De zwakte of de valkuil
Wanneer je analytisch bent ingesteld zijn er een paar valkuilen waar je soms last van kunt hebben: je kunt een vraagstuk dood analyseren of over-analyseren. je blijft dan hangen in beschouwingen en mogelijkheden waardoor de essentie verloren gaat. over analyse leidt tot verwarring.
De betekenis van analytisch vermogen is dat je een situatie, probleem of vraagstuk goed kunt analyseren. Het houdt in dat je probleemoplossend kunt nadenken door een probleem of vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Ook kun je snel hoofd- en bijzaken onderscheiden.
Analytisch denken = het effectief oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Je weet welke informatie nodig is om een probleem op te lossen. Ingewikkelde problemen deel je op in kleinere onderdelen. Zo zorg je voor meer overzicht in het geheel.
Analytische vaardigheden zijn momenteel een van de meest gewilde eigenschappen op de arbeidsmarkt. Verschillende industrieën, van productie tot techniek, van starters tot multinationals, hebben behoefte aan werknemers die analytische vaardigheden hebben, zowel voor het oplossen van eenvoudige als complexe problemen.
Resing en Drenth (2001) omschrijven analytische intelligentie als alle verstandelijke vermogens, processen en vaardigheden die ervoor zorgen dat we abstract, logisch en samenhangend kunnen nadenken, problemen kunnen oplossen en relaties of verbanden kunnen leggen.
Analyserend vermogen kun je ontwikkelen door bewuster met informatie om te gaan. Dit kun je doen door voors- en tegens van een bepaalde keuze of oplossing op te schrijven, mogelijke consequenties uit te werken en anderen te vragen om je te helpen met informatie verzameling.
De persoonlijke vaardigheid waarover je beschikt bij analytisch vermogen is het vermogen om onderscheid te maken tussen hoofd- en bijzaken. Je bent dus goed in staat om de essentie uit een reeks gegevens te halen. Je ziet snel de logische verbanden.
Geef aan dat je nooit zomaar de eerste beste oplossing kiest voor een probleem of vraagstuk. Je analyseert vanuit verschillende invalshoeken een probleem of vraagstuk. Je betrekt niet alleen je eigen mening en ideeën bij het vraagstuk, maar ook input van anderen.
Analytische beroepen zijn banen waarvoor je een goed ontwikkeld analytisch vermogen nodig hebt. Je hebt deze vaardigheden nodig om de werkzaamheden van je baan uit te voeren. Dit houdt onder meer in dat je: goed kunt onderzoeken en analyseren.
Synthetische denkers zien overeenkomsten waar anderen alleen verschillen zien en denken 'in die overeenkomst' verder. Hoe dieper de overeenkomst hoe krachtiger de synthese. Het vermogen 'zich te kunnen verplaatsen in anderen' is voorwaarde om creatief te kunnen zijn.
Analytisch denken is het vermogen om informatie te verzamelen en analyseren, met als doel om complexe situaties te begrijpen en problemen op te lossen. Je gebruikt deze kwaliteiten om weloverwogen beslissingen te nemen, zowel privé als op het werk.
Nemen betere beslissingen. Zijn goed in het verzamelen van relevante input, data en objectieve informatie. Laten zich niet leiden door hun gevoel maar nemen beslissingen op basis van feiten. Dringen door tot de kern van een probleem en zien wat er werkelijk aan de hand is.
Wat is analytisch vermogen? Laten we bij het begin beginnen. Je kunt analytisch vermogen het beste omschrijven als een competentie die verwijst naar het verwerken, begrijpen en verwoorden van complexe processen om tot een conclusie te komen.
Analytisch-synthetische methoden leren het lezen aan door concrete woorden (normaalwoorden) als uitgangspunt te gebruiken. De woorden worden in klanken geanalyseerd en de letters worden hiermee aangeleerd. Met de geleerde letters lezen kinderen weer nieuwe woorden.
De competentie Analyseren zegt iets over je vaardigheid om overzicht te krijgen over informatie en deze te begrijpen. Een voorbeeld van een vraag die hoort bij deze competentie is: "Bij een grote hoeveelheid informatie zie ik snel in wat belangrijk is".
Analytisch denken: een systematische manier van denken, waarbij je vanuit specifieke gevallen naar meer algemene regels of een bepaald model toewerkt. Argumenteren/redeneren: een bepaalde stelling ondersteunen of een vraag beantwoorden door middel van argumenten of een redenatie.