Laat de korst goed zitten en krab/pulk er niet aan. Anders moet het hele proces opnieuw beginnen en maak je de huid weer opnieuw open. Dit keer dieper dan daarvoor. De wond gaat jeuken omdat er een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Een oppervlakkige schaafwond kun je "aan de lucht laten drogen". Zit er een korst op dan kun je deze soepel houden door er vaseline op te smeren.
Wanneer de wonde te nat is, dek je deze beter niet af. Wanneer er zich toch een korstje op de wonde ontwikkelt, hydrateer je deze het best met een hydraterende - en huidherstellende verzorging in combinatie met een niet-inklevend verband. Dit is een teken dat de wonde te weinig wondvocht afgeeft of te droog is.
Als de schaafwond begint te genezen en er zit een korst op, dan kun je de schaafwond verzorgen door er wat vaseline op te smeren.
Door de vorming van collageen - een eiwit van de huid en het bindweefsel - sluit de wonde zich geleidelijk aan naarmate de wondranden samentrekken. Dit proces kan tot 10 dagen duren. Vaak vormt er zich een korst van gedroogd bloedplasma en bloedcellen die het gewonde gebied beschermt.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Als u de korst eraf krabt, kunt u niet alleen de wond weer openmaken en bacteriën toelaten, maar ook een groter litteken creëren wat een mooie wondgenezing tegengaat. Raadpleeg altijd uw arts als de wond diep is of tekenen van infectie vertoont, zoals roodheid, zwelling of warmte.
Waar: Wanneer een wond jeukt, geeft dit aan dat het genezingsproces aan de gang is. We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je wond jeukt. Na het ontstaan van de wond begint de aangedane huid vaak te tintelen of te jeuken.
Sudocreme zinkzalf beschermt de huid als ook beschadigde huid. Het is daarom ook goed te gebruiken als men een schaafwond heeft.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Hansaplast Wondhelende Zalf vormt een ademende laag welke de wond tegen externe invloeden beschermt en het uitdrogen van de wond voorkomt. Het is klinisch bewezen dat dit voor en snellere wondgenezing zorgt en het risico op littekenvorming vermindert. De Hansaplast Wondhelende Zalf is zeer huidvriendelijk.
Nog altijd denken heel veel mensen dat de vorming van een korst gunstig of zelfs onontbeerlijk is voor een goede wondheling. Maar is dat wel zo? Neen, dat klopt helemaal niet. Een korst vertraagt zelfs de wondheling, en nog erger, verhoogt ook het risico op een litteken.
Smeer witte vaseline in de wond om het vochtig te houden.Dat zorgt voor een optimale genezing.
Het meest schrijven artsen voor ZOK-zalf, zinkoxidesmeersel (zinkolie) of zinkoxidepasta. Deze huidmiddelen beschermen de huid en werken licht indrogend en verkoelend. De jeuk vermindert snel. De vochtige huid droogt in en kan sneller genezen.
Hansaplast Wondhelende Zalf: ondersteuning van natuurlijke wondgenezing. Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing breng je de Hansaplast Wondhelende Zalf dagelijks aan. Dit doe je tot de wond volledig is genezen. Bedek de wond daarna met een Hansaplast pleister, steriel verband of kompres, indien nodig.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Proteïnen of eiwitten vormen naast water het belangrijkste bestanddeel van je lichaam. Heb je een wond, dan is het belangrijk dat je voldoende proteïnen binnenkrijgt. Die zorgen ervoor dat nieuw weefsel kan aangroeien. Proteïnen zitten onder andere in vlees, kip, ei en zuivelproducten.
De wond is schoon en heeft een gezonde glanzende rode kleur. De wond zit in de goede fase om te kunnen gaan genezen. Wanneer de wond geelbeslag (pusvorming) heeft kan dit duiden op een infectie. Hierbij is van belang dat de wond met de juiste wondmaterialen wordt schoongemaakt en beschermd.
De bloedplaatjes maken eiwitten aan die een raster van draden crëeren waarmee de beschadiging wordt bedekt. Maar het korstje dat zo ontstaat, gaat na verloop van tijd jeuken. En dan ga je krabben en pulken en trek je dat harde laagje er mogelijk af. Die jeuk lijkt dus contraproductief voor de wondgenezing.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.