Een btw-identificatienummer is voor eenmanszaken en zzp'ers een uniek nummer. Het nummer krijg je van de Belastingdienst als zij je als 'ondernemer voor de btw' zien. Je gebruikt je btw-id voor alle contacten met klanten en leveranciers, zoals op je facturen en website.
Alle zzp'ers en eenmanszaken ontvangen een btw-nummer. Je gebruikt deze in je communicatie naar buiten. Zo kunnen je klanten eventueel opzoeken of ze te maken hebben met een legitiem bedrijf. Het is verplicht om je btw-identificatienummer op je factuur te zetten.
Je bent verplicht om je btw-identificatienummer te zetten op facturen die je stuurt aan andere ondernemers, maar ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn, zoals verenigingen en stichtingen. Je btw-nummer op je website vermelden is alleen verplicht als je producten of diensten verkoopt via je site.
Als u een eenmanszaak hebt of zzp'er bent, gebruikt u 2 nummers: uw btw-identificatienummer en uw omzetbelastingnummer (dit heette vroeger het btw-nummer). Als u ondernemer wordt voor de btw, ontvangt u hierover 2 brieven van ons.
Het normale btw-tarief bedraagt 21%.
Nadat u uw onderneming bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven, laten wij u weten of u ondernemer bent voor de btw. U krijgt dan een brief waarin staat hoe en wanneer u btw-aangifte moet doen. U bent ondernemer vanaf het moment dat u iets doet voor uw onderneming. Bijvoorbeeld een investering.
Hoeveel kost het aanvragen van een btw-nummer? Om uw btw-nummer te activeren, betaalt u een eenmalige kost van € 55, exclusief btw. Deze beroepskost is 100% fiscaal aftrekbaar, ook als zelfstandige in bijberoep.
Wil je deze btw vrijstelling aanvragen, meld je dan aan via het formulier op de website van de Belastingdienst. Zodra je goedkeuring hebt ontvangen en gebruik maakt van de KOR, gaat de btw vrijstelling vanaf de start van het eerstvolgende kwartaal in. Vanaf dat kwartaal hoef je ook geen btw-aangifte meer te doen.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Als ondernemer betaal je omzetbelasting. Hiervoor heeft iedere ondernemer (met btw-plicht) een btw-nummer voor communicatie met de belastingdienst. Eenmanszaken hebben sinds 2020 ook een extra btw-ID voor op de website en facturen.
Op elke factuur die u krijgt moeten de volgende gegevens staan: de naam en het adres van de leverancier. het btw-identificatienummer van de leverancier. uw naam en adres.
Het maximumbedrag voor inkomsten uit overige werk is € 8.750,- (laatste update in 2021). Meer bijverdienen naast dit bedrag mag, mits je je inschrijft als ondernemer. Meer opgeven bij je inkomstenaangifte kan niet en inkomsten verzwijgen betekent dat je zwart werkt en je schuldig maakt aan belastingontduiking.
Je krijgt je btw-id en omzetbelastingnummer binnen 2 weken na de startdatum van je bedrijf van de Belastingdienst. Ontvang je binnen 2 weken geen reactie van de Belastingdienst? Bel dan met de BelastingTelefoon (0800 05 43).
Vanaf 1 januari 2020 krijgen alle eenmanszaken van de Belastingdienst een nieuw btw-nummer. Het btw-nummer bestaat nu uit het Burgerservicenummer (BSN) met de toevoeging 'B01'. Om te kunnen voldoen aan de wettelijke verplichtingen mag de Belastingdienst het BSN-nummer niet meer in het btw-nummer verwerken.
Vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten
componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten. financiële diensten en verzekeringen. fondsenwervende activiteiten. gezondheidszorg.
Bedraagt je jaaromzet minder dan 25.000 euro? Dan kan je je officieel registreren als 'kleine onderneming' en hoef je je klanten geen btw aan te rekenen. Dit heeft heel wat voordelen, zoals een eenvoudigere administratie. Maar het kan ook in je nadeel spelen: je kan immers de btw op je aankopen niet recupereren.
Behoor je tot één van de volgende vrije beroepen dan moet je wel btw aanrekenen: architect, belastingsconsulent, boekhouder, notaris, gerechtstolk, veearts, advocaat,… Ben je niet zeker of je nu btw-plichtig bent of niet, vraag dit dan na bij je Acerta ondernemingsloket of bij je boekhouder.
Een btw-ID kan je ook krijgen als je niet verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK. Via het OSO-formulier (Opgaaf Startende Onderneming) vraag je gratis een btw-ID aan. Als de Belastingdienst jouw aanvraag goedkeurt, ontvang je per post een btw-ID en btw-nummer.
Heb je een BTW nummer nodig? We spreken niet meer over een BTW nummer, maar wel over een Ondernemingsnummer. Iedereen die een zaak start (voor de webshop) heeft een ondernemingsnummer nodig. Ook moet iedereen zijn ondernemingsnummer laten activeren bij de BTW.
Nummers Belastingdienst voor particulieren
Als je géén onderneming hebt, kun je géén btw-id aanvragen.
Als ondernemer betaal je ook btw: de omzetbelasting. De omzetbelasting staat helemaal los van de inkomstenbelasting. De btw die je moet betalen aan de Belastingdienst heb je altijd eerst aan je klanten gefactureerd.
Een naheffingsaanslag gaat altijd samen met een boete. Voor het niet of te laat doen van aangifte (aangifteverzuim) is de boete 68 euro. Een boete voor niet, te weinig of te laat betalen (betalingsverzuim) is minimaal 50 euro en maximaal 5.514 euro.
Hebt u een aanslag ontvangen, en kunt u die niet op tijd betalen? Onderneem dan meteen actie. Bel de BelastingTelefoon: 0800 - 0543 en vanuit het buitenland: +31 555 385 385.