Schakel de friteuse pas in na het vullen met frituurvet. Houd een deksel bij de hand als je een gewone pan gebruikt.
Frituur altijd zonder deksel zodat de vrijgekomen stoom kan ontsnappen. Als techniek lijkt frituren het meeste op koken, aangezien ze beide met hete vloeistoffen werken. Het verschil is de temperatuur, deze is namelijk tweemaal zo hoog als het kookpunt van water.
Vocht verstoort ook het creëren van een gekarameliseerd, knapperig oppervlak op roergebakken en gefrituurde gerechten. Alle gerechten geven wat stoom af tijdens het koken, dus het is belangrijk om het deksel van de pan te laten tijdens het frituren, zodat de stoom verdampt in plaats van zich op het deksel te verzamelen en terug te druppelen in de hete olie.
Vul de frituurmand niet te vol. Zorg ervoor dat u de meeste gerechten niet verder dan 2/3 vult en maximaal 500 g chips. Om brandwonden te voorkomen; sluit altijd het deksel terwijl het eten kookt en ga achteruit staan wanneer u het deksel optilt en laat de stoom ontsnappen.
18 Sluit het deksel tijdens het koken en wanneer de olie afkoelt . 19 Leg niets op de frituurpan terwijl deze in gebruik is. 20 Controleer of het deksel gesloten is voordat u een spuitbus in de keuken of op een andere plek in huis gebruikt waar de spray in de keuken kan terechtkomen, om te voorkomen dat de olie verontreinigd raakt.
CHIPS MAKEN
Wees voorzichtig bij het frituren: Laat de pan niet onbeheerd achter. Als de pan te heet wordt, haal hem dan van het vuur. Zorg dat de pan altijd volledig bedekt is met een deksel of een bakplaat, voor het geval er brand ontstaat . Leun niet over de pan. Doe het voedsel voorzichtig in de pan, anders kan er hete olie op u spatten.
Bij juist gebruik is frituren in een pan even veilig als in een frituurpan. Zorg voor een stabiele pan op het fornuis, vermijd overvulling met olie, voorkom oververhitting van de olie en houd een deksel bij de hand voor vlammen. Gebruik een schuimspaan om veilig voedsel in en uit de hete olie te halen.
Twee keer frituren
De eerste keer gaan ze 5-6 min in frituurvet van ±160°C. Je bakt ze voor om gaar te laten worden. Ze zijn dan nog bleek van kleur. Pas bij de tweede keer krijgen ze hun knapperige korstje als je het vet te verhit tot 180°C en de friet in 1-2 min.
Ververs ook wanneer producten niet meer krokant of te vet worden en als u vis heeft gefrituurd, kunt u het vet ook beter vervangen. Het frituurvet neemt namelijk de smaak en geur van de vis op.
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Gebruik dan speciale ovenreiniger of een ontvettingsmiddel (bref is hiervoor een goed merk). Spuit het product op de buitenkant van de frituurpan en laat het 10 minuten intrekken. Het vet lost op en je kunt het er vervolgens zo met wat keukenpapier afvegen.
En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt en niet hard vet.
Frituren in frituurvet van 175°C.Ontdooid: 3,5 minuten.Bevroren: 6 minuten. Geadviseerde temperatuur en baktijd niet overschrijden.
Oorzaken. Frituurbrand: Een van de meest voorkomende brand in de horeca. De brand ontstaat doordat het vet of de olie in de frituurpan zo heet wordt dat het vanzelf vlam vat. Denk bijvoorbeeld aan een frituurpan met een kapotte thermostaat.
Waarom precies? Het water zou al het zetmeel dat aan je frieten hangt, wegspoelen. En het is net het zetmeel dat voor een knapperig resultaat zorgt. Maak je dunne frietjes, zoals stroaardappelen (pommes pailles, 2 mm) of de iets dikkere variant pommes allumettes (4 mm)?
Idealiter laat je frieten eerst een halfuurtje afkoelen voordat je ze afbakt. Vaak komt dat ook goed uit. Dan kun jij ondertussen je voorgerecht serveren! Je kunt frieten ook een dag van tevoren al voorbakken als dat handiger is voor je planning!
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Wat is de beste temperatuur om te frituren? Je kan het beste tussen de 150 en 175 graden frituren. Wanneer je lager dan 150 graden frituurt, neemt het eten te veel vet op en wordt de smaak minder. Wanneer je hoger dan 175 graden frituurt, verbrandt de buitenkant van het eten maar is de binnenkant nog niet gaar.
Haal de kappertjes uit de verpakking en dep ze droog. Steek een eetstokje of de steel van een houten lepel in de pan. De olie is heet genoeg als er bubbeltjes ontstaan. Voeg de kappertjes toe en frituur ze 30-40sec.
Zetmeel is een goede bondgenoot, maar te veel zetmeel kan de kwaliteit van uw frietjes aantasten. Daarom raden we aan om de aardappelen te spoelen na het schillen. Sommige mensen dompelen hun frietjes zelfs nog een keer onder in koud water als ze in staafjes zijn gesneden.
Begin met je overgebleven frietjes op te warmen: een paar minuten in de oven of pan totdat ze weer knapperig zijn.
Er zitten 384 kilocalorieën in 1 bakje (150 gram) friet, bereid in hard vet, zonder zout.