Knipperende LED-lamp door een verkeerde dimmer of een niet-dimbare LED-lamp. Wanneer u een verkeerde dimmer gebruikt of probeert een niet dimbare LED-lamp te dimmen, dan gaan LED-lampen knipperen. Deze krijgt in dat geval te weinig voeding. Het gevolg is dat hij gaat knipperen.
Een losse draad, de aansluiting van een stroomonderbreker of terminal kan allemaal leiden tot problemen zoals flikkerende lampjes. Losse verbindingen zoals deze kunnen weerstand veroorzaken, wat leidt tot vonkoverslag, wat op zijn beurt kan leiden tot oververhitting en - in het ergste geval - elektrische branden.
Wanneer je niet-dimbare led lampen met een dimmer op dimstand zet, ontvangen de lampjes onvoldoende voeding waardoor deze gaan knipperen. Dit kan een stroboscoopeffect geven. Oplossing: Indien je led wilt dimmen, dien je dimbare led lampen op een led dimmer aan te sluiten.
LED spots gaan gemiddeld 35.000 branduren mee. Dit is natuurlijk niet voor iedere lamp hetzelfde, dus u kunt ervan uitgaan dat de minimale levensduur van LED ongeveer 20.000 branduren is, en de maximale levensduur ongeveer 60.000 branduren.
De meeste led lampen hebben een maximale levensduur van 50.000. Gemiddeld gaat een led lamp ongeveer 35.000 branduren mee. Niet elke lamp is hetzelfde waardoor de levensduur kan verschillen tussen de 20.000 en 60.000 branduren.
Indien je dit zeker wil weten, ga dan langs de dealer waar je hem gekocht hebt en check het met een lamp die hij heeft liggen. Lamp er uit halen (dit zou vrij makkelijk mogelijk moeten zijn) en als er brokken glas in je lamp zitten is hij stuk.
De lamp 'springt' omdat ten gevolge van de hitte een deel van het metaal verdampt. Na verloop van tijd is de draad zo dun dat die doorsmelt. Vanwege de piekstroom die ontstaat tijdens het aanschakelen, zal dit 'springen' meestal gebeuren op het ogenblik dat je de lamp aanschakelt.
Typisch gaat een LED 4 maal langer mee dan een CFL en 25 maal langer dan een gloeilamp die dezelfde hoeveelheid licht produceert.
Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van 2000 branduren. Dit betekent dat je na iets meer dan 1 jaar de lampen moet vervangen. Bij LED is dit pas nodig na ongeveer 10 jaar en bij sommige lampen 15 jaar.
Iedere situatie is natuurlijk anders, maar gemiddeld genomen zijn in Nederland onderstaande jaarlijkse branduren van de verlichting gebruikelijk: Woonkamer 1.000 uur/jaar. Kantoor omgeving 2.450 uur/jaar. Werkplaats 2.700 uur/jaar.
Hogere temperatuur, lagere levensduur bij LED
De LED zelf in de lamp en de elektronica in de lamp mogen niet heter worden dan 100 graden Celsius. Gloei en halogeen lampen worden wel veel warmer. Bij temperaturen van 100 graden Celsius en meer gaat de LED en de elektronica veel sneller kapot dan bij 70 graden Celsius.
Voor de werking maakt het niets uit. Maar de nul zit normaal op de schroefdraad van de fitting en de spanning op de stift, dit voorkomt dat je bij uitdraaien van een lamp onder spanning kan komen. Een aardlek kan altijd weigeren!
De lamp zou nu uit drie keer moeten knipperen. Dit duidt aan dat je lamp volledig is gereset.
Als een lichtstraal door die trillende lucht gaat, wordt het licht ietwat gebroken. Het resultaat is een fonkelende ster. Het licht van een ster die laag boven de horizon staat, moet een langere weg door de dampkring afleggen. Daarom zullen die sterren meer flikkeren.
LED lampen gloeien na doordat een elektrische apparaat zo weinig energie verbruikt dat dit niet afgevoerd kan worden. LED lampen verbruiken veel minder energie dan conventionele lampen waardoor de kans groter is dat de energie in de elektriciteitsdraden blijft hangen.
'Het heeft eenvoudigweg te maken met de turbulentie in de atmosfeer die wordt veroorzaakt door temperatuursverschillen. ' 'De flikkering die je waarneemt, is een gevolg van afbuiging van het licht in die turbulente lucht. Warme lucht is ijler dan koude lucht en geeft een lichtjes andere brekingsindex.
Op deze manier kun je door bepaalde lampen aan te zetten, en weer andere lampen uit te laten, de hele sfeer afstemmen op de huidige situatie. Als je dimmers gebruikt, heb je nog meer mogelijkheden. Hoeveel lampen zijn nu voldoende voor in de huiskamer? Meestal houdt men het op een aantal van 5 tot 10 lichtbronnen.
Met maximaal 192 LED-lampjes kunt u elk object ongeveer 30 dagen lang laten branden op AA batterijen. Varianten die grotere D batterijen gebruiken gaan doorgaans iets langer mee.
De levensduur van spaarlampen, die altijd vermeld moet staan op de verpakking, wordt uitgedrukt in uren en gaat van 4000 uren tot 15000 uren (vergeleken met gloeilampen 1000 uren).
Halogeenlampen gaan al iets langer mee: zo'n 3500 branduren. Dat is in vergelijking met led nog een korte levensduur. Dit komt onder andere omdat de gloeidraad binnenin de halogeenlamp verdampt na verloop van tijd door de hitte die vrijkomt. Spaarlampen gaan gemiddeld 7500 branduren mee.
Hoe vaak moet ik accu's vervangen? Accu's van noodverlichting dienen een minimale levensduur van 4 jaar te hebben en moeten na de levensduur preventief vervangen worden.
LED is een afkorting voor Light Emitting Diode, in het Nederlands lichtemitterende diode. Dit is een zuinige lamp, die gebruik maakt van elektriciteit om licht te produceren. Hierbij komt een heldere verlichting vrij met nauwelijks warmte, waardoor led lampen geschikt zijn voor vele verschillende toepassingen.
Als de lampen niet dimbaar zijn is het niet mogelijk om deze te dimmen, zelfs niet met een LED dimmer. Het probleem kan ook voorkomen als de driver van een inbouw- of opbouwspot niet dimbaar is, dan is het ook niet mogelijk om de lampen te dimmen en dan kunnen de lampen gaan flikkeren tijdens het dimmen.
Een lampje brandt door als ergens in het gloeidraadje (en dat kan op een zwakke plek zijn) het smeltpunt van het draadjesmateriaal wordt overschreden. Door wrijving van elektronen langs de atomen in het metaalrooster ontstaat warmte.