Sommige dierenartsen raden aan te wachten met andere honden ontmoeten totdat je puppy al zijn vaccinaties heeft gehad. Maar dan is de belangrijkste socialisatiefase al voorbij. Juist in deze fase kan hij enorm veel leren van andere honden.
Het parvovirus is maar één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat je hond gevaccineerd wordt en niet met andere honden of de poep van andere honden in aanraking komt.
Pups moeten bij hun nestgenoten blijven totdat ze 8 weken zijn. Nestjes moeten regelmatig contact met mensen hebben vanaf 3 weken leeftijd. Pups moeten op 8 weken, als ze bij hun nestgenoten weggaan, meteen in een normale huissituatie geplaatst worden, en niet nog een tijd bij de fokker in de kennel blijven.
Het introduceren van de pup begint eigenlijk al in de weken voordat de puppy in huis komt, met het puppy proof maken van je huis. Zet de nieuwe spullen voor de kleine pup alvast in huis, zodat de hond hier alvast aan kan wennen. Houd de bench wel gesloten, dit wordt het plekje van je nieuwe huisgenoot.
Een volwassen hond die zich goed gedraagt, gaat rustig en tolerant met puppy's om. Hij zal niet te wild spelen, want daardoor kan een pup zich bezeren en zeker niet naar hem grommen of bijten. Als hij andere honden benadert, doet hij dat van de zijkant en in een rustig tempo.
Met twee honden kun je meer leren van de hondentaal dan alleen van de interactie tussen jou en je hond. Twee honden die op een leuke manier met elkaar spelen, dat is echt super mooi om naar te kijken. Met een goede voorbereiding en genoeg tijd en aandacht voor twee honden is het echt genieten en leuker dan één hond.
De hondentaal is duidelijk gericht op speelsignalen: licht geopende bek, staart in een boog, kwispelen, overdrijvingen in mimiek en bewegingen; ziet er soms zelfs clownesk uit. Als er gegromd wordt klinkt dit niet dreigend maar juist helderder en hoger dan tijdens een conflict.
Als een van de twee honden negatief gedrag vertoont is het belangrijk om te voorkomen dat de ander dit overneemt. Maak voor het eerst kennis op neutraal terrein. Zo kunnen de honden elkaar een beetje leren kennen en is de nieuwe hond niet meteen een indringer van het territorium.
Zorg dat jij de leiding neemt en bepaalt wat er wel en niet gebeurt in huis. Als na vier weken er nog steeds veel spanning is tussen je eerste hond(en) en je nieuwe, raadpleeg dan een gedragskundige.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Het wisselen van tanden gaat gepaard met pijn en ongemak wat ervoor zorgt dat de bijt- en kauwbehoefte van je puppy juist zal toenemen. Ook hebben puppy's geen handjes om mee te voelen, maar willen ze wel de nieuwe wereld waarin ze leven ontdekken. Dit doen ze veel met de bek door te happen, kauwen en bijten.
Hond afleren te reageren op andere honden
Maak een plan voor training en bouw dit in kleine stapjes op, waarbij je steeds meer uitdaging en afleiding opzoekt. Om je hond te leren dat hij andere honden moet negeren, is het belangrijk dat je hem alternatief gedrag leert.
Puberteit: Als je pup ongeveer 12 weken is, zal hij gaan experimenteren met dominant gedrag en zal hij grenzen gaan aftasten om erachter te komen wat zijn plek in het gezin is. Dit is het moment waarop je consequent moet zijn, maar de pup ook veel bevestiging moet geven.
Op 6 weken wordt de pup als het goed is gevaccineerd bij de fokker. Deze basisenting wordt herhaald op 9 en 12 weken. Pas na de enting op 12 weken mag u met de pup naar de uitlaatveldjes. Daar ligt immers veel ontlasting en is de kans op infecties groter.
Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook 's nachts moeten puppy's hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.
Laat je hond snuffelen en in eigen tempo wennen aan de andere honden en trakteer hem als hij op een rustige en vriendelijke manier omgaat met andere honden. Hiermee laat je zien dat hij het goed doet. Het bevestigt hem in zijn gedrag.
Praat met ze, aai ze en vergeet de traktaties niet. Ze moeten zich comfortabel bij elkaar voelen. Dus konden de kat en de hond elkaar in hetzelfde huis accepteren. Nu kunt u de dieren samen in dezelfde keuken voeren en ze samen laten lopen.
Als je hond gromt of bijt doet hij dat om jou iets duidelijk te maken. Het is voor hem een manier van communiceren en dus honds gedrag. Hij doet dit niet zomaar en al zeker niet om jou te pesten. Voordat honden daadwerkelijk zullen aanvallen geven zij een reeks afstand vergrotende signalen af.
Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten. Hoe lang voor uw hond mogelijk is, verschilt per individu.
Toch gaan over het algemeen een reu en een teefje het beste samen. Als u meer dan twee honden heeft, dan krijgt u te maken met de hiërarchie die ze onderling moeten uitzoeken. Honden zullen dit zelf doen, maar zorg er wel voor dat u een ras heeft dat erom bekend staat dat het goed kan samenleven met andere honden.
Bedenk wel dat beide honden wat minder baasgericht zijn en ze vaker met elkaar bezig zijn dan enkel met jou. Ook kan het lastiger zijn om een hondenoppas te boeken, met één hond gaat dat toch vaak wat makkelijker. Ook wandelen met meerdere honden is even een uitdaging, maar het is wel hartstikke leuk.
Meestal gaat het mis door de aanwezigheid van 'iets' in de omgeving dat veel waarde heeft voor een of beide honden. Dit kan eten zijn, zoals een lekker bot, leuk speelgoed, een ligplaats of aandacht van het baasje. Of, zoals bij de twee reuen, een derde hond.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Symptomen ongelukkige hond
Het dier is teruggetrokken en lusteloos, heeft geen zin meer in spelletjes en andere bezigheden die hem of haar normaal gesproken wel enthousiast maken. Veel meer of juist minder eten dan normaal kan ook een teken zijn.