De morning-afterpil beschermt niet 100% tegen zwangerschap. Na het nemen van de morning-afterpil wordt nog 1-2% van de vrouwen/meisjes zwanger. Andere anticonceptie is veel betrouwbaarder, zoals de pil of een spiraaltje.
Hoe veilig is de morning afterpil? De morningafter-pil moet worden gezien als een noodpil en de betrouwbaarheid is niet zo groot als bij een anticonceptiemiddel. Ongeveer 1 à 2% van de vrouwen wordt na het slikken van de morningafter-pil alsnog zwanger. De werkzaamheid neemt binnen 3 dagen sterk af.
Hoe eerder u de morning-afterpil inneemt, hoe minder kans u heeft op zwangerschap. Wanneer u de tablet inneemt binnen 12 uur na de gemeenschap, heeft u nog maar een half procent kans op zwangerschap. Als u de morning-afterpil binnen 72 uur (3 dagen) inneemt, is de kans op zwangerschap 2 procent.
Als je de morning-afterpil binnen 12 uur na de seks inneemt, is de kans het grootst dat je niet zwanger wordt. Wat later kan ook, maar hoe sneller hoe beter. Er zijn 2 morning-afterpillen: Norlevo en EllaOne. Norlevo werkt tot maximaal 3 dagen of 72 uur na onveilige seks.
Morning-afterpil en toch zwanger? Er blijft altijd een kleine kans op zwangerschap aanwezig. Deze vorm van noodanticonceptie stopt of vertraagt waarschijnlijk de eisprong of voorkomt de innesteling van een bevrucht eitje.
Van de vrouwen die zwanger willen worden, is 70 à 80% binnen een jaar ook daadwerkelijk zwanger. Bij vrouwen boven de 35 jaar duurt het gemiddeld langer voordat ze zwanger worden. Vanaf het 40-ste levensjaar neemt de kans dat een vrouw spontaan zwanger wordt sterk af.
De morning-after pil biedt geen blijvende bescherming tegen zwangerschap. Als u onbeschermde seks heeft in de dagen en weken na het innemen van de morning-afterpil, loopt u het risico om zwanger te worden. Zorg ervoor dat u begint met het gebruik of het gebruik van anticonceptie hervat.
Het middel voorkomt circa 84% van de verwachte zwangerschappen wanneer het binnen 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen. Dit middel voorkomt niet elke keer een zwangerschap en het is effectiever als u het zo snel mogelijk na onbeschermde seks inneemt.
Tot 72 uur na de onbeschermde seks
In de eerste 72 uren na onbeschermde seks gebruik je bij voorkeur een klassieke noodpil,. Hoe sneller je de noodpil neemt, hoe beter ze werkt. Als je meer dan 70 kg weegt of als je een BMI van meer dan 26 hebt, gebruik je best twee klassieke noodpillen.
Wat je moet weten over de morning-afterpil
Doe voor de zekerheid een zwangerschapstest na 3 weken. Hoe sneller je de morning-afterpil inneemt, hoe beter hij werkt. Maar slik hem in ieder geval binnen 72 uur (3 dagen). De morning-afterpil werkt alleen als je nog niet zwanger bent.
Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad. Daardoor kunnen je eileiders dicht zitten. Problemen met vrijen kun je met je partner en de huisarts bespreken.
Meestal wordt u na het nemen van de morning-afterpil op de verwachte dag ongesteld. Maar dit kan ook een paar dagen eerder of later zijn. Als uw menstruatie lichter is dan normaal of uitblijft, doe dan een zwangerschapstest.
Een morning after pil stelt de ovulatie uit, waardoor er geen eicel is om bevrucht te worden. Om een eventuele ovulatie voor te zijn is het belangrijk de morning-afterpil zo snel mogelijk te slikken. Liefst binnen 24 uur, uiterlijk binnen vijf dagen.
De betrouwbaarheid ligt gemiddeld rond 95% als het noodpil in de 24H is genomen1. Dat is dus minder dan de anticonceptiepil! Als de volgende maandstonden te laat zijn of anders lijken, dan kan de vrouw best een zwangerschapstest uitvoeren, een arts raadplegen of naar een centrum voor gezinsplanning stappen.
Je kunt een zwangerschapstest doen zodra je seks hebt gehad.
Het duurt ongeveer zes tot zeven dagen na bevruchting van de eicel (na het hebben van seks) voordat je lichaam het zwangerschapshormoon hCG begint te produceren.
Bijwerking van de morning afterpil
De meest voorkomende bijwerking (bij 1 op de 10 gebruikers) is hoofdpijn. Andere minder vaak voorkomende bijwerkingen zijn: misselijkheid (1 op de 10 gebruikers), pijn in de onderbuik of rug (1 op de 20 gebruikers). Er zijn geen nadelige effecten op langere termijn.
Je dochter kan de morning-afterpil zonder recept van de huisarts kopen bij de drogist of apotheek. Hij kost ongeveer 13 euro. Als je dochter de morning-afterpil via een recept haalt, krijgt ze hem vergoed als ze nog geen 21 jaar is.
Een zwangerschap begint pas als een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt, dat gebeurt zes tot twaalf dagen na onbeschermde seks. Als de ovulatie nog niet heeft plaatsgevonden kun je deze met een morning-afterpil uitstellen en zo zwangerschap voorkomen.
Een voorbehoedmiddel voorkomt dat je zwanger wordt. Bekende voorbehoedmiddelen: de pil, het spiraaltje en het condoom. Andere voorbehoedmiddelen: de prikpil, het hormoonstaafje, de hormoonring en de hormoonpleister. Welk middel bij jou past, hangt af van wat je belangrijk vindt.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Per menstruatiecyclus zijn er 6 dagen waarop je zwanger kan worden: de dag van de eisprong en de 5 dagen daarvoor. Waarom 6 dagen? Tijdens de eisprong komt een rijpe eicel vrij. Die eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden.
Ja, er is een kans dat het voorvocht sperma kan bevatten, dus het is mogelijk om zwanger te worden, zelfs als er geen volledige ejaculatie in de vagina plaatsvindt. Het is volkomen normaal om je af te vragen of je zwanger kunt worden met de terugtrekkingsmethode of zelfs door genitaal contact.
Ja, dat kan zeker! Als je zonder voorbehoedsmiddelen seks hebt met een jongen (waarbij zijn sperma in jouw vagina terecht komt) kun je altijd zwanger worden. Dus net zo goed als het de eerste keer is. Dit kan trouwens ook gebeuren als je alleen maar friemelt met elkaar.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Hoewel er bij een zaadlozing miljoenen zaadcellen vrijkomen, zal slechts 10% de eileider bereiken. Daarvan zal maar één zaadcel de eicel ook daadwerkelijk kunnen bevruchten.