaak medicatie nodig om het schildklierhormoon in het bloed op peil te houden. Bij een aandoening aan de schildklier wordt in de meeste gevallen eerst een andere behandeling geprobeerd.
Meestal ontstaan de oogklachten tegelijk met de te snel werkende schildklier, maar de oogklachten kunnen ook pas later in het beloop van de schildklierziekte ontstaan. Soms bestaat de oogziekte zonder dat er sprake is van een te snel werkende schildklier.
Een knobbel in de schildklier is een zwelling of bult in de schildklier. Dit komt vaak voor en is meestal goedaardig. De knobbel kan per toeval ontdekt worden, bijvoorbeeld bij het maken van een echo of scan van de nek. Maar hij kan ook zichtbaar of voelbaar zijn aan de buitenkant.
Schildklierkanker is een zeldzame kankersoort. De kans op overleving is groot, maar veel mensen hebben te maken met late gevolgen van de ziekte en behandeling. Er zijn meer dan 8.000 mensen in Nederland die leven met of na schildklierkanker.
Er bestaat geen medicijn dat de schildklier kan genezen. Het maakt niet uit of het tekort ontstaan is door de ziekte van Hashimoto, door een schildklieroperatie of door behandeling met radioactief jodium, de behandeling is hetzelfde. Je moet je hele leven schildklierhormoon gebruiken.
Een vergrote schildklier kan soms zo tegen het strottenhoofd drukken dat dit merkbaar wordt als een brokgevoel. Vaak zijn er ook bijkomende klachten van een te traag of te snel werkende schildklier. De randen van de halswervels raken op oudere leeftijd aan de voorzijde verdikt.
Trage schildklier
Een trage schildklier zorgt ervoor dat je snel moe bent en je sloom voelt. Ook kun je het koud hebben en aankomen. Bloedonderzoek kan uitwijzen of je een trage schildklier hebt. Medicijnen kunnen het tekort aan schildklierhormonen aanvullen.
Hoe zit dat eigenlijk, met de schildklier en overgewicht? Het verband tussen schildklierhormoonfunctie en overgewicht is al jaren bron van wetenschappelijk onderzoek. Mensen met een trage schildklier (hypothyreoïdie) hebben rond hun diagnose vaak extra gewicht.
De ziekte van Hashimoto is een ziekte van de schildklier, waarbij ons eigen afweersysteem zich richt tegen schildkliercellen, waardoor deze cellen kapotgaan en de schildklier geleidelijk langzamer gaat werken en steeds minder schildklierhormoon maakt.
Je lijf voelt stijf en stram en je hebt het ook steeds koud. Je stemming is gedeprimeerd of wisselt snel. Of je voelt je juist opgejaagd, slaapt slecht, hebt een snellere hartslag, trillende handen, vermoeidheid en transpireert overmatig.
Wanneer de kanker is uitgezaaid bij diagnose
Bij uitgezaaide kanker is genezing meestal niet meer mogelijk. Dit heeft effect op de overleving. Bij mensen met uitzaaiingen is de gemiddelde overleving na 5 jaar ongeveer 15%. Bij mensen met kanker zonder uitzaaiingen is de overleving na 5 jaar een stuk hoger: 75%.
Als de schildklier te snel werkt, krijgt u te veel van dit hormoon.U kunt last hebben van hartkloppingen, zweten, afvallen en een onrustig gevoel.Meestal komt dit door de ziekte van Graves. De behandeling is met medicijnen, radioactief jodium of een operatie.
Je kunt zien hoe de schildklier is opgebouwd, hoe groot hij is en of je een knobbel hebt. Ook de knobbel wordt goed bekeken; hoe groot hij is, waar hij zit (in de schildklier of erbuiten) en hoe hij eruitziet (helder vocht zoals bij een cyste of kalkspatjes).