Een ruisonderdrukkende hoofdtelefoon is een hoofdtelefoon die omgevingsgeluid opheft of reduceert. Het begrip is niet helemaal correct vertaald uit het Engels, want het gaat om alle geluid, en niet alleen om ruis.
Hoe werkt een noise cancelling koptelefoon? Noise cancelling doet meer dan alleen ruis onderdrukken: het filtert en dempt namelijk alle omgevingsgeluiden door middel van een antigeluid. Dit antigeluid wordt geproduceerd aan de hand van het geluid om je heen, dat wordt opgevangen door microfoons in de koptelefoon.
Het effect van een actieve geluiddemping is in veel gevallen beter dan dat van een passieve. Een noise cancelling koptelefoon zonder muziek maakt eigenlijk zo goed als altijd gebruik van een passieve noise cancelling. Op deze manier hoeft de koptelefoon geen accu te hebben om te kunnen functioneren.
De draadloze koptelefoons hebben ook een batterij nodig om het bluetooth signaal te kunnen ontvangen. Wij vinden dat een goede koptelefoon met noise cancelling minstens 20 uur moet meegaan en bij voorkeur 25 uur. Op die manier moet je je tijdens een lange vlucht geen zorgen.
Noise Cancelling vs Active Noise Cancelling
We krijgen vaak de vraag wat nu het verschil is tussen Active Noise Cancelling en Noise Cancelling. In feite komt het erop neer dat de eerste technologie het geluid dat u zelf hoort verbeterd, terwijl de tweede het geluid dat uw ontvanger hoort verbeterd.
Schakelen tussen de functie Wireless Noise Cancelling en Omgevingsgeluidsmodus. De functie Wireless Noise Cancelling wordt automatisch ingeschakeld wanneer u de headset inschakelt. Druk herhaaldelijk op de knop NC/AMBIENT of NC. Telkens wanneer u op de knop drukt, wordt de functie als volgt geschakeld.
Noise cancelling dempt storende omgevingsgeluiden en ruis via een antigeluid. Dit antigeluid wordt geproduceerd aan de hand van het geluid om je heen, dat wordt opgevangen door microfoons in de koptelefoon en oordopjes. Vervolgens wordt het geluid geanalyseerd en verdraaid, waardoor je minder omgevingsgeluid hoort.
Oorkappen dempen ongeveer van 25 tot 37 dB.
De JBL Tune 500BT is volgens onze test de beste goedkope koptelefoon die toch beschikt over de handigste functies. De koptelefoon heeft een on-ear model waardoor hij lekker klein is. Dit is handig voor bijvoorbeeld het sporten of luisteren in de trein.
Op de rechteroorschelp zijn vervolgens fysieke knoppen aanwezig. Hiermee kan je het volume aanpassen, muziek pauzeren, verder- en terugspoelen, noise-cancelling in- en uitschakelen, en de hoofdtelefoon aan- en uitzetten.
Hoe werkt Noise Cancelling? Audio-apparaten met Noise Cancelling maken gebruik van een ingebouwde microfoon om de omgevingsgeluidsgolven om u heen te analyseren en de tegenovergestelde geluidsgolven te genereren om het omgevingsgeluid te verminderen.
Noise-cancelling zorgt dat jouw muziek niet verstoord wordt door omgevingsgeluid. Met elektronische signalen wordt ongewenst geluid weggefilterd. Dit is actieve ruisonderdrukking. Dit is erg handig in rumoerige ruimten zoals het vliegtuig of in de trein.
Open het bedieningspaneel op uw iOS- of iPadOS-apparaat. Terwijl u uw AirPods Max of beide AirPods draagt, houdt u de volumeknop ingedrukt totdat u de extra regelaars ziet. Tik op het symbool 'Ruisbeheersing' in de linkerbenedenhoek. Tik op 'Ruisonderdrukking', 'Transparantie' of 'Uit'.
De in-ear hoofdtelefoons zijn de veiligste van de twee soorten voor uw gehoor, omdat ze externe geluiden meer blokkeren dan de earbuds. Hierdoor bent u minder geneigd uw geluid te luid te zetten. Omdat deze in-ears heel dicht tegen uw trommelvlies zitten, is het extra belangrijk dat u uw muziek niet te luid zet.
Het langdurig dragen van een koptelefoon of oortjes kan voor onherstelbare gehoorschade zorgen. Oók als je de muziek niet hard zet. Kno-artsen maken zich er grote zorgen over; ze zien de problemen met gehoorschade bij jongeren toenemen.
Zet je apparaat niet luider dan 70 procent van het maximale volume en luister niet langer dan 60 minuten per dag. Soms kan je niet anders en moet je wel oortjes gebruiken, zoals tijdens het sporten. Maar beperk dan het gebruik van oortjes tot die specifieke situaties en zet voor de rest een hoofdtelefoon op.
Kies in dat geval voor in-ear oordopjes. Deze komen het dichtst bij de kwaliteit van een goede koptelefoon en kun je zonder problemen dragen als je een bril hebt.
Welk product je het beste kunt kopen, hangt grotendeels af van de gewenste functies op de headset. Bluetooth, surround-geluid en actieve geluidsonderdrukking (noise cancelling) zijn bijvoorbeeld handige opties, al hangt dat natuurlijk ook af van het gebruikersdoel.
Zoek dus een hoofdtelefoon die bij je past, bijvoorbeeld met dikkere oorkussens of net een oortje die heel licht in je oorschelp liggen. Let ook op het gewicht. Draadloos of niet? Draadloze hoofdtelefoons met Bluetooth zijn heel handig en klinken ook even goed als met een kabel.
Het Afrikaans Nationaal Congres (afkorting: ANC; Engels: African National Congress; ook in het Afrikaans wordt African National Congress gezegd) is een politieke groepering, die in 1912 in Bloemfontein werd opgericht om de belangen van de mensen in Zuid-Afrika te behartigen.
Bij actieve ruisonderdrukkende koptelefoons gebruikt de koptelefoon een kleine microfoon om het geluid op te pakken, dit wordt geanalyseerd met een kleine computer, welke het geluid soort van kopieert en produceert hetzelfde geluid die 180 graden gedraaid wordt (het anti-geluid van het geluid dat gedetecteerd wordt), ...
Het ruisonderdrukkingscircuit detecteert geluiden van buitenaf met geïntegreerde microfoons en stuurt een gelijkwaardig-maar-tegengesteld onderdrukkingssignaal naar de headset. Door dit tegengestelde signaal te produceren, blokkeert uw hoofdtelefoon een groot deel van externe geluidsbronnen.