Dit zijn ongeveer 11.200 mensen. Het aantal mensen in Nederland dat aan snuifcocaïne verslaafd is kan geschat worden door bij andere drugs te kijken naar welk percentage van de problematische gebruikers nu eigenlijk in behandeling komt.
In 2019 heeft 4,9% van de bevolking van 18 jaar en ouder ooit in zijn/haar leven cocaïne gebruikt. Het percentage dat in de afgelopen maand heeft gebruikt ligt een stuk lager, namelijk 0,8% oftewel 110.000 mensen. De meeste gebruikers zijn tussen 20 en 29 jaar oud (1).
Cocaïne is een verslavende drug. Het stimuleert het beloningssysteem in je hersenen waardoor je steeds meer cocaïne wilt gebruiken met als gevolg cocaïne-afhankelijkheid en verslaving.
Gebruik van drugs door volwassenen
Bijna een kwart (24,6%) van de bevolking van 18 jaar en ouder gaf in 2021 aan ooit wel eens cannabis (hasj of wiet) te hebben gebruikt. Meer over: Ecstasy. GHB.
Uiterlijke symptomen van cokegebruik:
Cocaïne stimuleert de bloedsomloop waardoor je ogen er rood en waterig uitzien. Tandenknarsen. 'Strak' gezicht. Ophalen van de neus of vaak de neus vegen.
cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
Ephedra werkt alleen lichamelijk (men krijgt meer energie) terwijl coke ook een psychisch effect heeft. Ephedra is de natuurlijke voorloper van amfetamine met als belangrijkste verschil dat de euforische werking van ephedra minder is dan die van amfetamine.
Heroïne en crack blijken samen met alcohol en tabak relatief het meest schadelijk te zijn. Paddo's, LSD en khat scoren relatief laag op deze lijst.
Wanneer je een sigaret rookt, absorberen je longen de nicotine snel en sturen ze het naar je hersenen. Het expertpanel van Nutt en zijn collega's rangschikte nicotine (tabak) als derde meest verslavende stof. Meer dan twee derde van de Amerikanen die ooit een sigaret rookte, werd verslaafd.
Stoppen met coke lukt meestal niet alleen. Een professionele behandeling verhoogt de slagingskans om blijvend af te kicken. Mensen die naar een kliniek gaan om te stoppen met cocaïne vallen na verloop van tijd vaak terug. De geestelijke afhankelijkheid van coke is heel sterk.
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
In de gemiddelde lijn zit er ongeveer 50 mg, maar er zijn al mensen gestorven van 25 mg. Aan de andere kant zijn er dan weer mensen die met dodelijke hoeveelheden in hun lichaam rondlopen (meer dan 2 mg per liter bloed) en er niet eens van hoeven te zweten.
Dosering. De meeste mensen hebben op een avond voldoende aan een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes). De hoeveelheid die men neemt voor het gewenste effect, varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet.
De meeste mensen die coke snuiven maken lijntjes van ongeveer 0,05 ( 1/20e) gram. Oftewel: je haalt zo'n 20 lijntjes uit één gram coke en 10 uit een halve. Coke werkt maar zo'n 30 minuten. Vaak begin je met een paar halve lijntjes, maar neem je al snel veel meer.
De straatwaarde van drugs wordt vaak bepaald door hoe groot de vraag en het aanbod zijn. De prijs van een drug kan op vrij korte tijd stijgen of net dalen, afhankelijk van de beschikbaarheid ervan. Cocaïne werd de voorbije jaren bijvoorbeeld goedkoper omdat er meer van die drug op de illegale markt beschikbaar werd.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Op lange termijn
Het gebruik zorgt op de duur voor een rusteloos en opgejaagd gevoel en daarnaast komen neusbloedingen regelmatig voor. Mensen die cocaïne gebruiken kunnen door het wegvallen van remmingen agressief worden. Cocaïne is erg belastend voor het hart.
Van Bakkum: "Het is heel moeilijk om te zeggen wat beter of slechter is, dat ligt aan je persoonlijke gevoeligheid en hoe vaak en hoeveel je het gebruikt. Cocaïne is verslavender en richt schade aan op je hart- en bloedvaten, speed is ook zwaar voor hart en bloedvaten en kan leiden tot hersenschade.
Cocaine heeft ook een sterke reactie op de spieren. Ze worden er gespannen van en kunnen in een kramp schieten. Denk maar aan de bekende kaakklem. Hierdoor krijgt jouw vriend dagenlang erge spierpijn, omdat die spieren van hem, niets meer kunnen hebben.
Zuivere cocaïne smaakt nogal bitter. Het heeft geen specifieke geur. Reeds in de oude culturen van Midden- en Zuid-Amerika 'gebruikte' men cocabladeren. Archeologische vondsten van bijna 4000 jaar oud bewijzen dat de plant daar toen al werd verbouwd en dat ze als goddelijk werd beschouwd.
Cocaïnegebruikers kun je herkennen aan de volgende signalen en kenmerken: Zijn opgewekt, energiek, overmoedig en zelfverzekerd. Praten veel, maar luisteren slecht. Zijn rusteloos, opvliegend, geïrriteerd.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).