De wereld moest er even op wachten, maar sinds dinsdag beschikt Iran officieel over een eigen hypersonische raket, de Fattah. Naar verluidt heeft de raket, die in bijzijn van president Ebrahim Raisi onthuld werd, een snelheid van 5,1 kilometer per seconde en een bereik van 1.400 kilometer.
' De vraag is echter of de Iskander-raketten die door Rusland in Belarus worden geplaatst, wel dat bereik van 500 kilometer hebben. Daarmee kan de Poolse hoofdstad Warschau worden bereikt. 'Er zijn ook versies die makkelijk 2.000 kilometer ver kunnen komen.
Behalve Rusland zijn dat de VS, China en Noord-Korea. Met deze wapens kan de vijand razendsnel worden verrast. Vanwege de enorme snelheid en wendbaarheid tijdens de vlucht kunnen hypersonische wapens moeilijk worden neergehaald door de luchtverdediging.
Waaronder de zogenaamde Kinzhal-raket, een hypersonische kruisraket waar de Russen er maar vijftig van hebben. 'Dit is waar iedereen al bang voor was. Het is het snelste wapen ter wereld en er is geen verdediging tegen', zegt BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg.
Zo'n raket kost 3 à 4 miljoen euro en moet op het juiste moment worden ingezet.
Drie kilometer per seconde: Rusland voert opnieuw test uit met hypersonische kruisraket. Rusland heeft vandaag opnieuw een succesvolle proeflancering van een nieuwe hypersonische kruisraket uitgevoerd. De Zircon, die met negen keer de snelheid van het geluid kan vliegen, trof een 400 kilometer verderop gelegen doel.
De Patriot lucht- en raketverdedigingssystemen kosten bijvoorbeeld ruim een half miljard euro per batterij. Om een stad te verdedigen zijn drie batterijen nodig. De PAC-3 onderscheppende raketten van de Patriot zijn ongeveer 4,5 miljoen euro per stuk.
En toch: met de huidige reserves kan Rusland de oorlog nog best wat jaren volhouden. En mogelijk kan Rusland z'n economie verder aanpassen. Na sancties na de inname van De Krim maakte Rusland de voedselvoorziening bijvoorbeeld veel meer zelfvoorzienend.
Elke PAC-3 raket die wordt afgevuurd kost naar schatting 4 miljoen euro. Begin deze maand claimde Oekraïne al de eerste Kinzhalraket ooit te hebben onderschept.
Hypersonische raketten zijn moderne missiles die sneller vliegen dan mach-5, ofwel 5 keer de snelheid van het geluid.
Het Space Launch System (SLS) van NASA nam met de introductievlucht op 16 november 2022 de titel krachtigste beschikbare raket over. SpaceX' eigen Starship zal op termijn die titel weer van SLS overnemen. Die raketten kunnen zowel meer vracht kunnen vervoeren als hogere snelheden behalen.
SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, brengt later vandaag de krachtigste raket ter wereld in een baan om de aarde. De Falcon Heavy heeft een stuwkracht die overeenkomt met ongeveer achttien Boeing's 747 en is in staat om 27 ton in één keer naar de ruimte te tillen.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
De Javelin is niet alleen geschikt om de zwaarste tank op het slagveld of andere gepantserde voortuigen uit te schakelen, maar kan ook worden ingezet tegen laagvliegende helikopters. De Javelins zijn niet goedkoop: de raketwerper kost liefst 160.000 euro per stuk.
Rusland heeft momenteel met 6.490 kernkoppen de grootste voorraad nucleaire wapens ter wereld. Het aantal intercontinentale ballistische raketten (ICBM's) dat in actieve dienst is, is echter sterk gedaald na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
Rusland heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne, in februari vorig jaar, ruim 236.000 soldaten verloren.
Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Nederland beschikt niet over ballistische raketten. Het arsenaal verschilt enorm per land. Zo heeft Groot-Brittannië 1 type ballistische raket, de D-5 Trident II, die vanaf de onderzeeboten van de Vanguardklasse kunnen worden gelanceerd.
Nederland heeft in totaal drie Patriot-luchtafweersystemen. Een vierde Patriot is er als reserve. Het systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen en ballistische en kruisraketten neerhalen van een hoogte tot 20 kilometer en een afstand van 60 kilometer.
snelheid: ongeveer 2.500 kilometer per uur.
Na de lancering vliegt het vaartuig ongeveer 1,5 uur lang rond de aarde, met een snelheid van ruim 28.000 kilometer per uur. Daarna geeft hij opnieuw gas, de snelheid gaat omhoog naar ruim 36.000 kilometer om aan de aantrekkingskracht van de aarde te ontkomen.
De Orion vloog op een hoogte van ongeveer 130 kilometer achter de maan langs, met een snelheid van ongeveer 7.700 kilometer per uur. Het gaat om een onbemande missie - Artemis I - die in 2025 mensen terug naar de maan moet brengen.