De kiwi is ook in Nederland te kweken, maar zeker jonge planten moeten goed tegen strenge vorst beschermd worden. Kiwi is een sterk groeiende klimplant die in het voorjaar in de grond geplant kan worden.
Het duurt namelijk wel drie tot vijf jaar voordat er kiwi's aan de plant zullen groeien. Gedurende deze jaren is het natuurlijk wel belangrijk dat je de kiwiplant blijft verzorgen en de nodige aandacht geeft. Kiwiplanten moeten namelijk eerst bevrucht worden voordat de vruchten kunnen groeien.
Kiwi in de tuin
Kiwi's groeien op verschillende grondsoorten, maar geven de voorkeur aan een zanderige grond die vochtdoorlatend is en rijk is aan organische stoffen. De kiwiplant heeft ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Hij staat het liefste naast een muur of hekwerk zodat hij er tegen omhoog kan groeien.
De vruchten zijn rijk aan suiker en weerstaan lichte nachtvorst. De talrijke bladeren geven een goede bescherming tegen de eerste nachtvorst. De bladeren zijn echter erg gevoelig voor nachtvorst en geven dan geen bescherming meer aan de vruchten.
Kiwi zaaien en planten
Kiwi's worden zelden uit zaden opgekweekt, maar het kan een leuk experimentje zijn. Kiwi zaden kiemen vaak best makkelijk, ook als je een kiwi uit de winkel gebruikt. De zaden hebben wel veel warmte nodig om te kiemen, maar dat is in de vensterbank bij zonnig weer of een verwarming geen probleem.
Ze groeien het liefst op een voedzame bodem die het water goed draineert maar ook goed vasthoudt. Aan stilstaand water hebben de planten een hekel. Geef ze voldoende ruimte omdat ze vooral in het begin ontzettend hard zullen groeien.
De plant die je koopt is gemiddeld 3-5 jaar oud, zo lang duurt het voor er kiwi's aan groeien. De meeste soorten zijn zelfbestuivend, daar heb je geen omkijken naar. Hebben ze eenmaal vruchten gedragen, dan kun je met de juiste verzorging elk jaar rijkelijk oogsten in… november.
De Kiwi word maximaal ongeveer 4 meter hoog en kent een snelle groei. Als u deze Kiwiplant de ruimte en voldoende kans op zon geeft, zult u jarenlang een goede Kiwi oogst uit eigen tuin hebben.
Plant de kiwi bij voorkeur op een beschutte plaats in de volle zon. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plek tegen de schutting of een muur. De kiwiplant doet het goed in een voedzame en goed doorlatende grond. Bij het kiwi planten is het belangrijk dat u de grond los maakt en wat verse potgrond toevoegt.
Kiwi's geven pas na 5 a 7 jaar hun eerste vruchten. Indien je geen zelfbestuiver hebt heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke nodig die beiden op dezelfde periode bloeien. Vermits er maar een plant bij je reeds bloeit is dit ofwel geen zelfbestuiver ofwel is de plant nog te jong.
De kiwiplant is een decoratieve klimplant met grote bladeren. Voor de vruchtzetting zijn een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig (kruisbestuiving). Actinidia 'Atlas' is een mannelijke plant, deze draagt dus geen vruchten maar produceert wel bloemen die nodig zijn voor de bevruchting van een vrouwelijke kiwiplant.
Kiwiliefhebbers die zelf hun planten willen vermeerderen kunnen dit doen door het enten of oculeren van gezaaide onderstammen of beter nog door te stekken. Stekken kan zowel in de zomer als in de winter gebeuren.
Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
de Kiwi ongeveer even groot is als een kip; de Kiwi wel vleugels heeft, maar daar niet mee kan vliegen.
Deze Actinidiaceae heeft een maximale hoogt van ongeveer 900 centimeter. De Kiwi is niet wintergroen.
Groei eigenschappen bamboe
De groeisnelheid van bamboe is uiteenlopend van 5 cm tot maar liefst 91 cm per dag, wat de bamboeplant de snelst groeiende plant ter wereld maakt.
Op welke grond groeit de kiwibes? De kiwibes houdt van een iets zure grond. Tijdens de groei kun je het beste veel compost toevoegen. Ik verdeel elk jaar een emmer (goed verteerde) compost per vierkante meter.
Veeg in het najaar een flinke laag takken en bladeren rond de voet van de plant, zo blijft de warmte beter in de grond. Omdat de plant de hoogte in wil, kun je hem het beste leiden langs een muur of pergola. Let op dat het een onstuimige groeier is die in een seizoen heel wat ranken aanmaakt.
Werk elke winter 1 kg koemest/compostkorrels en in het voorjaar 50 gram patentkali door de bovenlaag van de grond, ruim rond de kiwi. Eens in de 2 a 3 jaar wat kalkmeststof.
Het fruit kent eigenlijk zijn oorsprong in het Verre Oosten, waar het al eeuwenlang in China werd geteeld. Pas in de 20ste eeuw, in 1904 kwam de kiwi aan de kust van Nieuw-Zeeland aan, toen de lokale Isabel Fraser enkele kiwizaden meebracht van haar één van haar reizen.
Bij een tekort aan voedingsstoffen zal de groeikracht uit de plant verdwijnen en kunnen de bladeren verkleuren naar geel tot lichtbruin. Ook de vruchten zullen klein en smakeloos blijven omdat er zich onvoldoende suikers hebben kunnen opstapelen.
Kiwi's bloeien op oud hout, dat betekent dat je het eerste jaar waarschijnlijk niet direct vruchten kunt oogsten. Meestal duurt het 3 tot 4 jaar voor de eerste vruchten verschijnen. Na 8 jaar draagt de plant waarschijnlijk pas volop. De planten bloeien vanaf eind mei, begin juni.
Er zijn 2 soorten kiwi's: de gewone groene kiwi en de gele of golden kiwi. Het verschil zit, zoals de naam al verklapt, in de kleur van de vrucht. Verder heeft de golden kiwi geen haartjes op de schil en een zoetere smaak.