Zorgen om de toekomst en dus ook zorgen om je kinderen én kleinkinderen. Gelukkig kunnen grootmoeders ook heel veel genieten wanneer het om de kleinkinderen gaat. Het leuke aan oma zijn is dat je ook de bijzondere momenten van je kleinkind meemaakt.
Er is nóg een reden waarom opa en oma van belang zijn: het is goed voor je kind om met mensen van verschillende leeftijden om te gaan. Zo kan hij van oudere mensen leren hoe zíj in het leven staan, wat zij hebben meegemaakt. Kinderen die meer omgaan met ouderen, ontwikkelen zich sociaal beter.
Goed om te weten/doen als oma
* Besef dat je kind net zo onzeker is over de opvoeding als jij dat was en dat ze net zo haar best doet. Dus wees niet kritisch, maar steunend. * Respecteer de opvoedstijl van je kinderen. * Besef dat iedere ouder het anders en beter wil doen dan zijn ouders.
Er bestaan veel synoniemen voor het woord grootmoeder. Gebruikelijk zijn de termen oma en opoe. Beide zijn afkomstig uit de kindertaal. Het zijn kinderlijke vervormingen van respectievelijk de woorden grootmama en grootmoeder.
Een sociaal effect
Het is voor kinderen belangrijk dat ze met diverse groepen mensen omgaan. Grootouders zijn 'oudere mensen' en daar moeten kinderen ook mee om leren gaan. Daarnaast komt je kleinkind in een hele andere omgeving terecht bij jou. Ze komen in contact met andere mensen.
Beperk het oppassen tot één of twee dagen. Probeer het oppassen door opa en oma te beperken tot één of twee dagen. Op deze manier blijft het voor hen speciaal om op je kinderen te passen en is het minder belastend. Als het niet anders kan, vraag dan regelmatig hoe ze het oppassen ervaren en of het niet te zwaar is.
Bij de grootouders die niet alle kleinkinderen even vaak zien, is er bij de overgrote meerderheid van de grootouders met minstens één kleinkind frequent contact. Bijna alle grootouders zien het kleinkind waar ze het meest frequent contact hebben enkele keren per maand of nog vaker.
Behalve het traditionele 'opoe', heten ze 'opapa' en 'omama', 'grootoma' en 'grootopa'. Of: 'oma-oma', 'kleine omaatje', 'mevrouw oma', 'bon-mama', 'superoma', 'granny' of zelfs 'oma granny': allemaal overgrootmoeders, maar zij leven nu eenmaal langer dan de overgrootvaders.
overgrootouders van uw partner; achterkleinkinderen van uw partner; neven en nichten van uw partner (kinderen van broers of zussen); ooms en tantes van uw partner (broers of zussen van de ouders).
[familie] de moeder van de grootvader of de grootmoeder.
Bonusoma is een website waar mensen met een kleinkinderwens en gezinnen die een grootouder in hun leven missen elkaar kunnen vinden.
Geen wettelijk omgangsrecht voor grootouders
Zij zijn bloedverwanten van het kind, net zoals bijvoorbeeld ooms en tantes dat zijn. Grootouders kunnen de rechter alleen vragen om een contactregeling vast te stellen wanneer de band met hun kleinkinderen gekwalificeerd kan worden als een 'nauwe persoonlijke betrekking'.
, kind van een kleinkind.
Oudoom of oudtante: de broer of zus van je opa of oma. Oftewel de oom of tante van je vader of moeder.
De juiste benamingen zijn: grootmoeder, overgrootmoeder, betovergrootmoeder.
Schoonzoon/schoondochter: de man of vrouw van zoon of dochter (= aanverwant). Zwager/schoonzus: de man of vrouw van broer of zus en de broer of zus van man of vrouw (= aanverwant).
"Overgrootoma is geen Nederlands, het is overgrootmoeder." Ik wil het uitleggen, maar het lukt niet. "Het staat mooi in het rijtje", zegt hij. "Onze geliefde moeder, schoonmoeder, oma, overgrootoma." Ik kijk mijn moeder aan.
Vroeger had je oma en opa, bomma en bompa. Tegenwoordig worden er heel wat namen gebruikt voor de grootouders van je kindje. Wij legden ons oor te luister in de Libelle Grootouders-groep en vonden alvast enkele toffe namen voor grootouders: oma, opa, meter, peter, meme, pepe, bomma of bompa …
Vijf in totaal per jaar moet te doen zijn. Als uw vrouw vaker wil gaan, het betreft tenslotte háár familie, kan ze makkelijk in haar eentje gaan en u verontschuldigen wegens andere bezigheden - u hoeft tenslotte niet de hele tijd in haar kielzog te verkeren.
Bezoekrecht kleinkinderen afdwingen, dus het recht op persoonlijk contact 'opeisen' En als het echt niet anders zou kunnen, dan is er de wet. De wetgever heeft voorzien in het wetsartikel 375bis van het BW waardoor voorkomen wordt dat het contact tussen grootouder en kleinkind wordt verbroken.
Artikel 375bis Burgerlijk Wetboek stelt: "De grootouders hebben het recht persoonlijk contact met het kind te onderhouden. Hetzelfde recht kan aan ieder ander persoon worden toegekend, indien hij aantoont dat hij met het kind een bijzondere affectieve band heeft.
Goed nieuws voor opa's en oma's: zij kunnen weer op hun kleinkinderen passen. Kinderen tot en met 12 hoeven geen afstand meer te houden tot volwassenen, dus grootouders kunnen weer op de jonge kleinkinderen passen. Al geldt wel dat elke situatie anders is en dat er soms toch anders gehandeld moet worden.