Gemiddeld gaat een kussen ongeveer 2 tot 3 jaar mee. Dit houdt in dat een hoofdkussen inderdaad veel minder lang mee gaat dan een dekbed.
Er zijn een aantal indicatoren die verklappen dat jouw kussen aan vervanging toe is: Het volume van jouw kussen is sterk verminderd. Jouw kussen biedt niet meer genoeg ondersteuning. Je krijgt last van nek- en/of rugklachten.
Wat heel veel mensen niet weten, is dat de gemiddelde levensduur van een kussen tussen de 2 à 3 jaar ligt. Een stuk korter dan bijvoorbeeld de levensduur van een matras of dekbed. Veel mensen hebben geen idee van deze korte levensduur. Vanuit hygiënisch oogpunt raden we je zeker aan om je kussen na 3 jaar te vervangen.
Slaap je op een zacht matras, dan is een wat stevigere kussen aan te raden, terwijl bij een harder matras een zachter kussen geschikt is. Let wel op wat je slaaphouding is (zie Tip 2). Het is belangrijk dat je nek- en rugwervels de hele nacht recht liggen.
Je kussen kan gele vlekken krijgen die ontstaan doordat je transpireert in je slaap. Een deel van het vocht dat je verliest komt namelijk in je kussen terecht. De gele vlekken zijn niet alleen erg onhygiënisch, je kussen kan er ook door gaan stinken.
Bij dekbedden wordt vaak aangeraden om dit professioneel te laten doen, maar een kussen past gelukkig gewoon in de wasmachine thuis. Bekijk altijd goed de instructies op het waslabel van het hoofdkussen. Het wordt aangeraden om twee kussens tegelijkertijd te wassen voor de stabiliteit van de wasmachine.
Was de kussens op 60 graden in warm water met een voorzichtig wasprogramma voor fijne was. Laat de wasmachine goed naspoelen om het wasmiddel te verwijderen uit de kussens. Laat de wasmachine goed centrifugeren om al het water uit de kussens te krijgen, maar doe dit op maximaal 800 of 1000 toeren.
Welk type kussen is het beste voor zijslapers? Een kussen met een hoger profiel en meer stevigheid, zoals een gevormd traagschuim kussen of een donzen kussen, is het meest geschikt voor zijslapers. Deze kussens bieden extra ondersteuning voor de nek en houden de wervelkolom in een neutrale positie.
Maar wist je dat je eigenlijk ook je kussens af en toe mee moet wassen? Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen.
Idealiter zorgt je kussen ervoor dat je nek en ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen als je slaapt. Een te hoog kussen zorgt ervoor dat je nek ligt omhoog knikt.een te laag kussen zorgt ervoor dat je nek omlaag knikt.
Tijdens het slapen verliezen we behoorlijk wat vocht en daarvan verdwijnt gemiddeld een halve liter in ons kussen. Zweet u sowieso meer, dan is het af te raden een latex of traagschuim kussen te nemen.
Hoe lang een kussen van traagschuim mee gaat is ten eerste afhankelijk van de kwaliteit en hoe jij het kussen gebruikt. Gemiddeld kun je uitgaan van een levensduur van twee tot drie jaar.
In tegenstelling tot je beddengoed, hoeft je dekbed niet iedere week in de was. Probeer je dekbed wel zo vaak mogelijk te luchten. Wanneer je uit bed stapt, sla je dekbed dan terug zodat het kan luchten. Gemiddeld kun je het dekbed eens per 2-3 maanden wassen.
Bleekwater
Volgens Wikihow kun je kussens extra wit krijgen door ze te wassen in de wasmachine en daarbij een mengsel te gebruiken van een dopje wasmiddel, een dopje bleekwater en een half dopje boraxpoeder (een zoutsoort die oplost in warm water).
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen.
Gele vlekken in je hoofdkussen
Meng wat soda met witte azijn en smeer de gele vlekken hiermee in. Laat de boel intrekken en stop het kussen vervolgens in de wasmachine. Om er zeker van te zijn dat de vlekken verdwijnen, voeg je er ook nog wat citroensap of waterstofperoxide aan toe.
Maak een mengsel van een kop waterstofperoxide en een halve kop citroensap. Giet dit mengsel vervolgens in bad, en laat het kussen een paar uur weken. Was het hoofdkussen tot slot nog eens opnieuw in de wasmachine. Nu moeten de hardnekkigste vlekken er normaal uit zijn.”
Zonder kussen slapen kent vooral nadelen, zoals het risico op allerlei nek- en hoofdklachten. Alleen wanneer je veel last hebt van acne kun je beter zonder kussen slapen, zodat je huid kan ademen.
Als je nekklachten hebt, kun je het beste kiezen voor een kussen dat voldoende ondersteuning biedt voor de nek en de wervelkolom in een neutrale positie houdt. Een gevormd traagschuim kussen of een ergonomisch kussen kan geschikt zijn. Het is ook belangrijk om een kussen te kiezen dat past bij jouw slaaphouding.
Een kussen zorgt ervoor dat de nek in één lijn komt met de wervelkolom, ongeacht de slaaphouding. De stand van de wervelkolom wordt zo gecorrigeerd en de spieren worden ontlast. Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust.