De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.
Metacam en Rimadyl zijn zogenaamde NSAIDs, of wel niet-steroide ontstekingsremmers. Deze middelen hebben een koortsverlagende, pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Dit zijn echte medicijnen die je alleen op recept via je eigen dierenarts kunt krijgen.
Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.
Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.
Pijnstillers voor honden mag je enkel in overleg met je dierenarts toedienen. Pijnstillers zijn een van de meest voorkomende groepen medicijnen die door dierenartsen worden gebruikt. Ze verlichten pijn bij honden en dragen zo bij aan een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit.
De arts zal bij pijn altijd de oorzaak van de pijnprikkel bij uw hond proberen weg te nemen. Daarnaast is het bestrijden van pijn met medicijnen van groot belang. Pijnstilling is, net als bij mensen, belangrijk om de 'normale' dingen te kunnen doen: goed slapen, drinken en eten.
Aspirine kan nauwelijks veilig worden gebruikt als pijnstillers voor honden. Het is een NSAID en vermindert zwelling, pijn, de ontsteking en vermindert de koorts. De toxische ofwel giftige dosis ligt heel dicht bij de werkzame dosis. Daarom is het belangrijk om heel voorzichtig te doseren.
Paracetamol kan dodelijk zijn
Verschijnselen die gezien kunnen worden zijn: braken, benauwdheid, depressie en niet willen eten. Uiteindelijk kan er zeer ernstige leverschade ontstaan en kunnen er problemen met de rode bloedcellen, die het zuurstof transporteren door het lichaam, ontstaan.
Er zijn verschillende pijnstillers voor je hond verkrijgbaar. Je kunt daarbij denken aan ontstekingsremmers bij algemene pijn, pijn bij artrose, of pijn tijdens en na een operatie. Er zijn in de reguliere diergeneeskunde twee groepen pijnstillers voor de hond: Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAID's) en opiaten.
Niet-steroïde onstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID's) zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking die vrij te koop zijn. Veel van deze NSAID's zijn geschikt voor de mens, maar zijn gevaarlijk voor hond en kat. Voorbeelden zijn: ibuprofen, diclofenac, flurbiprofen, aspirine en naproxen.
Antigifcentrum waarschuwt: "Geef hond of kat nooit Dafalgan of Nurofen"
Waarschuwingssignalen zieke hond
Als je hond eenmalig ziek is en verder actief, alert en geen andere symptomen vertoont, is er niet direct reden tot paniek. Als je hond echter futloos is, meerdere keren overgeeft, diarree, geen eetlust heeft of andere zorgelijke symptomen, bezoek dan direct je dierenarts.
Bij honden wordt Metacam gebruikt voor het verminderen van postoperatieve pijn en ontsteking na orthopedische chirurgie (bijv. een botbreukoperatie) en wekedelenchirurgie. Het wordt bij honden ook gebruikt voor het verminderen van ontsteking en pijn bij zowel acute als chronische aandoeningen van het bewegingsapparaat.
Eventuele signalen van pijn bij honden:
een vocale reactie zoals janken, blaffen of grommen, bijvoorbeeld bij aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig. hijgen. trillen of bibberen. verhoogde hartslag en ademhaling.
De gebruikelijke dosering voor de hond is 1-4 mg/kg, 3-4 x per dag. De gebruikelijke dosering voor de kat is 1-4 mg/kg, 1-2 x per dag. De tabletten kunnen worden verdeeld in 2 of 4 gelijke delen om nauwkeurige dosering te verzekeren.
Hond: éénmalige IV of SC toediening van 0,5 ml per 5 kg lichaamsgewicht. De toediening mag na 24 uur herhaald worden.
Artrose is een voor uw hond pijnlijke ontsteking door slijtage in de gewrichten. Hierdoor heeft uw hond pijn bij het lopen en gaat het bewegen steeds moeilijker. De aandoening komt regelmatig voor: één op de vijf honden krijgt last van artrose.
Het is belangrijk om uw hond ook nu te laten bewegen, ook bij honden met artrose. Uw dierenarts of dierfysiotherapeut kan adviseren over het aanpassen van de beweging van uw hond. Bij honden met artrose is het beter om regelmatig kortere wandelingen te maken dan een lange wandeling.
Tramadol zorgt ervoor dat de pijnbeleving op centraal niveau (hersenen en ruggenmerg) vermindert; het middel 'verdooft' dus alleen de pijn. Een NSAID, zoals bijv. Metacam of Rimadyl, zorgt voor ontstekingsremming, pijnstilling en koortsverlaging; dat middel doet meer dan alleen pijnstilling.
Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond. Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht. Toch heeft het een veel bredere werking. Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden.
Paracetamol, aspirine en ibuprofen zijn de meest gebruikte pijnstillers waarmee honden en katten worden gedrogeerd. Dat is zeker niet zonder risico. Vooral bij katten is het gevaar op ernstige bijwerkingen groot. Bij deze dieren is de marge tussen een veilige en schadelijke dosering erg klein.
Alleen de dierenarts kan de geregistreerde pijnstillers, zoals bijvoorbeeld Metacam en Rimadyl voorschrijven.
Het is belangrijk een regelmatig bewegingspatroon aan te houden als je hond artrose heeft. Maak meerdere korte wandelingen per dag in plaats van één lange wandeling. Daarnaast is het verstandig zoveel mogelijk rechtlijnige bewegingen aan te houden, zoals bijvoorbeeld lopen naast de fiets.