Omdat deze wittint geen gele of rode ondertonen heeft, is het ook gemakkelijk te combineren met andere kleuren in een interieur. Wel kan deze wittint wat koeltjes ogen. Ben je dus echt op zoek naar een warme kleur wit? Dan kun je beter kiezen voor gebroken wit met een gele of rode ondertoon, zoals RAL 9010 of RAL 9001.
Verkeerswit als basiskleur
Zoals we hierboven al hebben genoemd is deze kleur wit heel goed te gebruiken als basiskleur. De combinaties met roze en blauw zijn perfect, maar denk ook eens aan andere kleuren. Een groene kleur past bijvoorbeeld ook prima. Ideaal voor een frisse look die net even anders is.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016
RAL 9001 lijkt qua kleur een beetje op koffiemelk. Dit is dus een vrij donkere kleur wit. RAL 9010 is al een stuk frisser en lichter, maar niet te kil. RAL 9016 Verkeerswit is een van de lichtste tinten wit uit de RAL collectie.
Veel mensen gebruiken nu ook RAL 9016 in plaats van RAL 9010. Omdat RAL 9016 Verkeerswit geen gele ondertonen heeft, is de wit-tint erg eenvoudig te combineren met andere kleuren. Daarnaast is deze wit-tint geschikt voor ruimtes met een laag plafond. Door de lichte kleuren lijkt de ruimte groter.
Het verschil tussen RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016
RAL 9001: crème-achtig wit (werd vooral in de jaren '90 veel gebruikt). RAL 9010: zuiverwit, maar ziet eruit als gebroken wit wanneer je het tegen een spierwitte ondergrond houdt. RAL 9016: de witste van de drie, heeft ook wel de naam Verkeerswit.
Als je werkt met echt witte wanden in je kamer, is de keus voor off-white kozijnen de juiste. Het doet de kamer groter lijken en de muren nog witter. Varieer en experimenteer eens in de glansgraden van de verf in ral 9010. Hierdoor voorkom je dat de het gebruik van wittinten steriel en saai overkomen.
RAL 9010: zuiver wit
RAL 9010 heet officieel zuiver wit. Het is een hele toegankelijke standaardkleur voor gebruik binnenshuis. RAL 9010 is uitermate geschikt om plafonds, muren en kozijnen mee te verven. De RAL-kleur is niet te crème, maar ook niet te koel.
Er zijn namelijk heel veel kleuren wit. De meest voorkomende wittinten zijn RAL 9001 en RAL 9010, hiermee wordt ook veel gewerkt in de nieuwbouwsector. Deze kleuren zijn nauwelijks uit elkaar te houden, want niet alleen de naam lijkt op elkaar, maar ook de tint.
Keuzegids: ral 9010 of 9016 + alle andere ral wit tinten. Witte kleuren (en daarmee witte verf) worden aangeduid op twee manieren. Ten eerste de standaard kleurnaam; er is bijvoorbeeld zuiver wit, sneeuwwit of crèmewit.
Jan des Bouvrie kiest voor RAL 9016.
RAL 9001 is een warme, roomwitte verf die ook wel crème-wit, of gebroken wit wordt genoemd. RAL 9001 is nog steeds een veel gebruikte kleur, maar wordt de laatste jaren minder toegepast op de binnenmuren. Voor buitenkozijnen is 9001 nog steeds een hele populaire tint.
RAL 9010 en andere kleuren
Uiteraard kun je Flexa Powerdek gebruiken in Stralend Wit, in RAL 9001, RAL 9010 en alle andere kleuren die je kunt bedenken.
Onze favoriet: RAL 9010
Oké, het is niet echt een trendkleur, maar onze favoriet voor 2022 (en misschien wel voor altijd) is toch wel RAL 9010! Deze veelzijdige wittint is heel populair, en terecht. Je kan het met zo veel kleuren combineren, omdat het een neutrale, en tegelijk lichte en warme kleur is.
RAL 9235. Even voor de goede orde: de kleur RAL 9235 bestaat niet. Het kleurnummer 9235 is roomwit en is een kleur van Wijzonol. Je kunt Wijzonol kleuren dus ook niet omzetten naar RAL.
De tint 9010 is veel geschikter en doet veel warmer aan. Voor het plafond kun je eventueel wel 9016 kiezen, al is er niets mis mee om ook het plafond in RAL 9010 te doen.
Lichte kleuren zijn tegenwoordig populair. Daarom worden nieuwe kozijnen en deuren tegenwoordig meestal in RAL 9010 opgeleverd. Daardoor is RAL 9010 ook de meest verkochte witte verf. Het gebroken wit zorgt ervoor dat je kamer nog ruimer lijkt en de witte muren nog witter.
De RAL 9003 is de witste wit van het stel, bijna spierwit, en wordt steeds populairder. Alhoewel deze kleur nog niet veel in nieuwbouw gebruikt wordt zie je steeds vaker dat mensen deze kleuren op de muren toepassen in huis. De officiële naam van de RAL 9003 is signaalwit.
De kleur RAL 9001 is wat geliger van kleur: ook wel crème genoemd. De kleur RAL 9010 heet officieel zuiver wit. De kleur oogt wit totdat je deze bij een spierwitte achtergrond houdt, dan zie je dat het gebroken wit is.
RAL 9003. De RAL 9003 is een wittint die bijna spierwit te noemen is en is steeds vaker in nieuwbouwwoningen te vinden. Samen met RAL 9016 zijn dit de opkomde wittinten van dit moment. Vergeleken met RAL 9016 heeft de RAL 9003 een wat grijzere ondertoon, wat het een wat koelere kleur maakt.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K. Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt.
Vooral buiten waar wit vaak te wit is zorgt Roomwit voor een prachtige, warme kleurcombinatie met bijvoorbeeld donkerblauw, antraciet of monumentengroen. Voor binnen wordt er steeds meer voor Roomwit gekozen naast het veel gebruikte RAL 9010 en Ral 9001.
Ga je voor een basis in wit door voor de muren witte muurverf te kiezen en de vloer wit te houden, dan creëer je door de combinatie met aardse tinten als okergeel, bruin en oranje een sfeervol en warm geheel.
Een interieur met veel donkere meubels matcht goed met een lichte muur, terwijl lichte meubels of pastelkleurige meubels juist goed combineren met een donkere kleur.
Mooie kleuren voor gekleurde kozijnen
Wij vinden grijstinten altijd een goed idee. Grijs is een universele kleur en past overal bij. Zwart is een kleur die voor veel contrast zorgt maar ook het interieur heel bijzonder en gewaagd maakt. Kleuren zoals pastel tinten zijn ook erg leuk om te gebruiken.