U kunt kuitkrampen proberen te voorkomen door genoeg te drinken, minder alcohol te drinken, minder hard te sporten. Medicijnen helpen meestal niet.
Beenkrampen zijn pijnlijke, langdurige samentrekkingen van de beenspieren. Meestal betreft het de kuitspieren, soms ook de voet- of dijspieren. De krampen komen vaak 's nachts voor en bij het ontwaken.
Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een verminderde doorbloeding van de benen, een magnesiumtekort of het feit dat de benen meer gewicht moeten dragen. Zo'n 40% van de krampen bij zwangere vrouwen zou 's nachts plaatsvinden. Daarnaast kunnen krampen ook een bijwerking zijn van bepaalde medicatie.
Het kan helpen om dagelijks (meer dan 1,5 liter) water te drinken, matig te zijn met alcohol, goede schoenen te dragen en de kuit te masseren. Ook hiervan zijn de effecten niet bewezen, maar sommigen hebben er baat bij. Mochten de krampen aanhouden, vraag dan advies aan de huisarts.
Tekort aan voedingsstoffen: bij een ontoereikende bloedvoorziening naar de spieren of te weinig mineralen in de voeding, kan er een tekort aan voedingsstoffen in de spieren ontstaan. Onvoldoende magnesium, calcium of kalium kunnen zorgen voor spierkramp in de benen.
Kalium vind je in bananen en sinaasappels. Amandelen en avocado's vormen dan weer een goede bron van magnesium. Calcium haal je bijvoorbeeld uit melkproducten en spinazie. Deze mineralen zijn broodnodig voor je spieren en helpen ze te herstellen na een kramp.
De exacte oorzaak voor spierkramp is niet bekend, maar mogelijke oorzaken zijn: Verstoorde balans van elektrolyten, door bijvoorbeeld een zout- of vochttekort. Verstoorde bloedtoevoer, door bijvoorbeeld het dragen van te strakke kleding. Te weinig glucose in uw spieren.
Tekort aan vitamine D
Vitamine D is niet alleen noodzakelijk voor onze weerstand, maar ook voor het behoud van gezonde en sterke spieren en botten. Een vitamine D tekort kan dan ook leiden tot spierkramp.
Spierverslappers kunnen spierkrampen voorkomen of kunnen verkrampte spieren verslappen. Voorbeelden zijn hydrokinine, baclofen, botuline A toxine, tizanidine en tolpersion. Benzodiazepines hebben een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierkramp en kan de spier genezen.
Heb je last van een spierkramp tijdens het sporten? Ook dan kan een banaan helpen! De fruitsoort is rijk aan magnesium, wat de overdracht van prikkels in de spieren regelt en dat pijnlijke gevoel vermindert. De magnesium zorgt er verder ook voor dat je bloedvaten zich verwijden en je een betere doorstroming krijgt.
Eet dus voornamelijk onbewerkte voedingsmiddelen en voldoende zout, drink genoeg water en doe aan krachttraining! Dit verkleint de kans op krampen enorm.
Pijn in de kuit is vervelend, maar het kan meestal geen kwaad. Soms is er wel een ernstige oorzaak. Maak daarom snel een afspraak met uw huisarts als u pijn in uw kuit heeft. Het kan bijvoorbeeld een trombosebeen zijn.
Voor magnesium tegen spierkramp adviseren wij in eerste instantie magnesiumtauraat. Dit is magnesium gebonden aan het aminozuur l-taurine. Dit zwavelhoudend aminozuur is uitermate geschikt om als verbinding te dienen, aangezien taurine tevens een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid.
Warmte is immers de beste spierontspanner en maakt het spierweefsel elastischer. Bovendien stimuleert de vaatverwijding de bloedsomloop. En dat verlicht dan weer pijnlijke en gespannen spieren. Zet je dus gezellig in de zetel, bekijk je lievelingsfilm, lees een goed boek en laat de zachte warmte zijn werk doen.
Spierkrampen ontstaan door een gebrek aan magnesium en een toename van calcium in de spieren. Magnesium ontzuurt spiercellen na een intensieve training. Via de huid wordt de magnesium snel en diep in de cellen opgenomen. Na enkele minuten doet het zijn werk en voel je de ontspanning.
Maak een afspraak met je huisarts als je beenkrampen erg vaak voorkomen of buitengewoon pijnlijk zijn, als ze gepaard gaan met zwellingen, plotseling zwakke spieren of huidveranderingen. Ook als je krampen na het rekken, strekken of wandelen niet overgaan, kan je beter je huisarts bellen.
De meest voorkomende zijn stress, te zoute voeding en te weinig beweging. Dat zorgt er ook voor dat je lijf verkrampt. Probeer dat dus te vermijden. Laat ook regelmatig je bloeddruk meten als je last hebt van een te hoge bloeddruk.
Het helpt ook tegen kramp in de benen, rusteloze benen en groeipijn bij kinderen. Leg tussen matras en onder het onderlaken aan het voeteneinde een stukje Sunlight zeep en de klachten verminderen of verdwijnen. Mensen met eczeem wassen zich zelfs met Sunlight zeep en schijnen hier baat bij te hebben.
De oorzaak van nachtelijke spierkrampen is onbekend. Verondersteld wordt dat spierkrampen kunnen samenhangen met specifieke situaties zoals na (intensief) sporten of repeterende bewegingen en belasting van de kuitspier.
Een trillend ooglid, en kramp in de kuiten - dat zijn de symptomen van een magnesium tekort die iedereen wel herkent. Maar als het lichaam niet genoeg magnesium krijgt kan het dat ook op een andere manier uiten: Tintelend of verdoofd gevoel. Vermoeidheid, slapeloosheid, algehele malaise.
De enige manier om echt zeker te weten of je kampt met een magnesiumtekort is door een bloedonderzoek.
Als je een langdurig tekort hebt aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Naast onrust, hoofdpijn en migraine hebben de klachten met name betrekking op stress, je spieren (bijvoorbeeld spierkramp of een trillend ooglid), energie (emotioneel of prikkelbaar), weerstand en bloeddruk.
Zeep in je bed. Een tip uit de oude doos: leg een stuk zeep onder je hoeslaken en je nachtelijke spierkrampen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Kramp ontstaat namelijk door verzuring van je spieren.
Dit onderzoek heeft een aanwijzing opgeleverd dat spierkrampen kunnen voorkomen als bijwerking na het gebruik van langwerkende inhalatie-β2-sympathicomimetica, kaliumsparende diuretica en thiazidediuretica. Deze geneesmiddelen zouden nachtelijke spierkrampen die bij ouderen vaak voorkomen, mogelijk kunnen verergeren.
Magnesium komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals noten pitten, zaden, (groene) groenten, peulvruchten, vlees, vis, volkorenproducten en melkproducten. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium.