De lens kan enigszins verplaatst zijn waardoor die niet precies in de pupilopening zit. Dit wordt “kunstlens dislocatie / decentratie / subluxatie” genoemd. De kunstlens kan ook volledig verplaatst zijn en achter in het oog gevallen zijn.
Bij een lenswissel vervangen we uw eigen ooglens helemaal door de kunstlens. Deze kunstlens heeft de juiste afstandcorrectie (dichtbij en/of veraf) of cilindercorrectie. Natuurlijk is de behandeling pijnloos, omdat uw oog wordt verdoofd.
Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Toch kunnen er complicaties optreden. Meestal betekent dit dat het herstel van het zicht goed, maar langzamer verloopt. Heel soms leidt een complicatie tot een verslechtering van het zicht.
Door een kunstlens met de juiste sterkte uit te kiezen, is geprobeerd om uw zicht van veraf zo goed mogelijk te maken. De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden.
Sinds kort is het mogelijk om bij bij staar in één keer 2 ogen te laten behandelen. Is de tweezijdige (bilaterale) staaroperatie iets voor u? Anneke Jansen (adviseur Oogzorg bij de Oogvereniging) geeft advies. Eind 2021 is de behandelrichtlijn voor staar (cataract) vernieuwd.
De kunstlens kan ook ná de staaroperatie van positie veranderen of dan pas zichtbaar zijn. De lens kan enigszins verplaatst zijn waardoor die niet precies in de pupilopening zit. Dit wordt “kunstlens dislocatie / decentratie / subluxatie” genoemd.
Nadelen lensimplantatie
Uw hersenen hebben enige tijd nodig om te wennen aan het nieuwe zicht. Hierdoor kunt u tijdelijk een blauw/paars zicht, halo's en uitstralingen rond verlichting zien. Binnen enkele maanden na de ingreep verdwijnen deze verschijnselen vanzelf.
Meestal wordt weer een kunstlens teruggeplaatst in de kapselzak. Na verloop van tijd kan het dunne lenskapsel krimpen en weer troebel worden. U kan dit merken doordat uw gezichtsvermogen ten opzichte van de tijd vlak na de operatie wat achteruit gaat. Het lezen kan bijvoorbeeld moeilijker worden.
Er bestaat een groter risico op een netvliesloslating en vocht onder de gele vlek (macula-oedeem) na de staaroperatie. Macula-oedeem wordt in deze folder besproken. De kans dat het lenszakje tijdens een staaroperatie scheurt is klein, ongeveer bij 1-2% van de staaroperaties.
Als bij u sprake is van astigmatisme (een cilinder) heeft u voor ver en dichtbij een bril nodig. Als u een andere oogaandoening heeft die uw gezichtsscherpte beperkt, is een monofocale lens vaak de beste keuze.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts.
Symptomen van nastaar
langzaamaan weer minder scherp of waziger zien; met 1 oog dubbelzien; verblinding bij fel licht; schittering in het oog bij fel licht.
Bij een staaroperatie haalt de oogarts de troebele lens uit het oog en vervangt deze door een kunstlens. Deze lens gaat de rest van uw leven mee. De oogarts opereert meestal maar één oog per operatie.
Bij een deel van de mensen die een staaroperatie ondergaan kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De klachten die dan ontstaan, zijn vergelijkbaar met staarklachten, met name wazig, niet scherp zien. In zo'n situatie is er sprake van nastaar. Dit is overigens een veelvoorkomend verschijnsel.
Voor een refractiebehandeling (ooglaseren en lensimplantatie) geldt in ieder geval: U bent 18 jaar of ouder; uw ogen zijn dan volgroeid. U draagt een bril of contactlenzen om goed te kunnen zien.
U kunt lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes zien. Het kan ook zijn dat u slechter ziet. Een scheurtje in het netvlies kan behandeld worden met een laserbehandeling. Dit wordt gedaan om een netvliesloslating te voorkomen.
Veel mensen die last hebben van staar, hebben dit aan beide ogen. Patiënten met staar worden behandeld met een staaroperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens.
Ongeveer de helft van de patiënten die staar hebben gehad, krijgt nastaar. Meestal gebeurt dit tussen de één en de tien jaar na de staaroperatie. De klachten van nastaar zijn vergelijkbaar met staar. Uw gezichtsvermogen gaat geleidelijk achteruit.
Nastaar is een onschuldige aandoening die met laser verholpen kan worden.
Deze vlekjes zijn resten van het lenszakje en verdwijnen vanzelf na enkele dagen. In uitzonderlijke gevallen bestaat er een kans op netvliesloslating en op een verhoogde oogdruk.
Bij een lensvervanging of refractive lens exchange (RLE) wordt uw natuurlijke ooglens verwijderd en vervangen door een kunstlens die de sterkteafwijking corrigeert. Deze behandeling is gelijkaardig aan een cataractoperatie, met het verschil dat er nu een heldere in plaats van een troebele ooglens wordt vervangen.
ReplaceLenzen vervangen je ooglens door een speciaal voor jou gemaakte implantlens. Ideaal wanneer je ouder bent dan 45 en af wil van bril of contactlenzen.
Het herstel na een Artisan-lens implantatie duurt één tot zes weken. Na ongeveer een week kunt u uw dagelijkse werkzaamheden oppakken, maar bestaat de kans dat de scherpte van uw zicht nog niet optimaal is. Het oog heeft tijd nodig om te herstellen en de gewenste kwaliteit te halen.