De middag. In De middag begint het pas echt af te wijken van wat we in Nederland gewend zijn. Rond 2 uur begint in Spanje Siësta, wat letterlijk middagdutje betekent. Dit is in Nederland te vergelijken met de lunch, alleen is dit in Spanje veel langer en uitgebreider.
Veel winkels en bedrijven zijn tijdens de siësta van 14:00 tot 17:00 uur gesloten. Restaurants en cafés sluiten vaak wat later voor hun siësta, van 16:00 tot 20:00 uur. Heeft jouw vakantieadresje een receptie? Dan kan het zomaar zijn dat deze tijdens de middaguren gesloten is.
Veel mensen denken vaak dat de siësta langer dan één uur duurt, maar dit is echter niet waar. Officieel duurt een siësta maar tussen de 15 en 30 minuten en kan het gezien worden als een soort middagdutje.
De Spaanse siësta wordt na de lunch gehouden als de zon zijn hoogste positie heeft bereikt, op het warmste moment van de dag. Door het werk op dit moment te vermijden en een pauze te nemen, besparen Spanjaarden hun energie. Ze werken vervolgens wel langer door.
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten. In het weekend en in de zomer gebeurt ook met regelmaat dat men pas na 22:00 uur gaat eten.
Ze zijn zelfverzekerd en ambitieus
Ze zitten echter niet alleen maar te wachten tot er goede dingen met hen gebeuren. Spaanse vrouwen zijn ook erg ambitieus. Ze hebben een proactief karakter en ze zijn altijd in beweging en werken aan het verbeteren van hun leven en het leven van hun geliefden.
In Spanje zeggen ze na 2 uur Buenos Tardes, wat ongeveer duurt tot 8 uur. Rond 8 uur zijn de mensen klaar met werk en begint de avond.
Je voelt je fitter
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Niet een uniek Spaanse traditie
De naam siësta is waarschijnlijk afgeleid van de Romeinse term sexta hora, het zesde uur, gemeten vanaf zonsopkomst. Op dat moment staat de zon het hoogst aan de hemel en beginnen de warmste uren.
Op de Canarische Eilanden is dit gegeven ook nog in gebruik, in mindere mate dan vroeger omdat er druk is vanuit de regering en vooral vanuit de Europese Unie. Het beroemdste woord in alle Spaansprekende landen, na mañana is siesta.
Men werkt gemiddeld in de winter van 9 tot 14 uur en van 17 tot 20 uur. In de zomer is de werkdag van 7 tot 15 uur. Winkels gaan meestal pas in de ochtend om 10 uur open en in de middag om half zes en in de zomer zelfs later.
Uit een eerdere onderzoeken was al eens gebleken dat slapen of een middagdutje goed is voor het immuunsysteem en de gezondheid in het algemeen, mist niet langer dan 40 minuten. Volgens de onderzoekers is een kleine siësta van 30 minuten voldoende om het lichaam tot rust te laten komen en de nachtrust te bevorderen.
Het Spaanse ritme in een notendop: de meeste Spanjaarden starten hun werkdag om 10 uur en werken tot 14 uur. Dan begint de lunchpauze tot rond 17 uur. Daarna gaan ze weer aan de slag tot ongeveer 20 uur. 9 – 14 uur: De kinderen zitten op school en jij op je werk.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Wie écht wil profiteren van het middagdutje moet langer dan anderhalf uur slapen. Dit zorgt ervoor dat u in de volledige slaapcyclus doorloopt, waardoor u zich bij het opstaan een stuk fitter voelt. Het volbrengen van de volledige slaapcyclus zorgt ervoor dat de hersenen goed tot rust komen en kunnen opschonen.
Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter. Je slaapt dieper en je herstelt sneller.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Het gemiddelde jaarsalaris (in 2021) in heel Spanje is volgens het onderzoek 24.555 euro bruto (LET OP: dit is gemiddeld en dus niet het meest voorkomend).
Een werkdag mag niet meer dan 9 uur bevatten en voor werknemers onder de 18 is het beperkt tot maximaal 8 uur per dag. Traditioneel zijn de werkdagen in Spanje verdeeld in twee helften, van 10:00-14:00 uur in de ochtend en van 16:00-19:00 uur in de avond.
Het is voor de meeste werkenden in Spanje een hele verademing als ze in de tweede week van juni de extra betaling of vakantiegeld krijgen uitbetaald. Of dit geld tegenwoordig wel voor een vakantie gebruikt wordt is nog maar de vraag maar het extra loon is altijd welkom.
Spaanse mannen zijn wereldkampioen levensgenieters en zijn vooral geïnteresseerd in vijf dingen: seks, voetbal, eten, alcohol en gokken (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). De belangrijkste zorg voor een Spanjaard is om een goede tijd en levenslust te hebben.
Voorbeeld van een exoniem zijn “Spanjaard” of “Spaanse” (in het geval van een vrouw) of “Barcelonees”, “Madrileen” of “Valenciaan” in het Nederlands.
Je denkt al snel aan de flamenco bij Spanje maar ook de wereldberoemde schilders Picasso en Dalí en de bekende architect Antoni Gaudí komen uit Spanje. De oude steden, het grote aanbod aan musea en de vele iconen van de Spaanse cultuur maken het land interessant en verrijken je kennis.