U heeft in alle gevallen nog steeds een bril nodig voor dichtbij. Deze kunstlens is alleen geschikt als u een afwijkende vorm van uw hoornvlies heeft. U kunt ook kiezen voor de standaard kunstlens. U heeft dan wel een bril met een cilinder nodig om in de verte optimaal te kunnen zien.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Wanneer u geopereerd bent aan staar dan heeft u een controle-afspraak drie/vier weken na de operatie. Tijdens deze controle krijgt u van de assistent(e) of de oogarts een nieuw brilrecept mee. De opticien meet deze brilsterkte nog na voor u, ongeveer zes weken na de operatie.
Om uw oog te beschermen, kunt u om overdag gedurende twee weken een beschermbril of uw eigen (zonne)bril te dragen. Eventueel kunt u bij de opticien een vensterglas (brillenglas zonder sterkte) voor het geopereerde oog laten plaatsen.
Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de lens in zit troebel worden. U ziet dan weer slechter . Dit kunnen we gelukkig met een behandeling verhelpen.
Met de standaard lens wordt het zicht gecorrigeerd voor één afstand. Meestal is dit de verte afstand, waardoor mensen na de operatie veraf beter gaan zien zonder bril. Soms wordt er in overleg met de oogarts voor gekozen om de sterkte op min 2,5 uit te rekenen, zodat je goed nabij kan kijken zonder bril.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
De meeste mensen kunnen 2 weken na de operatie weer goed zien. 4 tot 6 weken na de staaroperatie kunt u naar de opticien voor een nieuwe bril of contactlenzen.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
Oorzaken van staar
Dit is een normaal ouderdomsverschijnsel dat al vanaf 55 jaar kan ontstaan. Rond de 75 jaar heeft 70% van de mensen staar. Ouderdomsstaar is dan ook de meest voorkomende vorm van staar.
De meeste patiënten werden geopereerd met een gezichtsvermogen tussen de 15 en 50%. De meeste patiënten bereikten ná de operatie een hoog gezichtsvermogen tussen de 80-120% (details: zie hierna).
Na de operatie mag u twee weken niet in uw oog wrijven. De pupil blijft één tot twee dagen vergroot, waardoor u nog niet scherp kunt zien en lichtgevoeliger bent. Het dragen van een zonnebril geeft dan rust.
Tijd tussen twee staaroperaties
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn.
Bij een deel van de mensen die een staaroperatie ondergaan kan de staar weer gedeeltelijk terugkomen. De klachten die dan ontstaan, zijn vergelijkbaar met staarklachten, met name wazig, niet scherp zien. In zo'n situatie is er sprake van nastaar. Dit is overigens een veelvoorkomend verschijnsel.
Na de staaroperatie kun je niet direct autorijden. Je oog heeft de kans nodig om te herstellen. Door het kapje op je oog is autorijden na de staaroperatie gevaarlijk. Diepte en afstand zijn door het kapje lastig in te schatten.
U kunt een drukkend gevoel bij uw oog krijgen. Het klemmetje tussen de oogleden wordt verwijderd en uw oog wordt dichtgeplakt. U krijgt een dop met een ballonnetje op uw oog, zodat de verdoving goed kan verspreiden. Na ongeveer 15 minuten is uw oog helemaal verdoofd en kunt u het oog niet meer bewegen.
Middels een laserbehandeling wordt nastaar verwijderd, waardoor uw zicht weer helder en scherp zal zijn. Na de staaroperatie: hoe lang duurt het voordat ik scherp zie? Dit is wisselend per patiënt, binnen 24 uur of een maand. U moet elke dag meer helder gaan zien, dit kan wel eens een dag stagneren.
Staar ontstaat als gevolg van veroudering van de ooglens: nagenoeg iedereen krijgt in de loop van de jaren een minder heldere lens. Bij sommige mensen is het aangeboren. Andere oorzaken kunnen zijn: Stofwisselingsziekten (zoals diabetes)
Fietsen: recreatief na 2 weken, dus niets waar u uw gezichtsspieren mee aanspant. In de zon lopen: ja dat mag, echter kan het oog wel gevoeliger zijn voor zonlicht, dus een zonnebril is aan te raden.
Voordat ze naar het examenvoertuig lopen, vraagt de examinator de kandidaat een kenteken te lezen op ongeveer 25 meter afstand (dit geldt niet voor het examen AM en AVB). Als de kandidaat hierin niet slaagt, dan wordt hem gevraagd een ander kenteken te lezen.
Percentage: De gezichtsscherpte kan ook worden uitgedrukt in percentages of decimalen, bijvoorbeeld 80% (0,8), 100% (1,0) of 120% (1,2). In dit systeem betekent 100% of 1,0 het gemiddelde zicht. 200% of 2,0 is de hoogst mogelijke waarde en wijst op een zeer scherp zicht, ver boven het gemiddelde.
Alleen het deel van de uitgaven dat ziet op de behandeling wegens staar is aftrekbaar. De Belastingdienst accepteert in alle gevallen een aftrek van 50% van de totale kosten, tenzij belastingplichtige aannemelijk maakt dat in zijn geval een hoger percentage van toepassing is.
Bij een staaroperatie (cataractoperatie) wordt de lens in het oog vervangen door een kunstlens. Het doel is om beter te kunnen zien. Je krijgt een vergoeding vanuit de basisverzekering als de operatie medisch noodzakelijk is.