Van naveltruitjes met lage heupbroeken tot aan baggy broeken met legerprint en beha's als top. Een bijzondere tijd dus voor vrouwen die een beetje met de mode mee wilden gaan in de tijd. Wat ook zeker opvallend is, is de mode met het futuristische karakter dat we aan het begin van de jaren 00 zagen.
Stijlen die het in het bijzonder goed deden, waren de 'leger look' en de 'denim look'. Richting de midden jaren 2000, werden ook trucker petten, polo's met omhoog staande boorden, jeans met slijtplekken, naveltruitjes en gewatteerde jassen populair.
Aan het begin van de twintigste eeuw streefden moderne vrouwen meer bewegingsvrijheid na. De meest vooruitstrevende dames kleedden zich in Reformkleding zonder korset. Na de Eerste Wereldoorlog werden de rokken allengs korter, en de mode voor vrouwen steeds gemakkelijker draagbaar.
Meisjes en jonge vrouwen droegen geruite minirokjes, getailleerde truien, onderjurkjes, naveltruitjes, hoge kousen of panty's, en eventueel een gestreepte stropdas. Deze trend werd aangewakkerd door artiesten, populaire televisieseries en films, zoals 'Clueless'.
De jaren 90, en met toenemende mate ook de zeroes, zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen loopt tegenwoordig maar in oversized fleece truien, Tommy Hilfigger-kleding met grote logo's, Dr. Martens, Nike Air Max 90, Kappa, Umbro, wijde broeken, zeiljacks en andere modetrends uit die tijd.
Aan het begin van de jaren 80 droeg men voornamelijk wijde jeans, zoals je nu de mom en dad jeans kent. Even later werden dat wijdere trainingsbroeken en strakke spandex broeken in diverse kleuren. Vrouwen droegen steeds vaker leggings en panty's.
Hun looks werden door meisjes en vrouwen in de hele wereld geïmiteerd. Een nette vrouw droeg in die tijd een mantelpakje, bestaande uit een rok met een jasje waar een blouse onder gedragen kon worden. Jurken met een bolerojasje waren ook helemaal in de mode.
Bij edele vrouwen, werd het voorpand rijkelijk versierd met borduursel. Het was zichtbaar onder de laag uitgesneden bovenkleding. Van de lange mouwen ziet men in het begin van de zestiende eeuw weinig. Later worden zij, zoals bij de man, onder de mouwen van de bovenkleding tevoorschijn getrokken.
Door het wegvallen van een dwingende norm ontstond pas echt zoiets als mode in de vorm van een richtsnoer, een na te streven model. De kledingmode werd daarna voorgeschreven door de modehuizen. De eerste modeontwerper was Charles Frederick Worth (13 oktober 1825 - 10 maart 1895) die het eerste modehuis in Parijs begon.
Van naveltruitjes met lage heupbroeken tot aan baggy broeken met legerprint en beha's als top. Een bijzondere tijd dus voor vrouwen die een beetje met de mode mee wilden gaan in de tijd. Wat ook zeker opvallend is, is de mode met het futuristische karakter dat we aan het begin van de jaren 00 zagen.
In de jaren 2010 tot 2020 werd kleding steeds wijder en stond comfort vooral voorop. De skinny jeans werden bijvoorbeeld ingeruild voor flared pants en de strakke crop tops maakten plaats voor wijde sweaters en oversized shirts.
Mode is Frans (Latijn: modus) en betekent manier of wijze. Het kan betrekking hebben op kledingstijl, maar wordt ook in andere contexten gebruikt om aan te geven dat iets populair is of aantrekkelijk gevonden wordt.
Al 200.000 jaar begonnen de verre voorouders van de moderne mens kleding, te dragen. In het begin waren deze kleren niets meer dan een bescherming tegen omgevingsinvloeden zoals regen of kou. In de ijstijd (ongeveer 130.000 jaar geleden) gebruikte de mens dierenhuiden, bont en plantaardig materiaal als kleding.
Mode is een afspiegeling van het tijdsbeeld. De mode reageert op maatschappelijke en economische veranderingen. De roklengte is daar in de eerste jaren na de tweede Wereldoorlog een goed voorbeeld van. In die jaren van schaarste werden de rokken langer en wijder.
Overdag droegen vrouwen clochehoeden, de hoedrand diep over het gezicht getrokken en 's avonds werden mooi versierde tulen haarbanden gedragen, ook vaak afgezet met glasparels. De charleston was een geliefde dans in de roaring twenties en de schoenen waren indertijd dan ook bedoeld om mee te dansen.
Kleding uit de jaren '20 stond tevens bekend om de grote aandacht voor detail. Zo zat er zelden een draadje los of een steekje verkeerd. De heren-garderobe bestond in de meeste gevallen uit een verzameling van keurige maatpakken, leren Oxford veterschoenen en een of meerdere vilten hoeden.
Zo rond 1900 was de mode totaal anders. Lange rokken, gedragen met hooggesloten blouses en natuurlijk kon het korset met walvisbaleinen niet ontbreken. Elke fatsoenlijke vrouw droeg een korset. Vrouwen uit de arbeidersklasse droegen geen korset.
In de jaren 40 droegen de meeste dames hun haar tot op de schouders en gingen ze voor een gewaagdere look. Het was een trend om het haar aan de voorkant hoog op te steken, of het te krullen. Hoeden waren zeer geliefd, vooral de wat kleinere hoedjes die dicht op het hoofd lagen.
Met name tweed jasjes, jasjes met brede revers en broeken met omslagen waren populair. Ook gingen steeds meer mannen over op nylon overhemden en smalle dassen. In de avond was het niet meer zo gebruikelijk om een smoking te dragen. In plaats daarvan werden juist donkerkleurige kostuums veel gedragen.
In tegenstelling tot de jaren '20, waren dameshoeden in de jaren '30 een stuk minder belangrijk. Het haar werd echter nog steeds vrij kort gedragen en bont en make-up waren behoorlijk populair. Een nieuwe trend die rond de jaren '30 ontstond was het borduren of graveren van initialen in kleding.
Populaire kledingstukken waren de kniehoge rok, wijde pantalon, blazer met schoudervullingen en gekleurde blouse. Omdat vrouwen steeds vaker formele schoenen, zoals kitten heels, gingen dragen en er langer op moesten lopen, begonnen veel schoenproducenten in te spelen op de vraag naar extra stevigheid en comfort.
Aan het begin van de jaren 60 droegen de meeste vrouwen nette A-lijn jurken en rokken, tailleriemen en trenchcoats. Het was pas op de helft van de jaren 60 dat er een duidelijk verschil te zien was. Het statement item de minirok werd toen geïntroduceerd - iets waar veel vrouwen in eerste instantie aan moesten wennen.
Een woonkamer die blauw staat van de rook, rondrijden zonder autogordel en gewoon de speeltuin in zonder toezicht: dingen die je vast herkent als je bent opgegroeid in de 80's. Nou, dat is nu wel anders! Deze acht alledaagse zaken uit de jaren 80 kun je je tegenwoordig bijna niet meer voorstellen.