Breng eerst oogschaduw aan en daarna pas de eyeliner en mascara. Zo niet dan bestaat de kans dat je de eyeliner terug uitveegt en dat de oogschaduw in je wimpers blijft plakken.
De truc is om in plaats van een penseel of oogpotlood, je bruine oogschaduw te gebruiken. Pak een scherp oog-of eyelinerpenseel (vaak angle liner genoemd) en maak je kwast een beetje nat. Als je de kwast in oogschaduw doopt, pakt hij meer product én meer pigment. Je kunt dan ook makkelijker een lijn zetten.
Je foundation is de basis. Sommige visagisten beginnen eerst met de oogmake-up, en zullen dan pas je foundation aanbrengen, zodat ze eventuele make-upresten van je oogschaduw (die onder je ogen zouden terechtkomen) kunnen verwijderen. Kies zelf wat voor jou het makkelijkst werkt.
Een primer vervaagt je poriën, rimpeltjes en oneffenheden
Het legt als het ware een 'filling' laagje over je huid, waardoor de kleurpigmenten van je foundation niet meer in je poriën of in fijne lijntjes kruipen. Je huid ziet er meteen veel egaler uit.
Op je waterlijn
Dan kun je (een waterproof) oogpotlood op je onderste en bovenste waterlijn aanbrengen. Let op dat dit je ogen optisch kleiner maakt, maar het is wel ontzettend mooi! Wil je je ogen juist groter laten lijken? Breng dan een huidskleurig of wit oogpotlood aan op je onderste waterlijn.
De ogen zijn misschien wel het meest gevoelige orgaan van het menselijk lichaam en de waterlijn al helemaal. Toch adviseren veel visagisten je om een eyeliner aan te brengen op je waterlijn, als je een perfecte smokey eye-look wilt creëeren.
Hoe je zo snel mogelijk een rechte lijn boven je oog krijgt? Door niet te trekken aan je buitenste ooghoek. Dit zorgt ervoor dat de huid ietwat gaat rimpelen als je 'm weer loslaat, en tja, dan is dat lijntje ook meteen oneven.
Een oogpotlood is poederig (Kayal of Kohl) en een eyeliner is vloeibaar. Een oogpotlood kan je nog mooi vervagen als je het hebt aangebracht en een eyeliner moet je in een keer goed en netjes aanbrengen. Verder is een oogpotlood wat zachter dan een eyeliner. Die komt wat harder over.
Altijd eerst foundation! Doe je eerst de concealer, dan smeer je het er immers zo weer af met foundation. Hetzelfde geld voor roodheid rond je neus of op andere plekken: éérst foundation om de boel 'rustiger' te laten ogen, zo zorg je er ook voor dat je niet te ver doorslaat met het wegpoetsen.
Een concealer wordt gebruikt om oneffenheden en donkere vlekken te camoufleren. Ook geeft het extra dekking op plekken in het gezicht die misschien iets meer aandacht nodig hebben. Je kunt concealer inzetten als extra stap, na het aanbrengen van een foundation.
Waar komt m'n blush? Een vuistregel uit de oude doos: glimlach naar jezelf in de spiegel, zodat de appeltjes van je wangen verschijnen. Op het bolle gedeelte van de wangen komt je blush. Werk de blush vervolgens uit richting de slapen of oren, afhankelijk van je gezichtsvorm en het effect dat je wil bereiken.
Vergeet al te felle kleuren, vergeet metallic en andere glanzende oogschaduw. Felle kleuren steken te veel af bij een ouder wordende huid, metallic legt extra de aandacht op rimpeltjes en oneffenheden. Crème-achtige oogschaduw hoopt zich vaak na wat tijd op in de lijntjes van de ogen.
Er is nog een regel die geldt als je ouder wordt: gebruik geen felle rode kleuren die naar oranje of bruin neigen, want dan lijken je tanden minder wit. Er zijn ook visagisten die zeggen dat je beter zachtere kleuren kan gebruiken, maar daar trek ik me niks van aan.
Kies voor een matte of satijnachtige oogschaduw en vermijd glanzende, metallic oogschaduw, die versterken juist rimpels en lijntjes. Gebruik ook geen crèmeachtige oogschaduw als die niet direct opdroogt, deze vult rimpels en lijntjes en gaat in de oogvouw zitten.
Slijp de punt van je potlood en verwarm deze even tussen je vingers als hij te hard is. Til je bovenste ooglid een klein beetje op en breng op de waterlijn – het randje onder je bovenste wimpers – het kohlpotlood aan. Doe dit ook op de onderkant. Slijp het puntje weer en teken ook een lijntje tussen je wimpers.
Je kunt oogpotlood gebruiken als eyeliner, maar andersom is een stuk lastiger. Houd je van strakke, scherpe lijnen, dan is een eyeliner meer geschikt. Met een oogpotlood kun je ook strakke lijnen maken, maar die zijn iets minder 'hard' en je kunt het makkelijker vervagen.
De Khol Kajal ziet er niet uit zoals de meeste eyeliners of oogpotloden. Het lijkt alsof je er nog een dop moet afdraaien, maar dit is het 'potloodgedeelte' al. In vergelijking met andere oogpotloden en eyeliners ligt deze erg fijn in de hand, omdat de vorm op een pen lijkt en het een dun uiteinde heeft.
Voor de rijpere huid raden wij een primer aan die ook hydraterend is, misschien met een textuur op waterbasis, zoals de Uniformerende en perfectionerende gezichtsprimer waarvan de lichte, verfrissende textuur je teint zal opfleuren.
Een primer gebruik je zeker en vast bij een bepleisterde muur. Een primerlaag neemt immers de zuigkracht van de bepleistering voor het overgrote deel weg. Als je met gewone verf op een bepleisterde muur schildert, zonder dat je een primer gebruikt, dan zuigt de muur die verf volledig op.
Breng een primer aan na je dagcreme of olie en voor de foundation. Een primer vult lijntjes en zorgt ervoor dat je make-up beter hecht aan je huid. Hierdoor blijft je make-up de hele dag goed zitten wat ideaal is als je een feestje hebt!