Maar ook witte wijn en rosé kan hier erg lekker bij zijn. Daarnaast zie je vaak veel verschillende soorten kaas op de borrelplank liggen. Een kaasproeverij kan heerlijk zijn met de juiste wijn, deze wijnen smaken het beste bij kaas. Daarnaast zie je ook vaak broodjes en olijven op de borrelplank.
Bij tapas wordt om deze reden dan ook vaak een jonge halfvolle, soepele, geurige en fruitig rode of witte wijn geschonken, maar ook een bruisende Spaanse cava, een fruitige rosé of een droge sherry behoren zeker tot de mogelijkheden.
Kies dan bijvoorbeeld voor een prosecco. Deze is niet te zuur of te zwaar en is vaak fris en fruitig. Vooral bij gefrituurde borrelhapjes doet een Prosecco het erg goed. Het vettige karakter van de hapjes gaat erg goed met de bubbels.
Een goede wijn voor bij de borrelplank is een wijn die toegankelijk is. Deze wijn moet veel verschillende smaken kunnen hebben en daardoor zelf ook niet heel uitgesproken zijn. Dit wijntje moet niet te zuur, te zoet of overheersend zijn. Drink je graag wit?
Borrel I. Arrangement 'Borrel I' is een uitgebreide borrel met een combinatie van een rondgang van koude en warme hapjes. Op tafel presenteren wij brood met huisgemaakte smeersels. Rondgang met combinatie van wraps; vis, vlees en vegetarisch.
Soms moet het ook niet meer zijn dan dat. Gezellig samen iets drinken met een knabbel erbij. Maar soms mag het ook iets meer zijn. Dan reken je op drie hapjes per persoon gedurende het eerste uur en daarna twee hapjes per persoon per uur.
Een rode wijn past goed bij de verschillende vleeswaren. Wanneer vlees met rode wijn wordt gecombineerd, worden de tannines in de wijn door de eiwitten in het vlees verzacht. Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry.
Tripel is aan te raden als u gegrilde kip, tonijn of geroosterde groenten op het menu heeft staan. Karamelachtig bier, zoals een donker bockbier en amber, is smaakvol in combinatie met gegrilde zalm. Herfstbock gaat perfect samen met een stoofschotel met veel uien, deze combi versterkt de smaak.
Bij je kaasplank kun je kiezen voor rode wijn, witte wijn of een versterkte wijn zoals port of dessertwijn. Bij smeuïge romige kazen zijn de wat zuurdere rode wijnen lekker. Een frisse witte wijn past goed bij kruidige kazen en een droge witte wijn doet het goed bij geitenkaas.
Als je een mooie plank maakt met een diversiteit aan vleeswaren, salami en rauwe ham (onder de kenners ook wel bekend als een charcuterie), kies dan voor bijvoorbeeld een redelijk toegankelijke Beaujolais of een Cabernet. De tannines in deze wijn worden door het vlees verzacht.
Rood vlees bij rode Spaanse (Tempranillo) of Cabernet Sauvignon. Witvis en visfilet vragen om een frisse wijn als Sauvignon Blanc, een Pinot Blanc of een Grüner Veltliner. Meer aromatische vis vraagt om Chardonnay. Gerookte vis wil een wijn met een rokerig accent, zoals Champagne, Pinot Gris of Sancerre.
Tapas zijn Spaanse voorgerechtjes die je zowel warm al koud kan opdienen. In Spanje kan je ze in de meeste bars krijgen. Bij ons komen ze meer en meer voor... ook als hapje om thuis te eten.
Naast dat ik het altijd weer leuk vind om iets lekker samen te stellen is het ook ideaal omdat je er naar ieders smaak wat op kunt leggen. Ook kun je het makkelijk van tevoren voorbereiden hoef je die dag of avond zelf niet lang in de keuken te staan.
Drankjes Bij een echte Italiaanse borrelplank, mogen Italiaanse drankjes natuurlijk niet ontbreken. Ga je voor een lekker glas wijn, dan kun je kiezen voor prosecco, een feestelijk glas spumante of natuurlijk witte of rode wijn of rosé, liefst uit Italië. Maar je kunt ook voor een vrolijke Aperol Spritz gaan.