Lactose-intolerantie test bij de huisarts
Een lactose-intolerantie test die veel wordt afgenomen is een waterstof-ademtest. Hierbij wordt waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Dit wordt zowel gedaan voordat een suikeroplossing met lactose is gedronken als nadat deze suikeroplossing is gedronken (3 uur erna).
In het ziekenhuis kun je testen of je een lactose-intolerantie hebt aan de hand van een waterstof-ademtest, LTT of een eliminatie-provocatie test. Om het ontstaan van klachten te voorkomen, kun je lactase tabletten innemen of lactosevrije producten eten.
De genotypering van het MCM6 gen is vanaf 15 november 2021 aan te vragen via Zorgdomein SALT met de omschrijving lactose-intolerantie genotypering (MCM6) en wordt bepaald in 10 ml vers EDTA bloed. De test wordt wekelijks ingezet met een responstijd van 5-7 dagen en kost ongeveer 85 euro.
Omdat de afname van lactase activiteit genetisch bepaald is – en feitelijk een natuurlijk proces! – kan primaire lactose intolerantie tegenwoordig met een eenvoudige DNA-test in bloed worden aangetoond.
Het onderzoek
We gaan in de uitgeademde lucht de hoeveelheid waterstof na. Daarna krijgt uw kind een drankje met lactose (1 beker) en moet hij/zij op geregelde tijdstippen in het buisje blazen (elke 30 minuten). Als de lactose niet goed verteert, zal het waterstofgehalte in de uitgeademde lucht toenemen.
Wanneer je lichaam te weinig lactase aanmaakt (lactasedeficiëntie) en lactose niet goed kan opnemen (lactosemalabsorptie) dan kan dit leiden tot klachten. Veel voorkomende symptomen van een lactose-intolerantie zijn onder andere misselijkheid, huiduitslag, een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree.
Winderigheid en diarree. Misselijkheid en overgeven. Uitzonderlijk kan een lactose intolerantie ook gepaard gaan met andere symptomen zoals vermoeidheid en gewichtstoename.
Lactose-intolerantie kan niet genezen. De behandeling bestaat uit het verminderen van de hoeveelheid lactose die iemand met eten en drinken binnenkrijgt. Een diëtist kan bepalen hoeveel lactose iemand kan verdragen en de voeding hier op aanpassen. Hierdoor worden de klachten vaak minder.
Vóór het onderzoek:
Vanaf 19.00 uur mag u niets meer eten. U mag alleen nog water, thee of koffie zonder suiker/melk drinken. De warme maaltijd moet voor 17.00 uur genuttigd zijn. Kan dit niet dan mag u tot 19.00 uur broodproducten nuttigen.
Wat mag u niet eten
Uien, prei, paprika, radijs, asperges, knoflook, taugé, Zemelen en champignons.
Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase met het toenemen van de leeftijd geleidelijk af te nemen. Hierdoor kan je ook op latere leeftijd lactose-intolerantie krijgen. De mate van intolerantie verschilt per persoon. Dit hangt samen met de mate van het tekort aan lactase.
Meestal krijg je 1 à 2 uur na een maaltijd met lactose klachten. Soms komen ze wat later, bijvoorbeeld als je maag wat trager werkt (vertraagde maaglediging). Hoeveel last je van melkproducten hebt, hangt af van je gevoeligheid voor lactose en van de hoeveelheid lactose die je gegeten hebt.
Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
De Lactosevrije yoghurt & kwark van Arla Lactofree is gemaakt van echte koemelk, maar is vrij van lactose. De yoghurt wordt met behulp van lactase lactosevrij gemaakt. Dat maakt de yoghurt makkelijker te verteren* en geschikt voor als je last hebt van lactose intolerantie.
Ongeveer 1 week na het onderzoek is de uitslag bekend bij de aanvragend arts. Deze bespreekt de uitslag met u bij de eerstvolgende afspraak. Wanneer u niet nuchter bent, kan het onderzoek niet doorgaan. Neem voor u zelf eten en drinken mee voor na het onderzoek en wat te lezen voor tijdens het wachten.
Het makkelijkste alternatief zijn de verschillende lactosevrije koemelkproducten, zoals lactosevrije halfvolle melk en lactosevrije yoghurt. Er is geen officiële richtlijn wanneer een product lactosevrij of lactosearm genoemd mag worden.
In tegenstelling tot de magere variant is er wel halfvolle yoghurt te verkrijgen die vrij is van lactose. Doordat het tussen de 1,5% en 1,8% vet bevat is het de gezondste variant lactosevrije yoghurt die er te verkrijgen is.
,,Mensen die regelmatig last hebben van hun maag en darmen kunnen vaak slecht tegen melk. Lactose is een melksuiker die je moet verteren. Daarvoor is het natuurlijke enzym lactase nodig. Grofweg driekwart van de bevolking maakt dat enzym vanaf jonge leeftijd niet goed meer aan.
Is lactosevrije melk gezond of niet? Ja, de melk is net zo gezond als de reguliere variant. Het verwijderen van de lactose heeft bijna geen invloed op de smaak, kwaliteit en caloriewaarden van de melk. Alle natuurlijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen blijven gewoon behouden.
Lactose-intolerantie is wat anders dan een koemelkallergie. Bij een lactose-intolerantie ben je namelijk gevoelig voor de melksuikers in een product. Bij een koemelkallergie reageert het lichaam allergisch op de eiwitten die in koemelk zitten.
Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora). Hierbij ontstaan bepaalde vetzuren en gassen. Dit kan een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en rommelingen in de buik veroorzaken. De ontlasting is vaak dun, zurig, schuimend en soms wat groenig van kleur.