Als je een theatrale persoonlijkheidsstoornis (histrionische persoonlijkheidsstoornis) hebt sta je erg graag in het middelpunt van de belangstelling. Je komt spontaan, charmant en sociaal over en bent erg aanwezig. Je dikt je gevoelens vaak aan en brengt ze op een dramatische manier.
Bij iemand met een histrionische-persoonlijkheidsstoornis vallen vaak het eerst de opvallende expressie (in taal en kleding bijvoorbeeld) en het zoeken naar aandacht op. En wanneer deze overdadige behoefte aan aandacht niet wordt vervuld, wordt hij of zij vaak onzeker, kwaad of zelfs somber.
Claimend gedrag hangt vaak samen met een psychische nood, bijvoorbeeld onzekerheid, angst, eenzaamheid, verveling, verdriet en andere emotionele pijn. Of er kan een depressie onderliggen, een dwangmatigheid, een overheersende persoonlijkheid, psychotische problemen, of overdreven bezorgdheid voor ziekte.
De oorzaak van de persoonlijkheidsstoornis ligt vaak in het verleden. Zo vermoeden onderzoekers dat opvoeding een grote rol speelt, bijvoorbeeld het veelvuldig krijgen van kritiek vanuit ouders of door ouders die onvoorspelbaar reageren op het gedrag van een kind.
Mensen met een aandachtstekortstoornis hebben levenslang problemen met de aandacht of concentratie, of ze zijn hyperactief en impulsief, of er is een combinatie van beide. Bij kinderen en volwassenen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) overheerst het gebrek aan concentratie en rust.
Het hyperkinetisch syndroom bij kinderen bestaat uit aandachtzwakte en overbeweeglijk gedrag. Vaak voegen zich daarbij: prikkelbaarheid, afleidbaarheid, impulsivi teit, lage frustratie-tolerantie en matige schoolprestaties.
Als je een theatrale persoonlijkheidsstoornis (histrionische persoonlijkheidsstoornis) hebt sta je erg graag in het middelpunt van de belangstelling.Je komt spontaan, charmant en sociaal over en bent erg aanwezig.Je dikt je gevoelens vaak aan en brengt ze op een dramatische manier.
In het kort. Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.
De meest voorkomende persoonlijkheidsstoornissen zijn de borderline-, vermijdende- en andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis. Het natuurlijk beloop (zonder behandeling) van een persoonlijkheidsstoornis verschilt sterk per persoon en per type stoornis.
Mensen met persoonlijkheidsstoornis hebben een star patroon van denken, voelen en handelen. Deze karaktertrekken ontstaan vaak al op jonge leeftijd. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis uit Cluster A zijn vaak excentriek en kunnen vreemd of apart overkomen.
Mensen met een histrionische persoonlijkheidsstoornis uiten emoties vaak overdreven uitbundig en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Op de omgeving komt iemand met een histrionische-persoonlijkheidsstoornis over als een sociaal en charmant persoon.
Kenmerken We spreken eerder van claimend gedrag als: -De vragen overmatig of zelfs onnodig lijken, er iets wordt gevraagd wat de ander al weet of zelf kan; -Onduidelijk blijft wat zij wil, of telkens iets anders wordt gevraagd; -De manier van vragen nadrukkelijk en/of onprettig overkomt.
Codependentie betekent letterlijk mede afhankelijkheid. Het ontstaat in de kindertijd als een reactie op trauma. Wanneer je codependent gedrag vertoond ben je emotioneel afhankelijk van een persoon. Je gedraagt je naar de wensen en verwachtingen van een ander.
Als je een borderline persoonlijkheidsstoornis hebt, vertoon je sterke stemmingswisselingen en voel je je erg instabiel. Je kunt opeens heel kwaad zijn en het andere moment weer heel vrolijk of somber. Je kunt impulsief reageren. Iemand met borderline is ontzettend bang om in de steek gelaten te worden.
Iemand met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis leidt een teruggetrokken leven. De aandoening wordt gekenmerkt door verregaande afstandelijkheid in relaties met familie en vrienden. Mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis hebben weinig behoefte aan contacten en beleven er ook geen plezier aan.
Wat is een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis? Iemand met een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) heeft meerdere persoonlijkheden. De klachten kunnen per persoonlijkheidstoestand verschillen. Bij iedere persoonlijkheid hoort ander gedrag en soms ook stemgeluid, smaak of stijl.
Mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis of aandachtsstoornis, houden van veel aandacht. Ze hebben de neiging om hun gevoelens flink aan te dikken en deze op een dramatische manier te brengen. Als ze niet in het middelpunt van de aandacht staan is de teleurstelling groot.
Een bipolaire stoornis of manisch-depressieve stoornis kenmerkt zich door voorkomen van 'tegenovergestelde' stemmingen.
Ja, gelukkig wel. Persoonlijkheidsstoornissen kunnen goed behandeld worden met bijvoorbeeld Schematherapie en MBT (Mentalization Based Treatment). De duur van de behandeling verschilt van persoon tot persoon. Sommigen cliënten zijn in een aantal maanden geholpen, bij anderen kost het meer tijd.
Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis houden weinig rekening met anderen. Ze kunnen zich niet zo goed in een ander inleven en gebruiken andere mensen vooral voor hun eigen doelen. Ze hebben een grote behoefte aan bewondering en reageren doorgaans met woede op elke vorm van kritiek of afwijzing.
De behandeling van een persoon met dit type persoonlijkheidsstoornis bestaat voornamelijk uit psychotherapie. De reden voor het aanvragen van therapie is meestal niet de structuur van de persoonlijkheid van een theatraal persoon, maar eerder problemen en crises die verband houden met relaties met andere mensen.
Mensen met een persoonlijkheidsstoornis hebben veelal problemen op het gebied van: identiteit (zelfbeeld);zelfsturing (het behalen van persoonlijke doelen);en/of verbondenheid en intimiteit (intermenselijke relaties).
Bij een persoonlijkheidsstoornis is psychotherapie de beste behandeling. Het doel van psychotherapie is dat de klachten minder worden en dat uw naaste er beter mee leert omgaan. De huisarts of de praktijkondersteuner van de huisarts (POH-GGZ) kan uw naaste hiervoor doorverwijzen naar een psychotherapeut.